Fondacija Hajnrih Bel osudila napad na KRIK

Fondacija Hajnrih Bel osudila napad na KRIK

Andreas Polterman

„Kampanja ´Informera´ potvrđuje da je ovu državu zaposela jedna partija, tačnije premijer lično i da ga u tome otvoreno podržava deo srpskih medija“, tvrdi predsednik nemačke Fondacije Hajnrih Bel u Beogradu Andreas Polterman.

Izvor: Fondacija Hajnrih Bel

Fondacija navodi da je tabloid „Informer“ blizak premijeru i kritikuje kampanju koju je ovaj list otpočeo protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK i njenog urednika Stevana Dojčinovića.

Doniraj KRIK_300x140„Kao i uvek javno kritikovanje očigledne zloupotrebe sudstva, administracije i vlade u Srbiji shvaćeno je kao direktan napad na premijera. Takva zamisao može da potekne jedino od nekoga ko je ubeđen da, osim predsednika vlade, nema odgovorne osobe u Srbiji. Ne postoji nezavisno sudstvo, ne postoje institucije koje postupaju po sopstvenim, demokratski uspostavljenim pravilima“, kaže Polterman.

„Štaviše, ´Informerova´ kampanja potvrđuje da je ovu državu zaposela jedna partija, tačnije premijer lično i da ga u tome otvoreno podržava deo srpskih medija. Upravo iz ovih razloga, nezavisno istraživačko novinarstvo ima ogroman značaj za demokratsku Srbiju koja ne poštuje samo većinu već proverava i balansira. Fondacija Hajnrih Bel iz Beograda, zbog toga podržava rad KRIK-a“, zaključuje predsednik Fondacije Hajnrih Bel u Beogradu.

 

Comments are closed.