Inspektoru Stoliću dve godine zatvora zbog odavanja poverljivih informacija kriminalcima

Inspektoru Stoliću dve godine zatvora zbog odavanja poverljivih informacija kriminalcima

Božidar Stolić u sredini (foto: krik.rs)

Bivši inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Božidar Stolić osuđen je danas u Višem sudu u Beogradu na dve godine zatvora jer je odavao poverljive policijske podatke iz istrage o grupi Veljka Belivuka dostavljao poverljive policijske informacije. Sud je utvrdio da, suprotno optužnici, Stolić nije bio član Belivukove grupe.

Pišu: Bojana Pavlović i Bojana Jovanović

Sudija Zoran Šešić, predsednik sudskog veća, rekao je da je sud utvrdio da je inspektor Stolić od početka 2020. do jula prošle godine članovima Belivukove grupe dostavljao poverljive policijske podatke iz istrage, pa da ga osuđuje na dve godine zatvora. Stoliću je izrečena i zabrana rada u policiji u trajanju od pet godina.

Šešić je kazao da je Stolić sam priznao da je u policijskoj bazi proveravao da li se protiv pojedinih osoba vodi neka istraga, te da li je raspisana poternica, na šta kao policajac ima pravo, ali da je tokom suđenja utvrđeno da je te informacije prosleđivao drugim licima – što je nezakonito. 

„Iz ‘skaj’ prepiske vidi se da te informacije dostavljene licima iz kriminogene sredine. Nismo utvrdili ko su ta lica, ali se zaključuje iz načina komunikacije“, objasnio je sudija.  

Među informacijama koje je slao bile su i fotografije Belivuka i njegovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića sa saslušanja nakon hapšenja prošle godine, kao i detalji o tome kako se ponašaju na saslušanju. 

Filip Golubović, kome je Stolić slao ove podatke, osuđen je na 14 meseci zatvora. Njih dvojica komunicirala su preko zaštićene aplikacije „skaj“ koju je mnogo kriminalaca koristilo za bezbednu komunikaciju.  

Sudija Šešić je naveo da tokom postupka nije otkriveno ko je osoba kojoj je Golubović dalje prosleđivao poverljive informacije – a koja se na „skaju“ krije iza nadimka Đeneral.

Šešić je kazao da je sud prihvatio Golubovićev iskaz iz tužilaštva – kada je on priznao krivicu, i da nema dokaza da je na Golubovića vršen pritisak da prizna optužbe, kako je on to kasnije tvrdio na sudu. 

Sudija je kazao i da je Stolić oslobođen optužbi da je pripadao Belivukovom klanu jer za to nema dokaza. Informacije koje je prosleđivao, a koje su se odnosile na ovu grupu – fotografije sa Belivukovog saslušanja i detalji sa uviđaja u kući u Ritopeku koju je grupa koristila za ubistva – Stolić je slao nakon što je policija razbila grupu, pa je ona prestala i da postoji.

Ovo je prvostepena presuda, a s obzirom da su i advokati i tužilac danas najavili žalbe, o njoj će odlučivati Apelacioni sud u Beogradu.

Optužen i za pokušaj iznude

Stolić je optužen i da je prošle godine učestvovao u pokušaju iznude tako što je kriminalcu bliskom zemunskom klanu Slađanu Konstatinoviću pomagao da preotme motel „Gornjak“ u Požarevcu. Osim njih dvojice, optužen je i pripadnik BIA-e Mlađen Klikovac. Suđenje tek treba da počne.

Stolić je optužen u decembru prošle godine i presuda je doneta veoma brzo u poređenju sa ostalim postupcima koji se vode pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu – nakon svega pet meseci suđenja.

Stolić je na suđenju negirao krivicu, rekavši da je on zapravio bio na tragu Belivukovom klanu i korumpiranim policajcima koji su radili ovo za šta je on optužen.

Ovo je inače prva presuda u postupku u kome su ključni dokazi poruke i fotografije razmenjivane na zaštićenoj aplikaciji „skaj“. Do podataka sa „skaja“ došla je francuska policija, a advokati u Srbiji tvrde da ne mogu da budu dokazi na sudu ističući da je tužilaštvo nezakonito došlo do njih. 

Komunikacija sa „skaja“ predstavlja ključne dokaze i u drugim velikim postupcima – protiv Belivukove grupe optužene za sedam ubistava i narko-bosa Darka Šarića osumnjičenog za ubistvo svog bliskog saradnika.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.