Hrkalović obaveštavana o nelegalnoj zgradi policajca Stamenkovića

Hrkalović obaveštavana o nelegalnoj zgradi policajca Stamenkovića

Dijana Hrkalović/Goran Stamenković (foto KRIK)

Mejl prepiska u kojoj bivši direktor EPS-a Milorad Grčić obaveštava tadašnju sekretarku Uprave kriminalističke policije Dijanu Hrkalović o priključcima za struju na nelegalno izgrađenim objektima policajca Gorana Stamenkovića, osuđenog za slučaj Svamala, predložena je kao dokaz na suđenju Stamenkoviću zbog nelegalne gradnje koje je održano u ponedeljak. Stamenković je za KRIK nedavno ispričao kako su ga ljudi iz vrha vlasti i policije, među kojima i Hrkalović, ucenili da prizna krivicu u slučaju Savamala, a zauzvrat obećali da će mu legalizovati dve divlje izgrađene zgrade u beogradskom naselju Mirijevo. 

Piše: Milica Vojinović

„Po zahtevu direktora Grčića molim Vas za informaciju o statusu predmeta u najkraćem mogućem roku“, obraća se mejlom Grčićeva šefica kabineta zaposlenima u EPS-u krajem maja 2016. godine.

Predmet za koji se raspituje tiče se dodeljivanja priključaka za struju zgradi koju je izgradio Stamenković.

U mejl prepisci naznačenoj kao „Hitno informacija“ vidi se da zaposleni Grčića obaveštavaju da je slučaj zastao jer je od Stamenkovića traženo da dostavi građevinsku dozvolu za svoj objekat. On, međutim, to nije mogao da učini jer dozvolu nije ni imao – objekte je izgradio nelegalno. 

Ove informacije Grčić istog dana putem mejla prosleđuje Dijani Hrkalović koja je u tom trenutku bila državna sekretarka MUP-a.

Samo 18 dana kasnije, Stamenković ipak dobija odobrenje od EPS-a da priključi oba objekta na snabdevanje strujom.

Ovu mejl prepisku sudu priložio je Stamenković i ona, kako je kazao, potkrepljuje njegove ranije tvrdnje da su se najviši državni funkcioneri bavili slučajem njegove nelegalne gradnje, odnosno da su ispunjavali obećanje da će mu legalizovati zgradu u Mirijevu, jer je priznao krivicu u slučaju „Savamala“.

„(O ovome) svedoči mejl Milorada Grčića Dijani Hrkalović koje nije imala veze sa poslovima gradnje, niti je bila neposredno nadređena Stamenkoviću“, istakao je na suđenju njegov advokat Ivan Ninić.

Mejl prepiska između Grčića i Hrkalović dogodila se mesec dana pošto su u izbornoj noći u aprilu 2016. nepoznate osobe sa fantomkama bagerima nezakonito srušile objekte u beogradskoj četvrti Savamala. Stamenković je te noći bio dežurni šef smene u policiji, a kasnije je priznao da je on zaustavio policajce da te noći odu u Savamalu, spreče rušenje i pomognu građanima koji su pozivali policiju.

Stamenković tvrdi da su ga, zbog pritiska domaće i međunarodne javnosti, čelnici policije ucenili su ga da prihvati krivicu kako bi se stvorio privid da je slučaj rešen. Zauzvrat mu je ponuđeno unapređenje u načelnika policijske stanice u Sopotu, kao i legalizacija zgrade koju je nelegalno sagradio u Mirijevu.

On ističe i da mu je nakon sastanka na kom mu je predloženo da preuzme krivicu, Dijana Hrkalović pretila pominjući i njegovu porodicu, pa je zbog toga pristao na dogovor.

Iako je uradio šta su tražili, Stamenković tvrdi da nisu ispunili obećanja koja su mu dali – legalizovan mu je jedan deo objekta. On je u martu ove godine u intervjuu za KRIK ispričao detalje o pregovorima koji su doveli do njegovog priznanja.

Mesec dana kasnije tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv njega za nelegalnu gradnju – optužen je da je nezakonito sagradio deo objekta koji do danas nije legalizovan i ovaj slučaj je sada pred sudom.

Više o tome šta je Stamenković ispričao pročitajte ovde

Comments are closed.