„Huavej“: Poštujemo sve međunarodne i lokalne zakone

„Huavej“: Poštujemo sve međunarodne i lokalne zakone

Reklama "Huaveja" (foto: KRIK)

Nakon otkrića KRIK-a da je kineski gigant „Huavej“ godinama imao tajne konsultantske ugovore sa ofšor firmama u vlasništvu ljudi povezanih sa domaćim „Telekomom“, kineska kompanija je kratko reagovala u javnosti rekavši da poštuje zakone – bez objašnjenja ovih njihovih tajnih poslova. 

Piše: Vesna Radojević

„Kompanija ‘Huavej’ oduvek poštuje međunarodne i lokalne zakone, kao i poslovnu etiku zemalja u kojima posluje. Isto tako, svi zaposleni u kompaniji moraju da se pridržavaju lokalnih zakona i propisa“, naveli su iz ove kompanije kratko u pisanom odgovoru. 

„Huavej“, međutim, nekoliko nedelja nije odgovorio novinarima KRIK-a na pitanja u vezi sa poslovima koje smo otkrili u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri” – da je godinama preko ofšor firmi na Panami i Britanskim Devičanskim Ostrvima imao tajne ugovore sa ljudima koji su bili blisko povezani sa „Telekomom“. U pitanju su kompanija „Roflaj” Igora Jecla, bivšeg direktora sektora za usluge „Telekoma“ i „Goldberg” advokata Milorada Ignjačevića koji je sarađivao sa državnom telekomunikacionom kompanijom i za nju razvijao portal „Na dlanu”. 

Ove dve ofšor firme imale su najmanje šest ugovora sa „Huavejem“, a na osnovu njih, „Roflaj“ je kineskom gigantu samo u periodu od 2014. do 2016. poslao osam faktura vrednih gotovo milion evra.  

Prvi ugovori potpisani su 2007, kada je „Huavej“ tek uspostavljao poslove u Srbiji, dok je poslednji ugovor koji se nalazi među procurelim dokumentima sklopljen početkom 2014 – neposredno pre nego što je „Huavej“ postao jedan od najvažnijih partnera „Telekoma“. 

Ovaj konsultantski ugovor otkriva šta su firme radile za „Huavej“.

Kineska kompanija angažovala je „Roflaj“ da uspostavi dobre odnose sa telekomunikacionim operaterima u Srbiji i Crnoj Gori, ali i sa predstavnicima vlasti. Trebalo je i da joj pomogne da dobije neophodne dozvole za rad u Srbiji. 

Iste 2014. godine je od „Telekom“ je „Huaveju“ dodelio posao razvoja internet televizije (IPTV), a dve godine kasnije ugovor vredan čak 150 miliona evra za uvođenje optičkih kablova.

Bivši direktor Telekoma, Igor Jecl, sudeći po dokumentaciji zahvaljujući poslovima njegove ofšor firme sa Huavejom zaradio čak 1,3 miliona evra. 

Deo novca je iskoristio i za otvaranje prodavnica sladoleda u Španiji kada je početkom 2016. osnovao tri kompanije za proizvodnju sladoleda. Jednu u Marbelji, a druge dve u Sotograndeu – luksuznom primorskom gradiću na španskoj obali Kosta de Sol.

Jecl nije želeo da odgovori na pitanja novinara KRIK-a o saradnji sa „Huavejem“. 

Advokat Ignjačević najpre je u razgovoru sa novinarima tvrdio da njegova panamska kompanija nije uopšte radila, ali se potom ipak setio da je preko nje imao posao sa kineskom korporacijom.

„’Huavej’ je tu već bio dve, tri godine, pokušavao da dobije neke poslove. Ja sam radio kao njihov konsultant“, rekao je Ignjačević novinarima, ali nije želeo da iznosi više detalja.

Generalni direktor „Telekoma” Vladimir Lučić regovao je nakon KRIK-ovog otkrića i rekao da će ispitati veze ovih ofšor firmi i „Huaveja”.

„U svetlu ovih novo otkrivenih informacija, preduzećemo sve mere”, rekao je Lučić. „Ne samo da je moja zakonska dužnost već i etički smatram da je imperativno da ‘Telekom’ u svakom trenutku posluje u skladu sa zakonom, i po najvišim korporativnim standardima. S tim u vezi, preduzećemo hitno sve neophodne pravne i faktičke radnje u saradnji sa nadležnim organima u najkraćem mogućem roku”

Više pročitajte u priči: „Huavej“ imao tajne ofšor ugovore sa ljudima povezanim sa „Telekomom“

Pročitajte sve priče iz „Pandorinih papira

Comments are closed.