Inspektor SBPOK-a negirao da je odavao informacije Belivukovoj grupi: „Sve mi je namešteno“

Inspektor SBPOK-a negirao da je odavao informacije Belivukovoj grupi: „Sve mi je namešteno“

Božidar Stolić, u sredini (foto: Miodrag Ćakić/KRIK)

Bivši inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Božidar Stolić negirao je danas da je kriminalnoj grupi Veljka Belivuka odavao poverljive podatke iz policije tvrdeći da mu je postupak namešten zbog sukoba sa nadređenim. Drugi optuženi, za koga tužilaštvo tvrdi da je član Belivukove grupe kome je Stolić odavao podatke, promenio je raniji iskaz u kom optužuje Stolića i sada tvrdi da je bio prisiljen da laže.

Piše: Jelena Radivojević

Stolić je u svojoj odbrani rekao da nikada nije bio član kriminalne grupe, pa tako ni grupe Veljka Belivuka. Negirao je da je sa bilo kim iz grupe bio u komunikaciji i naveo da je jedini kontakt sa njima imao u prostorijama u policiji.

„Ne znam kako su mogli da napišu u optužnici da sam bio pripadnik grupe, kada sam se borio protiv njih“, rekao je danas Stolić i naveo da za 17 godina koliko radi u policiji nije imao mrlju u karijeri. 

Tvrdi da je optužen jer se zamerio svom šefu, načelniku SBPOK-a Ninoslavu Cmoliću, za koga navodi da je bio desna ruka državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović. Do sukoba je došlo, kako je ispričao, jer je sa kolegama komentarisao da je Cmolić „prljav i korumpiran policajac“ kao i da je blizak saradnik Hrkalović, što je ovaj čuo i hteo da mu se osveti.

Stolić ističe i da nisu tačne tvrdnje tužilaštva da je Filipu Goluboviću, takođe optuženom u ovom postupku, odavao informacije iz policije i zauzvrat dobijao novac, već da je on od njega dobijao informacije iz kriminalne sredine. 

Ne spori da je u policijskom sistemu proveravao ljude bliske Goluboviću, ali tvrdi da je to činio kako bi proverio svoj izvor i ljude sa kojima je u kontaktu, a ne jer je za to dobijao novac, kako piše u optužnici.

„Ja sam inspektor SBPOK-a, mogu da proverim koga hoću. To je moj posao, ja sam proveravao Filipa Golubovića i njegove saradnike, moram da proverim. Ovo što se meni stavlja na teret, to poštovani sude može svakom policajcu da se stavi na teret“, rekao je danas Stolić.

On je ispričao da je Golubovića upoznao 2019. godine kada ga je uhapsio zbog pištolja i 30 grama kokaina. Golubović je rekao da hoće da sarađuje sa policijom, a Stolić je to preneo tužiocu Saši Drecunu koji se saglasio sa tim.

„U svim policijama sveta policajci imaju saradnike“, rekao je Stolić.

Stolić je ispričao i da je Golubovića posetio u pritvoru i ispitao ga o nestanku jedne od navodnih žrtvi Belivukove grupe – Gorana Mihajlovića. Kaže da je on znao dosta toga, ali da je policija gotovo sve to već znala.

Kada je pušten iz pritvora, Golubović mu se javio preko posrednika i postao njegova operativna veza, kako kaže, ali je on želeo od njega da napravi saradnika. Rekao je da ni on ni kolege nisu više prijavljivali svoje saradnike kako bi ih sačuvali.

„S obzirom na situaciju u MUP-u i to čije su frakcije na kojoj poziciji, niko nije smeo da registruje saradnike zbog njihove bezbednosti. Da sam registrovao Golubovića, Belivuk bi prvi znao. Planirao sam da ga registrujem kad se stvari iskristališu i dođu pošteni ljudi“, ispričao je danas bivši inspektor.

Na pitanje tužioca Saše Ivanića na osnovu čega tvrdi da je situacija u policiji bila takva da je postupak ugrožen toliko da on nije smeo da prijavi Golubovića, Stolić je rekao da je danonoćno radio sa tim ljudima i da zna situaciju.

Stolić je burno reagovao nakon tužiočevog pitanja da li je te nepravilnosti prijavio nadležnoj službi u MUP-u.

