Izveštaj Agencije o Malom: 24 stana, pranje novca i prikrivanje imovine

Izveštaj Agencije o Malom: 24 stana, pranje novca i prikrivanje imovine

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je izveštaj o gradonačelniku Beograda Siniši Malom u kome je opisala njegove poslove za koje se sumnja da mogu biti pranje novca. U pitanju su novčane transakcije koje je Mali sprovodio preko ofšor kompanija, uključujući i kupovinu nekretnina u Bugarskoj.

Pišu: Dragana Pećo, Stevan Dojčinović

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak kontrole imovine gradonačelnika Beograda Siniše Malog 21. oktobra 2015, dva dana nakon što je KRIK objavio priču u kojoj je otkrio njegovu umešanost u ofšor poslovanje i finansijske malverzacije. 

Tokom kontrole, tadašnja direktorka Agencije Tatjana Babić došla je do podataka koji ukazuju da je Mali verovatno umešan u više krivičnih dela, o čemu je obavestila tužilaštvo u avgustu prošle godine.

Kako je izveštaj dospeo u javnost?
Novinari portala Pištaljka tražili su izveštaj od Agencije, ali je njihov zahtev odbijen. Nakon reakcije Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, Agencija je ipak dokumentaciju dostavila Pištaljci i objavila je na svom sajtu.

Izveštaj koji je poslala tužilaštvu, objavljen je juče na sajtu Agencije nakon zahteva novinara portala Pištaljka.

U njemu se navodi da je Agencija pokrenula postupak vanredne kontrole „na osnovu informacija objavljenih u sredstvima javnog informisanja, kao i dokumenata koja su objavljena na portalu KRIK“ i iznose detalji o novčanim transakcijama gradonačelnika Beograda za koje se sumnja da su pranje novca. Izveštaj se bavi i njegovom kupovinom nekretnina u Bugarskoj, kao i skrivanjem bankovnih računa. Navodi se i da se prihodi Siniše Malog i „povezanih lica“ iz godine u godinu uvećavaju.

U nastavku teksta prenosimo ključne nalaze Agencije. Značajni delovi izveštaja su zatamnjeni, ali su novinari KRIK-a zahvaljujući prethodnim istraživanjima uspeli da neke od njih rekonstruišu.

Stanovi u Bugarskoj

„Postoji sumnja da je Siniša Mali istovremeno sa javnom funkcijom gradonačelnika grada Beograda obavljao i poslove zastupnika u privrednim društvima ’Brigham Holding & Finance Inc’ i ’Etham Invest & Finance Corp’, a koje poslove i prihode nije prijavio Agenciji“, piše u izveštaju.

Podsećamo, KRIK je pre godinu i po dana otkrio da je Mali kao zastupnik ove dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio dve firme u Bugarskoj, a preko njih 23 luksuzna apartmana na bugarskom primorju, kao i jedan direktno na svoje ime. Svi ovi stanovi vrede oko 5 miliona evra. Više detalja pročitajte u tekstu na ovom linku.

Sveti Nikola_Bugarska

Letovalište „Sveti Nikola“

„Imajući u vidu da se radi o transakcijama koje se tiču kupoprodaje više apartmana u letovalištu ’Sveti Nikola’ u Bugarskoj, postoji sumnja da su iste i vršene preko ofšor kompanija upravo u cilju prikrivanja ovih poslovnih aktivnosti i izbegavanja prijavljivanja imovine i prihoda“, piše u izveštaju koji je Agencija dostavila Višem javnom tužilaštvu.

U izveštaju se navodi i da je Agencija utvrdila da je Mali bio direktor bugarskih firmi „Erul 11“ i „Erma 11“, preko kojih su kupljeni stanovi, u periodu u kojem je bio funkcioner – a da je to izbegao da prijavi.

