Firma sina Zvezdana Terzića gradi u „Beogradu na vodi“ 

Firma sina Zvezdana Terzića gradi u „Beogradu na vodi“ 

Kolaž KRIK

Kostadin Terzić, sin generalnog direktora „Crvene zvezde“ Zvezdana Terzića koji je pre dve nedelje uhapšen zbog sumnje da je prebio fudbalskog menadžera, suvlasnik je firme koja je učestvovala u gradnji „Beograda na vodi“, ali i gasovoda Aleksandrovac – Tutin, otkriva KRIK. Ove poslove mlađem Terziću omogućila je kompanija „Milenijum tim“ povezana sa visokim državnim funkcionerima SNS-a. Kroz svoje firme, Kostadin Terzić se udružio sa nizom ličnosti iz srpskog podzemlja, uključujući i ljude bliske agresivnoj huliganskoj grupi „Ultra boys“, ali i „Alkatrazu“, pokazuje istraživanje KRIK-a. 

Piše: Bojana Pavlović

Kostadin i njegov mlađi brat Nikša Terzić uhapšeni su prošlog meseca zbog sumnje da su u Beogradu pretukli fudbalskog menadžera Uroša Jankovića. Oni su navodno 17. oktobra, posle utakmice između Srbije i Crne Gore, presreli automobil u kome je bio Janković, izvukli ga iz kola i prebili. 

Na saslušanju u tužilaštvu Terzići su negirali krivicu, a sud im je u međuvremenu odredio i pritvor, rečeno je iz tužilaštva KRIK-u. Tužilaštvo još nije utvrdilo zbog čega je došlo do tuče.  

Terzići su odrastali pred očima javnosti budući da je njihov otac Zvezdan godinama zauzimao važne pozicije u domaćem fudbalu. Bili su miljenici žute štampe koja ih je predstavljala kao mlade, privlačne i imućne. Detaljno se pisalo o njihovim putovanjima, emotivnim vezama, porodičnim proslavama, svadbama. 

Za razliku od detalja o njihovim privatnim životima, mediji nisu nikad izveštavali o tome čime se bave sinovi direktora „Crvene zvezde”.

Kostadin Terzić (foto: društvene mreže)

Dok se Nikša pre tri godine zaposlio u obaveštajnoj agenciji BIA, njegov brat Kostadin napravio je mrežu kompanija, otkriva KRIK.   

Upravo ovi poslovi otkrivaju da je i Terzićev sin dobio deo „kolača” u gradnji ključnog državnog projekta – stambeno-poslovnog kompleksa „Beograd na vodi“. Osim toga, Kostadin je često otvarao firme sa ljudima iz kriminalnog miljea – Slobodanom Govedaricom, bliskim huliganskoj grupi „Ultra boys“, Nikolom Vavićem iz „Alkatraza”, ali i sa Naike Bokan, ćerkom ubijenog čuvenog mafijaša Vanje Bokana koja je poslovno sarađivala i sa narko-bosom Darkom Šarićem.

Karta za ulazak u državne projekte

Stariji Terzićev sin, Kostadin, krenuo je očevim stopama – dve godine je radio u Fudbalskom savezu Srbije, potom kratko u „Crvenoj zvezdi“, a krajem prošle godine zauzeo je važnu poziciju u fudbalskom klubu „OFK Beograd“. 

Istovremeno je ušao u unosne građevinske poslove – postao je suvlasnik u firmi „Goter Construction“. 

Krajem 2020. polovinu vlasništva u ovoj firmi dobio je na poklon od Slobodana Govedarice, bliskog prijatelja i saradnika Zvezdana Terzića. Govedarica je nekada bio poznat kao strastveni navijač „Crvene zvezde“ blizak huliganskoj ekipi sa Senjaka „Ultra boys“ koju je predvodio Marko Vučković zvani Komandant.

Vučković je godinama bio prvi čovek na Zvezdinoj severnoj tribini. Bio je poznat po brojnim nasilnim incidentima – tučama, razbojništvima i prebijanjima, ali je uglavnom prolazio sa malim iili uslovnim kaznama. Od huligana Vučković je postao uspešan poslovni čovek i to zahvaljući poslovima koje su sa njim povezane firme dobijale od države, kako je ranije pisao Insajder. 

Sličan put imao je i Govedarica koji je 2006. bio optužen da je u teretani prebio muškarca jer je komentarisao njegovu tetovažu, ali je postupak obustavljen zbog zastarelosti. Danas je Govedarica direktor fudbalskog kluba „Grafičar“ koji je pod njegovom upravom uz podršku Terzića potpisao ugovor o saradnji sa Zvezdom koji podrazumeva razmenu igrača i trenera.

Tuča zbog tetovaže
Slobodan Govedarica bio je optužen da je 2004. u teretani na Senjaku ranio Borivoja Stanića. Kako se navodi u krivičnoj prijavi policije, Govedarica se posvađao sa Stanićem pošto mu je rekao da spusti nogavicu jer ne može da gleda njegovu tetovažu na potkolenici – zmaja koji drži grb „Crvene zvezde“. Govedarica je Stanića udario nekoliko puta, a potom pucao pogodivši ga u butinu. Govedarica je u policiji ispričao da je pucao u strahu jer je Stanić poznat kao agresivan, kao i da je pucao u pod, ali se metak odbio i pogodio Stanića. Tužilaštvo je dve godine kasnije podiglo optužnicu, ali je 2011. postupak obustavljen zbog zastarelosti.

