Jasna Matić osuđena na sedam meseci kućnog zatvora

Jasna Matić osuđena na sedam meseci kućnog zatvora

Bivša ministarka za telekomunikacije Jasna Matić osuđena je danas na sedam meseci kućnog zatvora jer je sud utvrdio da je kao direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) sklapala fiktivne ugovore i na taj način oštetila državni budžet i nezakonito stekla korist.

Piše: Bojana Jovanović

Osim Jasne Matić, danas su u Višem sudu u Beogradu zbog istih zloupotreba u SIEPA-i osuđeni i nekadašnja direktorka i zamenik direktora agencije, Vesna Perić i Bojan Janković, na po godinu dana kućnog zatvora. Sud je odbio optužbe protiv Božidara Laganina, takođe direktora ove institucije, kako je objavio N1. Presudu je donelo veće koje čine sudije Svetlana Aleksić, Siniša Petrović i Dragomir Gerasimović.

Ovo je prvostepena presuda i na nju optuženi i tužilaštvo mogu da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Matić i njeni saradnici optuženi su početkom 2015. godine da su koristeći svoj položaj u SIEPA-i od februara 2006. do aprila 2013. godine sklopili gotovo 1.300 fiktivnih ugovora o autorskom delu. Na osnovu njih su nezakonito stekli oko 88 miliona dinara i oštetili državni budžet za oko 30 miliona, piše u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal iz februara 2015.

Tužilaštvo u optužnici tvrdi da nije bilo potrebe za sklapanjem ovih ugovora i da su oni zapravo fiktivni. Naime, agencija je autorske ugovore potpisivala sa svojim zaposlenim, a ugovor se odnosio na poslove koji su bili u opisu njihovog radnog mesta i koje su svakodnevno obavljali, zbog čega tužilaštvo smatra da su ugovori bili fiktivni.

Svrha autorskih ugovora bila je, smatra tužilaštvo, da se jedan deo novca koristi kao dodatak na platu, a da se drugi deo vrati agenciji u kojoj je od gotovog novca osnovan poseban „fond“. Ovaj novac korišćen je, tvrdi tužilaštvo, za isplaćivanje bonusa za menadžment, taksi prevoz, iznajmljivanje vozila, dnevnice, putovanja na sajmove i studijske posete inostranstvu, pa čak i fitnes programe, piše u optužnici.

Svi optuženi su na sudu negirali krivicu.

Jasna Matić je iznoseći odbranu u septembru 2015. rekla da je sve radila u skladu sa zakonom, kao i da su ugovori između agencije i angažovanih lica bili neophodni.

„Ne znam zašto sam optužena. Mislim da nijedan zakon nije prekršen“, navela je ona.

Jasna Matić postavljena je na mesto direktorke agencije SIEPA-a rešenjem vlade u septembru 2005. godine i na toj funkciji je bila dve godine. U vladi Mirka Cvetkovića, od jula 2008. do marta 2011, bila je ministarka telekomunikacija i informacionog društva, kao i bliska saradnica Mlađana Dinkića i bivši kadar stranke G17 plus.

Detalje iz optužnice pročitajte ovde

2 Comments

  1. koviljka kaže:

    Veoma strogo kažnjena! Kako Vas nije sramota da tako nešto i javno objavite, izuzimam novinare iz ove vesti, mislim uopšeno na tu limunada vest! Kradu, drogiraju se, sve i svi korumpirani, Pravda misaona imenica, stvarno smo postali država zvana LILIHIP, a može i mini Kolumbija-Srlumbija s obzirom kako cveta biznis zvani, droga!

  2. Goran kaže:

    A šta je sa parama?
    8 meseci za 88 miliona!!!
    Hoću i ja takav zatvor! Gde se prijavljuje?