Jerković: Nudili su mi novac da ne svedočim

Jerković: Nudili su mi novac da ne svedočim

Specijalni sud

Mile Jerković, ključni svedok tužilaštva u postupku protiv Darka Šarića i njegove grupe za pranje 22 miliona evra, istakao je danas da mu je tokom suđenja više puta prećeno i da je na njega vršen pritisak da ne svedoči.

Piše: Bojana Pavlović

Jerković, kontroverzni biznismen koji je osuđivan zbog šverca cigareta, svedočio je ranije da je neka od preduzeća koja je kupio u privatizaciji prodao Šariću. Kako je ispričao, dogovor je bio da se te firme vode na Šarićevog saradnika advokata Radovana Štrpca. Njegovo svedočenje je ključno za tužilaštvo jer potvrđuje da su preduzeća kupljena novcem stečenim prodajom kokaina.

Doniraj KRIK_300x140„Zapaljena mi je farma, dva auta, imao sam pretnje. Nuđene su mi pare da ne svedočim – to je verovatno Štrbac poslao ljude da mi nude da ne budem svedok. U novinama je pisalo da je gađan Joksović (Nebojša Joksović, svedok saradnik u postupku za trgovinu drogom) i da je sledeći Jerković. Pisalo je da mi je život ugrožen i pretpostavljam da je procena suda bila da treba da mi da obezbeđenje. Evo, već šest godina imam obezbeđenje“, rekao je Jerković odgovarajući na pitanja Radovana Štrpca.

Jerković je bitan svedok i u postupku protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, optuženog da je Šarićevim saradnicima prenosio poverljive podatke iz istrage. Snimci razgovora u kojima Štrbac govori Jerkoviću da informacije dolaze upravo od Lazarevića biće dokazi u postupku protiv njega. Lazarevićeva odbrana, kao i Štrbac, tvrde da su snimci nastali tako što je Jerković bio nezakonito ozvučen, što je svedok nekoliko puta negirao.

Štrbac je pitao Jerkovića da li je istina da je nudio novac da se upozna sa Lazarevićem.

„Nisam, ali ste vi rekli da to treba debelo da se plati“, rekao je Jerković.

Jerković je potvrdio da je sa Štrpcem išao u Beograd, u sedište MUP-a da se upozna sa Lazarevićem, ali da do susreta nije došlo jer, kako je rekao, šef kabineta nije bio u mogućnosti da ih primi.

„Zbog čega niste ušli u zgradu sa mnom“, pitao je Štrbac, „Da li zato što ste na ulazu videli detektore, a Vi ste bili ozvučeni“, pitao je Štrbac. Jerković je još jednom negirao da je nosio bilo kakvu prilušnu opremu.

Svedoku je pitanja postavljao i Nebojša Jestrović, Šarićev kum i drug iz detinjstva i vlasnik firme „Municipium S“, za koju tužilaštvo tvrdi da je korišćena za pranje novca.

Suđenje se nastavlja 19. aprila.

 

1 Comment

  1. Jovan kaže:

    Proverite i cinjenicu da je Jestrovicu konsultantske usluge davala fima Sinise Malog. Hvala vam za veliki trud u razoblicavanju srpske hobotnice.