Prema podacima koje je bugarska finansijska obaveštajna služba FOS dostavila Agenciji, otkriven je niz „sumnjivih transakcija“ u vezi sa ovim firmama i kupovinom nekretnina u Bugarskoj. Agencija je u izveštaju dostavljenom javnosti prekrila imena stranih državljana koji su na sumnjiv način firmama uplaćivali novac, ali se navodi da su neki od njih državljani Rusije i Kazahstana.

Veliki broj transakcija u vezi sa bugarskim firmama „u kojima je Mali bio menadžer, (FOS) je okarakterisala kao sumnjive, jer se radi o gotovinskim uplatama ili bezgotovinskim prilivima … u velikim iznosima, u kratkom vremenskom periodu i bez jasne logike.“

Sumnja na pranje novca

U nastavku dokumenta, Agencija navodi i druge sumnjive novčane transakcije koje je Siniša Mali vršio sa svojim domaćim i ofšor firmama, ali je dokument većim delom zatamnjen, pa nije moguće pročitati cifre i imena kompanija.

KRIK je na osnovu svojih ranijih istraživanja uspeo da rastumači veći deo izveštaja.

Tako, u izveštaju se navodi da je banka u kojoj je Mali imao otvoren račun posumnjala da određena transkacija može da bude pranje novca, o čemu je obavestila Agenciju.

Na osnovu iznetih podatka, novinari KRIK-a su utvrdili da je u pitanju posao Siniše Malog o kojem su ranije pisali – više od pola miliona evra koje je Malom na račun uplatila ofšor kompanija „Alessio Investment Ltd“.

Kako su novinari KRIK-a ranije otkrili, Siniši je otac Borislav Mali krajem avgusta 2009. poklonio firmu „Ferdi Genetics“. Deset dana kasnije, Siniša Mali je kompaniju prodao ofšor firmi „Alessio Investment Ltd.“ za nešto više od pola miliona evra, prema ugovoru. Direktor i vlasnik „Alessio Investment Ltd“ u trenutku prodaje bio je upravo Siniša Mali, otkrili su novinari KRIK-a. Poreklo ovog novca nije poznato. Više o tome pročitajte u posebnoj priči. 

Dokumentaciju za ove transakcije Malom je sastavio čovek od poverenja – advokat Igor Isailović.

„Navedene transakcije… kao što je banka navela, nisu u skladu sa uobičajenom, odnosno očekivanom aktivnošću klijenta“, navodi Agencija u izveštaju, kao i da transakcije dolaze sa ofšor teritorija za koje „postoji visok geografski rizik od pranja novca“.

„Sumnje na pranje novca izazivaju i činjenice da je Siniša Mali, u trenutku prodaje udela, vlasnik privrednog društva ’Ferdi Genetics’ i ujedno i direktor kompanije ’Alessio’“, piše u izveštaju Agencije.

Sredstva koja su stigla sa računa ofšor kompanije Mali je iskoristio da kupi jedan od stanova u Bugarskoj i dva luksuzna stana u beogradskom stambenom kompleksu „Oaza“, ustanovila je Agencija.

KRIK je takođe otkrio i da je porodica Mali upravo preko firme „Ferdi Genetics“ i njene „ćerke kompanije“ „Compost Group“ nelegalno prisvojila 10 hektara državne zemlje u Vršcu. Više detalja pročitajte u tekstu na ovom linku.

Prikrivanje imovine

Siniša Mali nije prijavio Agenciji da je vlasnik nekoliko računa, uključujući i onaj na koji je zvanično primao platu – kao član upravnog odbora Kliničkog centra Srbije. Sakrio je i račun sa kojeg je kupio stan u Bugarskoj i u „Oazi“, kao i onaj na koji mu je uplaćen novac od prodaje automobila „mazda 5“. Agenciji nije prijavio ni novac koji se nalazio na računima njegove maloletne dece. Zbog ovoga mu je Agencija izrekla meru upozorenja u maju 2015. godine.

