Gruhonjić: Ko prisluškuje novinare?

Gruhonjić: Ko prisluškuje novinare?

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić podržao je redakciju Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK i pozvao nadležne organe da saopšte ko prisluškuje novinare.

Piše: Dragana Pećo

´Informer´ je formacija vlasti protiv svega i svakoga ko se usuđuje da kritički misli i da to potkrepljuje jasnim, novinarskim, istraživačkim dokazima“, kaže Gruhonjić.

On napominje da „Informer“ postoji da bi „brukao novinarstvo kako bi ljudi misili da su novinari lažovi“.

Doniraj KRIK_300x140Na taj način građani Srbije gube poverenje u nas novinare, a vlast nastavlja da vlada bez ikakvih kontrolnih mehanizama. U svakom demokratskom društvu, mediji su jedan od glavnih kontrolora vlasti.“

NDNV pruža punu podršku redakciji KRIK-a i solidariše se sa kolegama, kaže Gruhonjić, podsećajući da je i njima poznat mehanizam koji koriste doušnici „Informera“ jer su ga iskusili na svojoj koži.

Neprestano ponavljam da se u svakom smislu ograđujem od „Infromera“ zato što to nisu moje kolege. To nisu novinari“, kaže Gruhonjić.

Očigledno je da je reč o policijskoj, doušničkoj redakciji koja svoje takozvane ekskluzivne vesti objavljuje na osnovu informacija koje, kao što se može opravdano pretpostaviti, dobija od različitih bezbednosnih službi koje neovlašćeno prisluškuju ljude koji su kritički nastrojeni prema vlasti i koji žele da kvalitetno rade svoj posao.“

Gruhonjić je pozvao nadležne organe da utvrde činjenice i saopšte javnosti ko i zašto prisluškuje novinare.

Pozivam, mada kako izgleda uzalud, državne organe i policijske službe za privredni kriminal, da utvrde ko je stvarni vlasnik „Informera“ i na koji način taj medij posluje.“

 

1 Comment

  1. Miloss kaže:

    Pridružujem se podrsci kao i inicijativi -ko stoji iza Informera, ali isto tako i ko stoji iza KRIKA, koji na slican način sa neproverenim polu informacijom obavestava javnost i upravo na poluistini i polulazi karakterise ljude. Pri tome kada se potegne pitanje finansiranja NV sektora krene u sakupljanje dobrovoljnih priloga za svoju delatnost koju naziva istrazivacko novinarstvo, a koristi upravo neke neproverene informacije dobijene iz izvora raznih sluzbi. Cilj je diskreditacije pojedinaca i uznemiravanje javnosti a ne korekcija drustvenih anomalija kojim treba da se bavi institucije drzave, tuzilastvo i sudstvo pa i skupstinska i izvrsna vlast, a novinari da nas pošteno o tome izvestavaju., a ne da sude i presuđuju?