„Da prijavim pa da me gledaju tamo kao majmuna nekog“, upitao je glasno Stolić.

Nakon njega, odbranu je iznosio Filip Golubović, za koga tužilaštvo tvrdi da je bio član Belivukove grupe i posrednik između Stolića i ostalih članova grupe. 

Stolić o svom hapšenju: Načelnik me šamarao i čupao
Stolić je danas opisao i svoje hapšenje i rekao da su mu kolege unapred najavile da mu se „nešto sprema“. „Čim sam predao oružje, Cmolić je rekao: ‘Uhapsite g*vno’“, rekao je Stolić i dodao da se tada skupilo 10 kolega. Kaže da ga je Cmolić šamarao i čupao, kao i da je na njega vikao da prizna i ponavljao ime Radoja Zvicera, vođe kavačkog klana pod čijim okriljem je delovala Belivukova grupa. „Zvicer, Zvicer, priznaj! Sad ću da zovem tužioca Ivanića, sad ću da ti j*bem majku“, navodno mu je rekao Cmolić. „Drago mi je što je došlo do suđenja i što mogu javno sve da kažem”, rekao je Stolić.

On je u potpunosti promenio iskaz koji je ranije dao policiji i na kom se temelji ovaj slučaj i potvrdio Stolićevu odbranu. 

Golubović: Policajci me pritisli da slažem 

Golubović je na sudu rekao da je bio primoran da da lažni iskaz i ispriča da je Stoliću davao novac za informacije jer su ga policajci pritiskali i pretili mu, pa je samo želeo da „završi sa svim tim i ode kući“.

„Nije bila moja slobodna volja, to sam izjavio pod pritiskom i bio sam uplašen i nisam želeo da idem u istragu i pritvor s Belivukovima“, rekao je danas Golubović i naveo da su mu policajci rekli: „Mi ovde ne bijemo, smestićemo te u pritvor pa ćeš sedeti tamo ako ne kažeš šta smo ti rekli“.

Jedan od policajaca mu je navodno tog dana rekao i: „šta ti i j*beni Boža Stolić mislite da ste“.

Golubović je, podsetimo, u policiji ispričao da je Stolića upoznao dok se nalazio u pritvoru nakon što je uhapšen zbog droge, u aprilu 2019. godine, a da su počeli da sarađuju nekoliko meseci kasnije, nakon što je on izašao iz pritvora. 

Ispričao je da je od inspektora tražio da proverava da li postoji istraga ili poternica policije protiv određenih ljudi i za to mu plaćao 500 evra. Informacije je, kako je naveo, dostavljao dalje, ali nije rekao kome, a to nije utvrdilo ni tužilaštvo.

Nakon što su Belivuk i njegova ekipa uhapšeni u februaru prošle godine informacije su, Stolić mu je, kako je ispričao na saslušanju u policiji, javljao detelje pretresa kuće u Ritopeku.

„Dobio je od okrivljenog Stolića sliku Marka Miljkovića iz kancelarije SBPOK-a, sliku kuće u Ritopeku i vlasnika kuće Vlade Draganića, kao i fotografiju službene beleške Veljka Belivuka sačinjene u SBPOK-u“, piše u optužnici.

Stolić je uhapšen u junu prošle godine i u pritvoru je bio do početka avgusta, kad je pušten na slobodu. Nedavno je optužen i da je učestvovao u pokušaju iznude.

Ovo suđenje jedan je od dokaza da je Belivukova grupa imala veze u policiji, ali i politici, a o čemu su novinari pisali godinama unazad. Osim Stolića, optužena su i dvojica policajaca da su površno pretresla stan jednog Belivukovog saradnika, a sudi se i Goranu Papiću, bivšem zameniku načelnika SBPOK-a, kao i nekadašnjoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović. Ove istrage tužilaštva, međutim, nisu se bavile dubljim vezama pomenutih bivših policajaca sa Belivukovim klanom. Osim toga, tužilaštvo nije ni saslušalo druge važne ljude sa kojima su ovi kriminalci bili povezani, poput generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića i žandarma Nenada Vučkovića.

Detalje optužnice protiv Stolića pročitajte ovde

Pročitajte više o tome za šta je optužena Belivukova grupa

Comments are closed.