„Informer“ prekršio Kodeks novinara u tekstovima o KRIK-u

„Informer“ prekršio Kodeks novinara u tekstovima o KRIK-u

Komisija za žalbe Saveta za štampu donela je odluku da je provladin tabloid „Informer“ prekršio Kodeks novinara Srbije u tekstovima o uredniku Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK Stevanu Dojčinoviću.

Piše: Bojana Jovanović

Dojčinović se žalio na više tekstova objavljenih u „Informeru“ u kojima je označen kao „saradnik francuske obaveštajne službe“, „sadomazohista“ i „pripadnik mafije“.

Doniraj KRIK_300x140„Informer“ je, prema oceni Komisije, prekršio Kodeks i u tekstovima koji su objavljeni nakon KRIK-ovog istraživanja o odnosima ministra zdravlja Zorana Lončara i zemunskog klana. KRIK je tada otkrio da je Lončar 2002. godine potpisao ugovor o kupovini stana od supruge člana zemunskog klana, kao i da nije poznato da li je stan kupio ili ga dobio na poklon.

Komisija nije donela odluku povodom Dojčinovićeve žalbe na tekst objavljen u dnevnim novinama „Politika“ u kojem je preneta izjava ministra zdravlja u vezi sa ovom KRIK-ovom pričom.

„Politika“ je tada prenela jednostrane i neutemeljene izjave ministra Lončara o KRIK-ovom tekstu, bez komentara novinara KRIK-a. Pomenutu istraživačku priču nazvala je „napadima“ na ministra.

Medijski napad

KRIK i njegov urednik Stevan Dojčinović od osnivanja su meta napada „Informera“. Za nepunih godinu dana rada, našli su se na deset naslovnih strana ovog tabloida.

Hajka na Dojčinovića pojačana je kada je otkriveno da KRIK, u okviru istraživanja imovine ključnih državnih funkcionera, istražuje i nekretnine premijera i njegove porodice.

„Informer“ je tada iznosio detalje o istraživanju KRIK-a, a objavio je i radni naslov neobjavljenog teksta.

intervjuu za KRIK premijer je negirao tvrdnje „Informera“, istakavši da Dojčinovića „ne doživljava kao državnog neprijatelja“.

„,Informer’ nije moj list. To je privatni list, a nemojte da ih etiketirate kao moj zato što vam se ne sviđa šta pišu“, rekao je Vučić. „Uveren sam da Vas niko ne prati kao novinara. To bi bilo veoma loše za našu zemlju.“

Zbog optužbi „Informera” je da je „lažni novinar“, „zapadni špijun“, „saradnik mafije“, „sadomazhista“ i „terorista“  koji „pakuje afere“, Dojčinović je pre nedelju dana tužio „Informer“ i njegovog vlasnika i urednika Dragana Vučićevića.

Hronologiju medijskih napada na KRIK možete pročitati ovde.

3 Comments

  1. milos kaže:

    Osim sto Vucicevic ocigledno psihicki nije dobro on je kao takav dobrodosao Vucicu u njegovim prljavim rabotama.Ovakav vucicev prijatelj je vise urusio kredibilitet Premijera od cele opozicije. U svakom slucaju ovoliki stepen primitivizma je u najboljoj radikalskoj tradiciji i na delu pokazuje kojoj opciji pripada Vucic. Da je Vucic dobio apsolutnu vecinu Srbija bi uskoro licila na Gebelsovu Nemacku ds Vucicevicem kao ministrom propagande.

  2. moma kaže:

    Nemojte biti sigrni da Vcicevic ne i biti ministar informisanja, lil kulture cak, jer to je nivo tehnicke vlade

  3. Milutin kaže:

    Pa to nisu novine to je privatno reklamiranje vučića i sns-a. Tamo neki vučićević mora prvo da ide da nauči kako se govori i piše JEZIK U DRŽAVI GDE ŽIVI JER OČIGLEDNO NEZNA NI GDE ŽIVI NI KOM NARODU PRIPADA.