Istraživanja KRIK-a na izložbi „Necenzurisane laži“

Istraživanja KRIK-a na izložbi „Necenzurisane laži“

Na izložbi „Necenzurisane laži“ koju je priredila služba za informisanje Srpske napredne stranke izložene su i KRIK-ove istraživačke priče, vesti, ali i tvitovi novinara ove redakcije.

Piše: Nataša Marković

Vladajuća stranka organizovala je izložbu kojom pokušava da dokaže da u Srbiji ne postoji cenzura. Na izložbi je, međutim, gotovo nemoguće naći priloge televizija s nacionalnom frekvencijom i tekstove novina koje imaju najveći tiraž. Novinarska udruženja tvrde da u Srbiji cenzura postoji, kao i da izložba ne dokazuje suprotono.

Među 2.500 primeraka izloženih kopija naslovnih strana, istraživačkih priča, kolumni, komentara, vesti i ilustracija novinara dominiraju tekstovi nezavisnih medija.

Na ekranima raspoređenim po izložbenom prostoru beogradske galerije „Progres“ prikazuju se delovi emisija u kojima su sagovornici osobe koje iznose kritički stav o aktuelnoj vlasti predvođenom premijerom Aleksandrom Vučićem. Citati urednika, evropskih zvaničnika, predstavnika nezavisnih institucija i osoba iz javnog života o cenzuri u srpskim medjima predstavljeni su na crnim tablama galerije.

Najbrojnije su naslovne strane i tekstovi „Danasa“, nedeljnika „NIN“, „Vreme“ i „Newsweek“, prilozi kablovske televizije N1, ali i karikature Marka Somborca, Dušana Petričića i Predraga Koraksića.

Posebno mesto na izložbi zauzima zid sa tvitovima, na kojima su printskrinovi tvitova novinara, predstavnika nezavisnih institucija, ali i građana koji izražavaju kritičke stavove prema aktuelnoj vlasti. Ovaj materijal je, izgleda, prikupljan godinama unazad.

Među istaknutim tekstovima je mnoštvo istraživačkih priča i vesti Mreže za istraživanje i korupcije – KRIK.

Na jednom zidu dominiraju kopije i fotografije KRIK-ove istraživačke priče o gradonačelniku Beograda Siniši Malom i 24 stana koja je kao direktor of šor firmi kupio u luksuznom bugarskom letovalištu. Tu su i ostale priče iz serijala „Gradonačelnikova priča“Centralni deo drugog zida zauzima KRIK-ovo istraživanje o premijerovoj imovini.

Za razliku od istraživačkih priča o Malom i Vučiću koje zauzimaju bitna mesta u postavci, istraživanje o ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru u kojem smo otkrili njegove veze sa zemunskim klanom nije predstavljeno na izložbi.

Na prostoru posvećenom izveštavanju o bespravnom rušenju privatnih objekata u Hercegovačkoj ulici u Savamali i izveštavanju sa protesta održanih zbog ovog događaja, najzastupljenije su KRIK-ove vesti.

Brojni su i tvitovi novinara redakcije KRIK o istraživanjima koja smo objavili.

Izložba vrhunac cinizma

Iako organizatori navode da izložba ima za cilj da građani Srbije formiraju sopstveni sud o tome da li u Srbiji ima cenzure, novinarska udruženja ocenjuju da izložba predstavlja vrhunac cinizma vladajuće Srpske napredne stranke.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorili su da je izložba „dodatni pritisak na ionako krhku slobodu izražavanja u zemlji“.

Ovom izložbom SNS javno obznanjuje svoj katalog ‘neprijatelja’, kojima on smatra sve one koji se usude da se kritički izraze prema Aleksandru Vučiću i njegovoj autoritarnoj vlasti. SNS se time nadovezuje na kampanju medija bliskih vlasti koji skoro svakodnevno pozivaju na linč urednika i novinara koji nisu politički podobni“, istakla su udruženja u saopštenju. 

KRIK se od osnivanja nalazi na meti medijskih napada provladinih medija koji su za poslednicu imali pretnje upućene našim novinarima. Podržite nas malom donacijom da bismo mogli da nastavimo da radimo. Kako da donirate KRIK, pročitajte ovde.

Comments are closed.