Izveštaj Poverenika: I dalje teško do informacija od javnog značaja

Izveštaj Poverenika: I dalje teško do informacija od javnog značaja

Stanojla Mandić, zamenica Poverenika (foto: poverenik.rs)

Informacije o državnim subvencijama i otpisanim potraživanjima „Er Srbiji“; podaci o postupcima koje je Više tužilaštvo u Beogradu vodilo protiv Siniše Malog, aktuelnog ministra finansija; detalji iz izveštaja o unutrašnjoj kontroli MUP-a u vezi sa bespravnim rušenjem u Savamali – neke su od informacija koje su uskraćene javnosti prošle godine, piše u godišnjem izveštaju Poverenika za informacije od javnog značaja koji je danas podneo Narodnoj skupštini.

Piše: Bojana Jovanović

Protekla godina bila je rekordna po obimu posla, ali i sa najviše izazova u dosadašnjih četrnaest godina postojanja, piše u izveštaju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koji je potpisala zamenica Stanojla Mandić.

Pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja u Srbiji se koristi u velikoj meri, ali se i dalje teško ostvaruje bez intervencije Poverenika. Istovremeno se povećava broj slučajeva u kojima informacije ostaju uskraćene, čak i nakon odluke Poverenika da se one dostave, a zabrinutost izaziva delikatnost informacija koje se ne daju javnosti, konstatuje se u izveštaju ove institucije za 2018. godinu.

U prethodnoj godini organi su najčešće odbijali zahteve pozivajući se na tajnost informacija, zloupotrebu prava i povredu privatnosti, čak i kada se tražene informacije odnose na državne ugovore, javne nabavke, troškove rada organa, investicije ili krivične postupke vođene protiv funkcionera, piše u izveštaju.

Poverenik je, kako se navodi, zatražio od Vlade Srbije da u 65 slučajeva obezbedi da se izvrše njegova rešenja i dostave informacije, ali ni u jednom slučaju nije dobio odgovor da je to učinjeno.

Tako, javnost je ostala uskraćena za informacije o iznosima novčanih državnih subvencija i otpisanih potraživanja „Er Srbiji“; podatke o postupcima koje je Više tužilaštvo u Beogradu vodilo protiv ministra finansija Siniše Malog; informacije o radnom angažovanju pojedinih narodnih poslanika i funkcionera na Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji, kao i detalje iz izveštaja o unutrašnjoj kontroli MUP-a u vezi sa slučajem bespravnog rušenja u Savamali.

U izveštaju se podseća da su organi odbili i da Povereniku dostave dokumenta radi uvida, pozivajući se na tajnost. To je učinilo Ministarstvo odbrane u vezi sa informacijama o vrednosti nabavke helikoptera i aviona od Rusije i Belorusije; Tužilaštvo za organizovani kriminal u vezi sa iskazom Dragana J. Vučićevića, glavnog i odgovornog urednika „Informera“ o slučaju „državni udar“;  Više tužilaštvo u Beogradu u krivičnom postupku protiv Siniše Malog, kao i Javno preduzeće „Jugoimport-SDPR“ – o  donacijama koje je davalo.

„Navedeno stanje, a naročito uskraćivanje informacija o velikim ekonomskim poslovima u zemlji i važnim aktivnostima državnih organa, kao i predložene izmene zakona, već imaju i imaće i druge nepoželjne posledice u antikorupcijskom kontekstu, u procesu evropskih integracija i plasmana zemlje na svetskoj listi vladavine prava i demokratije“, piše u izveštaju.

Poverenik konstatuje da je u poslednje tri godine došlo do nazadovanja u ostvarivanju prava na pristup informacijama, a glavni uzrok je odsustvo podrške koju su Povereniku bili dužni da pruže drugi državni organi.

U izveštaju se navodi da je odgovornost za povredu prava na pristup informacijama bila simbolična u odnosu na masovno kršenje zakona od strane organa vlasti.

„Prekršajne postupke su inicirali samo građani kao oštećeni, dok Upravni inspektorat, kao nadležni organ, nije podneo nijedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u 2018. godini, iako je evidentirano nekoliko hiljada osnovanih žalbi tj. slučajeva počinjenih prekršaja zbog kršenja prava“, piše u izveštaju.

Poverenik navodi i da je Republičko javno tužilaštvo, ovlašćeno za podnošenje tužbe protiv rešenja Poverenika u slučaju povrede javnog interesa, ovo ovlašćenje koristilo i onda kada je očigledno da se poverljivošću traženih informacija ne štiti javni već privatni, nelegitimni interes.

U izveštaju se podseća da je u decembru prošle godine istekao mandat prvom povereniku Rodoljubu Šabiću i da do danas novi poverenik nije izabran, kao i da je prošle godine bilo pritisaka na rad Poverenika u vidu javnih i neosnovanih reakcija državnih i političkih funkcionera.

Konstatuje se i da se poslednja četiri godišnja izveštaja Poverenika nisu razmatrala u Narodnoj skupštini.

Pročitajte detalje prošlogodišnjeg izveštaja

Comments are closed.