Francusko tužilaštvo ispituje da li je utakmica između „Zvezde“ i „PSŽ“-a nameštena

Francusko tužilaštvo ispituje da li je utakmica između „Zvezde“ i „PSŽ“-a nameštena

(foto: printskrin L'Ekip)

foto: printskrin L'Ekip

Francusko tužilaštvo ispituje da li je utakmica Lige šampiona između „Pari Sen Žermena“ i „Crvene zvezde“, koja se završila rezultatom 6:1, bila nameštena piše poznati francuski sportski list „L’Ekip“. Ovaj list je objavio da se visoki funkcioner „Crvene zvezde“ sumnjiči da je pokušao da uplati pet miliona evra na poraz njegovog tima sa pet golova razlike. Oba kluba demantovala su optužbe.

Piše: Jelena Radivojević

Francusko tužilaštvo za finansijski kriminal potvrdilo je za „L’Ekip“ da je pokrenulo istragu, ali je odbilo da da bilo kakav komentar.

Francuski list objavio je da je Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) obavestila francuske vlasti da postoje sumnje da je meč između srpskog i francuskog kluba u Ligi šampiona bio namešten. Kako navode, UEFA je o mogućim manipulacijama ranije obavestila istražne organe, a istraga je zvanično otvorena dan pred utakmicu u Parizu.

List navodi da se neimenovani zvaničnik crveno-belih sastao se sa predsednikom „Pari Sen Žermena (PSŽ)“ Naserom Al-Kelafijem, ali da francuska policija, iako je prisluškivala taj sastanak, nije saznala ništa što bi direktno okrivilo čelnike klubova.

Na dan utakmice policajci su bili na stadionu, a tu su bila i stručna lica koja su procenjivala sumnjivu pasivnost pojedinih igrača srpskog tima, piše „L’Ekip“.

Pre utakmice nadležni organi su pažljivo pratili sve opklade uplaćene na ovaj meč, ali u Francuskoj nisu primetili ništa neuobičajeno. Navodno je funkcioner „Crvene zvezde“ uplatio tri miliona evra, od planiranih pet, na internet kladionicama, ali nikada nije preuzeo dobitak jer se umešala policija. Ime funkcionera „Crvene zvezde“ nije objavljeno.

UEFA nije želela ni da potvrdi ni da demantuje informacije koje je objavio „L’Ekip“, uz obrazloženje da takve slučajeve nikad ne komentariše pre okončanja istrage.

„L’Ekip“ ističe da u ovoj fazi istrage nema konkretnih dokaza, već samo osnovana sumnja koja se ispituje.

„Sve mogućnosti su otvorene. I da je meč namešten, ali i da je neko maliciozno pokušao da naškodi ugledu Crvene zvezde“, zaključuje se u tekstu.

Oba kluba demantovala navode „L’Ekip“-a

Iz „Zvezde“ su se oglasili saopštenjem u kom navode da sa „ljutnjom i gnušanjem“ odbacuju pisanje „L’Ekip“-a i sumnje u umešanost bilo koga iz kluba u eventualne malverzacije.

„Navodi iz tog teksta mogu naneti veliku štetu ugledu i renomeu našeg kluba i zato FK ’Crvena zvezda’ insistira i kod UEFA i kod nadležnih istražnih organa u Srbiji i u Francuskoj da ove sumnje istraže do kraja i da se dođe do istine“, piše u saopštenju.

I iz francuskog tima su negirali optužbe navodeći da su jedini sastanci koje su imali sa čelnicima zvezde bili oni prokolom planirani.

„Ovom prilikom, ’Pari Sen Žermen’ podseća na svoju posvećenost osnovnim principima sporta, integriteta takmičenja i posledičnim odbacivanjem bilo koje radnje koja bi mogla dovesti u pitanje taj integritet“, navodi se u reakciji ’PSŽ’-a na tvrdnje francuskog sportskog dnevnika.

Comments are closed.