„Informer“ kažnjen zbog uvrede urednika OCCRP-ja

„Informer“ kažnjen zbog uvrede urednika OCCRP-ja

Urednik OCCRP-ja Dru Salivan

Dragan Vučićević i njegova firma „Insajder tim“ koja izdaje dnevne novine „Informer“ moraće da plate 80.000 dinara uredniku međunarodne novinarske organizacije OCCRP Druu Salivanu zbog povrede ugleda i časti, presudio je Viši sud u Beogradu. Ovo je prvostepena presuda, a sud je naložio „Informeru“ da je objavi kada postane pravosnažna.

Piše: Jelena Radivojević

Nakon niza tekstova koje je „Informer“ objavio u martu 2016. godine u kojima je izneo brojne uvrede i neistine o Salivanu, urednik OCCRP-ja tužio je glavnog urednika Dragana Vučićevića kao i „Insajder tim“ kao izdavača. Salivan je u ovim tekstovima, između ostalog, predstavljen kao osoba koja želi da zajedno sa urednikom KRIK-a Stevanom Dojčinovićem ruši vlast u Srbiji, radi protiv Ruske Federacije i komanduje pisanjima KRIK-a iz Bosne i Hercegovine.

Viši sud je prihvatio tužbu Salivana u jednom delu – onom koji se odnosi na tekst „Informera“ od 17. marta 2016. godine naslovljen sa „Mafija udara na porodicu Vučić“. U tom tekstu navodilo se i da svi tekstovi KRIK-a stižu Salivanu na odobrenje, kao i da „on lično koordinira napadom na premijera“.

U odnosu na druge „Informerove“ tekstove u kojima, između ostalog, piše da je OCCRP špijunska organizacija usmerena protiv Rusije, sud je utvrdio da su navodi takvi da nisu proizveli povredu ugleda i časti.

„Informer“ je kažnjen zbog ovog teksta

Sud je Vučićeviću i njegovoj firmi „Insajder tim“ naložio da zbog povrede ugleda i časti i nastalog duševnog bola Salivanu isplate 80.000 dinara, nadoknade sudske troškove, ali i javno objave presudu u štampanom izdanju „Informera“ najkasnije dva broja od objavljivanja pravosnažne presude.

Salivan je komentarišući presudu rekao da je dobro videti da se srpski sudovi i dalje bore za pravo da građani ne budu zavarani lažnim vestima.

Ovo je prvostepena presuda i na nju obe strane imaju pravo žalbe.

Postupak koji je zbog neistina i uvreda objavljenih u „Informeru“ protiv Vučićevića pokrenuo urednik KRIK-a još je u toku.

OCCRP je jedna od najvećih novinarskih mreža u Evropi i obuhvata mrežu nezavisnih organizacija koje se bave istraživačkim novinarstvom u oblastima organizovanog kriminala i korupcije iz više od 20 država regiona Južne, Centralne i Istočne Evrope među kojima je i KRIK.

Salivan se već dugi niz godina bavi istraživačkim novinarstvom i sa svojim timom, ali i samostalno, dobitnik je brojnih renomiranih nagrada u oblasti istraživačkog novinarstva.

Pročitajte detalje medijskog napada na KRIK

Comments are closed.