Kompleks Oaza (foto Dragana Peco KRIK)

Kompleks „Oaza“

Siniša Mali se u dopisima Agenciji pravdao da greškom nije dostavio podatke o stanju na svojim računima i da je, navodno, za to odgovoran njegov pravni savetnik. Mali, međutim, ni nakon toga Agenciji nije dostavio sve podatke koje mu je tražila.

Deo izveštaja posvećen je i slučaju prikrivanja porekla 95 hiljada evra, koji je javnosti otkrila Marija Mali u intervjuu za KRIK. 

Agencija u izveštaju navodi da Mali nije prijavio bankovne račune supruge, a kada je došla do podataka o njima, utvrdila je nesrazmeru između novca povučenog sa računa i primanja Marije Mali.

Siniša Mali je Agenciji objasnio da je njegova supruga na svoj račun uplatila nasledstvo koje joj je ostalo od preminulog oca.

Marija Mali je, međutim, za KRIK pre mesec dana otkrila da nije nasledila novac, već je to keš koji joj je Siniša Mali dao na ruke.

„Siniša i njegov advokat Igor Isailović došli su na ideju da prikažu da sam posle smrti oca pronašla novac. Stigla mi je poruka od Isailovića: ’Marija, treba da potpišeš izjavu za Agenciju za borbu protiv korupcije’. Rekla sam: ’Ne dolazi u obzir, ne želim da radim takve stvari’. Onda sam otišla kod Siniše u kabinet i rekla mu: ’Nemoj to da radiš’, ali je on upotrebio svoje pregovaračke sposobnosti da mi objasni kako je to jako bitno zbog dece. Da ja time moram da zaštitim decu. Ja sam, naravno, pre svega, majka.“

Mariju Mali je tužilaštvo pozvalo da da izjavu krajem marta.

U izveštaju Agencije ukazuje se i na odnos Siniše Malog i biznismena Petra Matića koji je vlasnik mnogih domaćih kompanija. Ne ulazeći u detalje, navodi se da je Poreska uprava obavestila Agenciju da je Mali dobijao novac od firmi koje su povezane sa Matićevom kompanijom „City Real Estate“.

Kako KRIK otkriva, ova kompanija je izgradila stambeni kompleks „Oaza“ u kojem je Mali kupio stanove.

Čeka se tužilaštvo

Pošto je skupljajući podatke o imovini i prihodima Siniše Malog došla do sumnji da je izvršio više krivičnih dela, tadašnja direktorka Agencije Tatjana Babić obavestila je Više javno tužilaštvo u Beogradu. „Molimo da Agenciju upoznate o preduzetim merama“, navodi se u izveštaju.

Babić se, piše u izveštaju, obratila i Sektoru za borbu protiv privrednog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske. Ona je u decembru prošle godine podnela ostavku jer je imenovana za sudiju Ustavnog suda Srbije.

Agencija je nastavila da vodi postupak u kome utvrđuje prikrivanje imovine i sukob interesa Siniše Malog.

Siniša Mali godinu i po dana odbija intervju za KRIK.

Sve priče o Siniši Malom pročitajte ovde.

#PodrziKRIK i doniraj! Pomozite nam da nastavimo da istražujemo korupciju u vrhu vlasti. Možete da nas donirate putem Pejpala ili uplatnice u banci i pošti. Više informacija o tome kako da donirate KRIK pročitajte na ovom linku.

4 Comments

 1. Stefke kaže:

  Svaka cast ljudi! Potrebni su nam ljudi poput vas, danas vise nego ikad! Sad Krik u RIK!

 2. Milentije kaže:

  Nije „Pištaljci“, nego „Pištaljki“.

 3. Nebojša kaže:

  Mali fenomen. Proda sam sebi firmu za pola miliona evra.

 4. Boris kaže:

  Imate pravo da objavite imovinsku kartu predsedničkog kandidata, gospodina Belog! Za nedaj bože :-)))