Inspektor, obaveštajac i kriminalac optuženi za pokušaj preotimanja motela

Inspektor, obaveštajac i kriminalac optuženi za pokušaj preotimanja motela

Božirad Stolić (desno) sa advokatom (foto: Miodrag Ćakić/ KRIK.rs)

Policijski inspektor Božidar Stolić i pripadnik Bezbednosno-informativne agencije Mlađen Klikovac optuženi su da su pomagali kriminalcu povezanim sa zemunskim klanom Slađanu Konstantinoviću da zastrašuje vlasnika i iznuđuje od njega motel koji je želeo da preuzme. Optužnica do koje su došli novinari KRIK-a otkriva da su zloupotrebljavali to što rade u policiji i BIA-i da zaplaše vlasnika motela i stvore utisak da država i policija stoje iza ovoga. Stoliću se inače već sudi da je kriminalnoj grupi Veljka Belivuka odavao poverljive policijske informacije.

Piše: Jelena Radivojević

Crni džip Bezbednosno-informativne agencije (BIA) beogradskih registracija pojavio se u septembru prošle godine u Žagubici, mestu udaljenom oko dva sata vožnje od Beograda, i uneo nemir u život lokalne porodice Bainović. U automobilu je bio trojac sa planom da od ove porodice preuzme restoran sa prenoćištem po tri puta manjoj ceni od realne. 

Ekipu su činili inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Božidar Stolić, pripadnik BIA-e Mlađen Klikovac zvani Kliki i kriminalac Slađan Konstantinović koji je navodno dugogodišnji saradnik ove agencije, tvrdi Više tužilaštvo u Požarevcu. Optužnica protiv njih trojice, do koje je došao KRIK, detaljno opisuje kako su pripadnici službi bezbednosti u septembru prošle godine navodno pomagali kriminalcu da pokuša da preuzme motel „Gornjak“.   

„Ne želim da budem grub“, prvo je što je Konstantinović rekao Radiši Bainoviću kada se 19. septembra prošle godine našao sa njim u restoranu „Vrelo“ u Žagubici, piše u optužnici.

Do sastanka je došlo na inicijativu Konstantinovića, kriminalca koji je široj javnosti poznat po ubistvu navijača Rada u Beogradu 2013, kao i po tome što je brat člana zemunskog klana Ninoslava Konstantinovića. Posredstvom zajedničkog prijatelja on je, tvrdi tužilaštvo, ranije poručio Bainoviću da želi da kupi „Gornjak“, iako motel nije bio na prodaju. Znao je da će ga tako zastrašiti jer važi za opasnog čoveka iz kriminalnog miljea, piše u optužnici.

Odavanje tajni Belivuku
Stolić je u vreme kada je navodno učestvovao u pokušaju iznude bio suspendovan jer se protiv njega već vodio postupak zbog sumnje da je Belivukovoj grupi optuženoj za pet ubistava, silovanje i otmicu odavao poverljive informacije iz policije i za to dobijao novac. On je u međuvremenu optužen i počelo je suđenje. Tužilaštvo tvrdi da je Stolić, između ostalog, Belivukove saradnike obaveštavao o dokazima koje je policija pronalazila u kući u Ritopeku i šta su Belivuk i njegov najbliži saradnik Marko Miljković ispričali u policiji nakon hapšenja. On je na suđenju negirao krivicu navodeći da mu je smešteno jer se zamerio nadređenom.

„Slađana nisam znao od pre niti sam imao neprijatno iskustvo s njim, ali sam preko interneta saznao o njegovoj ranijoj kriminalnoj prošlosti i vezama sa ovim klanom tako da sam osetio veliki strah za sebe i porodicu“, rekao je Bainović tužiocu.

Konstantinović ne samo da je hteo da kupi nešto što nije na prodaju, već je želeo da to učini po tri puta manjoj ceni od realne, tvrdi tužilaštvo. 

Na sastanak je poveo Stolića i Klikovca jer je njihovim prisustvom, tvrdi tužilaštvo, Bainoviću želeo da pošalje poruku da neće moći da se zaštiti – pošto su sa njim ljudi iz državnih službi. Tužilaštvo tvrdi i da je u zastrašivanju učestvovao i Stolić – on je Bainoviću rekao da na sastanak pozove sina i tako mu pokazao da ima informacije o njegovoj porodici. Stolić je u to vreme inače već bio suspendovan jer je bio pod istragom da je grupi Veljka Belivuka odavao poverljive informacije iz policije.

Bainović je ispričao tužiocu da se veoma uplašio jer mu je nešto kasnije istog dana Konstantinović poručio da proveri registraciju džipa jer dolaze službenim vozilom državne bezbednosti i podsetio ga čime se bave Stolić i Klikovac.

