Inspektor Milenković: Đukanović i Papić nudili mi sto hiljada evra da zataškam „Jovanjicu“

Inspektor Milenković: Đukanović i Papić nudili mi sto hiljada evra da zataškam „Jovanjicu“

Slobodan Milenković (foto: MUP)

Inspektor Slobodan Milenković koji je otkrio plantažu marihuane na imanju „Jovanjice“ prošle godine je sastavio službenu belešku u kojoj je naveo da su mu Vladimir Đukanović, uticajan član Srpske napredne stranke, i Aleksandar Papić, nekadašnji vlasnik tabloida „Objektiv“, nudili novac i napredovanje ako odustane od svog najvećeg slučaja, otkriva današnji NIN. Ovu ponudu inspektoru je preneo posrednik koji mu je rekao da su se Đukanović i Papić predstavljali kao „pregovarači u ime predsednika Aleksandra Vučića“. Đukanović je rekao da je notorna laž da je Milenkoviću nudio mito i najavio je podnošenje krivične prijave.

Piše: Bojana Jovanović

Slobodan Milenković, nedavno smenjeni načelnik policijskog Odeljenja za borbu protiv droga, tvrdi da je u junu prošle godine preko posrednika dobio ponudu da će, ukoliko odustane od slučaja „Jovanjica“ koji je otkrio, biti bogato nagrađen.

Ponuda je stigla, kako inspektor navodi u službenoj belešci koju je sastavio, od Aleksandra Papića, bivšeg vlasnika provladinog tabloida „Objektiv“ i nekada bliskog saradnika bivšeg ministra Nebojše Stefanovića, i Vladimira Đukanovića, uticajnog člana vladajuće stranke i advokata Predraga Koluvije, vlasnika „Jovanjice“ kome se sudi da je organizovao gajenje više od tone i po tone marihuane na imanju ove firme.

„Poslali su (posrednika) da popriča sa mnom, tačnije da su spremni sve da urade u vezi napretka u mojoj karijeri, da će mi dati 100.000 evra da se nađem s njima i da se ’dogovorimo’ kako dalje da postupamo u predmetu ’Jovanjica’, kao i da svu odgovornost svalim na ministra odbrane Nebojšu Stefanovića“, piše u službenoj belešci koju citira NIN.

Poznanik je Milenkoviću, piše u belešci, rekao da su Papić i Đukanović kazali da pregovaraju u ime predsednika države Aleksandra Vučića.

Milenković je ponudu odbio, piše NIN.

„Rekao sam da sam ja načelnik Odeljenja za borbu protiv droga i da mene ne zanimaju nikakvi pregovori i da pogotovo me ne zanima da govorim neistine po bilo kom osnovu… Rekao sam da samo kabinet predsednika može da pregovara u njegovo ime“, piše u belešci, citira NIN.

Inspektor tvrdi da Papić nije odmah odustao, već da ga je odmah sledećeg dana zvao na aplikaciju za razgovore i poruke „signal“, ali mu se on nije javio.

„Nakon toga, sa svog telefona me je okrenula poznanička veza preko ’signal’ aplikacije i rekla da je tu sa Aleksandrom Papićem i želi da me čuje, što je on potvrdio svojim dobacivanjem za vreme našeg razgovora. Što sam ja odbio“, zaključuje Milenković u belešci.

Vladimir Đukanović reagovao je juče na pisanje NIN-a i rekao da je notorna laž da je Milenkoviću nudio mito.

„Ovo je jedna notorna laž koja ukazuje do koje granice su kreatori skandalozne i sramne afere, kao što je ‘Jovanjica’, spremni da idu u svojoj prljavštini i bestidnom ponašanju kako bi sebe izvukli. Jasno je da se radi o kampanji kako bi se izvršio pritisak na odbranu i kriminalizovala država. Suštinski, najveći kriminalci su upravo oni koji ovakve stvari izbacuju u javnost“, rekao je juče Đukanović agenciji Beta.  

On je naveo da Milenkovića nikada nije video niti s njim razgovarao.

„Radi se o službenoj belešci koju je dao dotični Milenković da bi se vadio iz nekog krivičnog postupka koji je pokrenut protiv njega pred Višim tužilaštvom“, rekao je Đukanović i najavio pokretanje pravnih akcija.

„Svakako ću podneti krivičnu prijavu, a verovatno i parničnu tužbu. Pa ćemo lepo sve do detalja da saznamo“, istakao je Đukanović.

Umešanost države i pritisak na policajce

Milenkovićevo odeljenje, podsetimo, u novembru 2019. godine upalo je na imanje firme „Jovanjica“ kod Stare Pazove i tamo našlo više od tonu i po marihuane i uhapsilo Predraga Koluviju sumnjičeći ga da je organizovao njeno uzgajanje. O zapleni koju policajci nazivaju jednom od najvećih u regionu ministarstvo policije na čijem je čelu bio Nebojša Stefanović nije se odmah pohvalilo – oglasilo se tek nakon što je informaciju u javnost izneo opozicioni političar Miroslav Aleksić.

Koluvija je optužen sa grupom ljudi i suđenje je počelo sredinom 2020. Brzo nakon prve optužnice stigla je i druga u kojoj su optuženi pojedini pripadnici policije i bezbednosnih službi da su štitili i obezbeđivali imanje sa marihuanom, te pomagali Koluviji, između ostalog, odajući mu informacije iz policije. Suđenje im, međutim, još nije počelo – odlaže se duže od dve godine.

Policajci koji su učestvovali u razotkrivanju „Jovanjice“, prvenstveno Milenković, ubrzo su se našli pod pritiscima – testirani su na poligrafu, protiv njih su pokretani postupci u tužilaštvu, pratili su ih pripadnici BIA-e.

Kako je svedočeći na sudu u postupku „Jovanjica“ ispričao jedan od policajaca, Dušan Mitić, pritisci su nastali pošto su otkrili da su državne strukture, prvenstveno iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA), umešane u ovaj slučaj, kao i da su imali nameru da hapse tadašnjeg direktora ove agencije Bratislava Gašića i važnog čoveka BIA-e Mirka Škera.

Pritisci su kulminirali pre nekoliko dana kada su Milenković i Mitić smenjeni sa pozicija u Odeljenju za borbu protiv droga, a Milenkovićeva bezbednost ugrožena zbog čega je dobio i policijsku zaštitu. Jedan od pripadnika ovog odeljenja, takođe svedok u slučaju „Jovanjica“, pre nekoliko dana je i optužen.

Za razliku od policajaca, Koluvija, koji je optužen da je šef grupe koja je gajila više od tone i po marihuane, ima podršku visokih državnih funkcionera. Advokat mu je uticajan član SNS-a, ali ga je u javnosti branio čak i predsednik Aleksandar Vučić koji je pokušavao da relativizuje ceo slučaj navodeći da Koluvija nije nikog ubio.

Njegovo imanje ranije su posećivali brojni funkcioneri, među kojima i Aleksandar Vulin, trenutni direktor BIA-e.

Više o slučaju “Jovanjica” pročitajte u našim tekstovima:

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Comments are closed.