Uplašen za bezbednost svoje porodice, Bainović je rekao sinu da se sa porodicom iseli iz motela i ode u Beograd. On je to i učinio, ali uprkos tome nije mogao da se opusti, piše u optužnici.

Restoran „Gornjak“ (foto: gornjak.rs)

„Kada sam sa ženom i detetom šetao po beogradskim ulicama sve vreme sam imao osećaj da nas neko prati. Iako sam bio svestan da je to samo moj subjektivni osećaj, nisam mogao da ga se oslobodim“, ispričao je Bainovićev sin.

Četrdesetpetogodišnji Kostantinović nije odustao iako mu je rečeno da „Gornjak“ nije na prodaju. 

„Lepo ti radi restoran, pune su ti sobe“

Dva dana nakon sastanka, trojac se ponovo pojavio u Žagubici. 

Ovaj put, najpre su otišli do motela. Tu su petnaestak minuta upadljivo kružili po restoranu, hodnicima i terasi, da bi na kraju od zaposlenih tražili da pregledaju sobe. Tek nakon „inspekcije“ seli su i popili piće, a potom otišli na sastanak sa Bainovićem, piše u optužnici.

„Lepo ti radi restoran, pune su ti sobe“, rekao je Kostantinović Bainoviću i rekao da želi da kupi „Gornjak“ za 300.000 evra. Vrednost restorana, kako je kasnije veštačenjem utvrđeno, u to vreme bila je trostruko veća – preko 900 hiljada evra.

Svestan pozicije u kojoj se nalazi, Bainović je pokušao da ga umilostivi, pozivajući se na to da su zemljaci jer je i on iz tih krajeva. Molio ga je da odustane govoreći da je u lokal, koji je kupio u devastiranom stanju, uložio sve što je imao, pa čak podigao i kredit i da predstavlja ceo njegov život, ispričao je tužilaštvu.

Ubistvo navijača Rada
Konstantinoviću se sudilo zbog sumnje da je u oktobru 2013. godine u kafiću „Penzija“ u Beogradu ubio Vladimira Lukića, navijača Fudbalskog kluba „Rad“. Konstantinović je uhapšen nekoliko dana nakon ubistva i u istrazi ispričao kako je pucao u samoodbrani, jer ga je Lukić napao nožem. On je naposletku oslobođen krivice.

„Pre ću zapaliti lokal, iako sam u njega uložio sve što imam. Možete samo da me ubijete, ali nikad neću prodati“, rekao je Bainović, na šta mu je odgovorio „da može doći do problema“, piše u optužnici.

Već narednog dana Kostantinović ga je pozvao telefonom i rekao da će ga zvati sve dok ne odluči da proda „Gornjak“. 

Bainović je, piše u optužnici, bio mnogo uplašen, ali je ipak odlučio da sve ispriča policiji. Do policijske stanice u Požarevcu, kako je rekao, vozio je zaobilaznim putevima kako bi bio siguran da ga niko ne prati. 

Konstantinović, Stolić i Klikovac uhapšeni su dan nakon njegovog saslušanja. 

Oni su tužilaštvu ispričali drugačiju verziju događaja.

Obilazili manastire, hranili ribice

Sva trojica negirala su da su Bainovića pokušali da primoraju da proda restoran. 

Konstantinović nije sporio da su se sastanci odigrali i da je želeo da kupi „Gornjak“, ali je tvrdio da se radi o običnoj kupovini. Ispričao je da se već gotovo deset godina ne bavi kriminalom, da ima privatni biznis, kao i da je porodičan čovek, otac šestoro dece, vernik i veliki dobrotvor. Naveo je i da Stolić i Klikovac nisu znali ništa o pregovorima o preuzimanju motela iako su prisustvovali sastancima.

Stolić je ispričao da je na poziv Klikovca išao da obilazi manastire, pošto je zapao u depresiju zbog hajke koja se vodi protiv njega od kada je prošlog juna uhapšen zbog sumnje da je Belivukovoj kriminalnoj grupi odavao poverljive informacije iz policije. Ispričao je i da ne zna o čemu su Konstantinović i Bainović pričali, da je on samo „sedeo, gledao u vodu i hranio ribice“. 

Sličnu odbranu izneo je i Klikovac. On je takođe ispričao da je sa Stolićem obilazio manastire i negirao da su tu bili zbog iznude. Ovaj pedesetjednogodišnji radnik BIA rekao je da Konstantinovića poznaje jer je dugogodišnji saradnik službe, dok Stolića zna jer radi sa njegovim bratom u agenciji, piše u optužnici.

Sva trojica su ipak optužena – Konstantinović za pokušaj iznude, a Stolić i Klikovac da su mu u tome pomagali. Optužnica je potvrđena krajem prošlog meseca i čeka se početak suđenja pred sudom u Požarevcu.

Comments are closed.