Kada je Kostadin Terzić od Govedarice dobio polovinu vlasništva u „Goter Construction“, firma je za kratko vreme uspela da osigura unosne poslove i za dve godine ostvari prihod od oko 2 miliona evra. 

U tome su uspeli najviše zahvaljujući kompaniji „Milenijum tim“ čiji su vlasnici bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, ali i zauzimaju važna mesta u upravi sportskog društva i fudbalskog kluba „Crvena zvezda“ – zajedno sa Zvezdanom Terzićem.  

Ranije oslonjena na SPS, kompanija „Milenijum tim“ se nakon dolaska SNS na vlast, povezala sa ljudima iz ove stranke. Ova kompanija je bratu Siniše Malog, sadašnjeg ministra finansija, obezbedila automobil i stan. U vreme SNS-a „Milenijum tim“ neizostavno učestvuje u najvažnijim građevinskim državnim projektima od kojih zarađuje desetine miliona evra godišnje i  uživa državne povlastice u vidu pomoći i subvencija.  

„Goter“ je tako, zahvaljujući „Milenijum timu“ koji mu je ustupio deo posla, tokom 2021. bio angažovan na jednom od najvećih državnih projekata – „Beogradu na vodi“. Posao se odnosio na iskop zemlje i odnošenje materijala. 

Kamion firme „Goter“ na gradilištu Beograda na vodi (foto: goter.rs)

„Milenijum tim“ je prošle godine omogućio Terzićevoj kompaniji ulaz u još jedan značajan projekat – izgradnju gasovoda Aleksandrovac – Kopaonik – Novi Pazar – Tutin.

Terzićeva firma radila je i stambeno-poslovni kompleks „East side“ na Zvezdari koji je gradila kompanija u vlasništvu brata Stojana Vujka, vlasnika „Milenijum tima“. 

Pored svega ovoga, „Milenijum tim“ zakupljuje mašine od Terzićeve kompanije. 

Kostadin Terzić, međutim, ne dobija poslove samo preko ove kompanije. 

Fudbaler „Crvene zvezde“ Milan Rodić angažovao je „Goter construction“ da sruši jednospratnu predratnu kuću na Voždovcu kako bi na njenom mestu sazidao zgradu. Rodić je u ovaj biznis ušao pre dve godine kada je osnovao kompaniju „EM33 Construction“, a potom i dobio dozvolu da gradi stambenu zgradu na Voždovcu.

Njegova fudbalska karijera povezana je sa Zvezdanom Terzićem – počeo ju je u OFK Beogradu dok je na čelu kluba bio Terzić, a trenutno je na ugovoru u „Crvenoj zvezdi“ koji traje do 2025.

Terzićeva firma imala je, prema podacima koje su prikupili novinari KRIK-a, još jedan posao – radila je na rušenju objekta u Humskoj ulici u Beogradu da bi pripremila teren za gradnju nove stambene zgrade od 6.500 kvadrata. Investitori, „Avala invest“ i „Home 4 you“, ispostavilo se, nisu imali dozvolu za gradnju, pa je inspekcija zatvorila gradilište u aprilu prošle godine. 

Ove dve firme gradile su i zgradu na Senjaku u kojoj stanove imaju Kostadin i Nikša. 

Vlasnica kompanije „Home 4 you“ je Naike Bokan – bivša snaha Terzićevog kuma, biznismena Milije Babovića. 

Naike Bokan je ćerka čuvenog švercera cigareta Vladimira Vanje Bokana. Naike je nakon ubistva oca u Atini 2000. nasledila očevu firmu za distribuciju štampe koju je kasnije ustupila narko-bosu Darku Šariću. 

Ovo nisu bili jedini poslovi i partnerstva mlađeg Terzića.

„Bro3“ i „Top nastup“

Kostadin (prvi sleva) i Nikša Terzić (treći iza) na skupu podrške SNS-u „Srbija nade“

Otprilike u isto vreme kada je postao vlasnik „Goter construction“-a Kostadin Terzić je ušao i u druge poslove. 

Sa svojim poslovnim partnerom Govedaricom i Milanom Vujkom, bratom suvlasnika „Milenijum tima“ Stojana Vujka, ima firmu „Senjak gym and spa“, ali nije jasno čime se ona bavi.

Drugu kompaniju „Bro3 Collection“ sa sedištem u Topoli koja se bavi proizvodnjom odeće, Kostadin je otvorio sa Ljubomirom Dorontićem koji se na društvenim mrežama predstavlja kao Coka Broz, pozorišni i televizijski producent i dizajner brenda Broz.rs. Dorontićevu odeću reklamiraju bivši trener „Crvene zvezde“ Dejan Stanković, ali i sadašnji i bivši igrači, a modeli se često fotografišu na stadionu „Rajko Mitić“. 

Terzić je 2015. osnovao i firmu „Top nastup“ sa Veljkom Ražnatovićem, sinom poznatog kriminalca Željka Ražnatovića i osuđivane pevačice Svetlane Ražnatović i Nikolom Vavićem, mlađim bratom huligana Aleksandra Vavića, osuđivanog za drogu i oružje. Namera je bila da budu posrednici prilikom ugovaranja nastupa izvođača narodne muzike, ali nije poznato da li je i koje poslove firma sklapala.

Nikola Vavić je uhapšen 2009. zbog prodaje droge, nakon čega je osuđen na 4 godine zatvora – kaznu, međutim, nije odležao jer je SNS nakon dolaska na vlast doneo Zakon o amnestiji. Bio je optužen i da je u maju 2014. ispred splava „Blejvoč“ u Beogradu upucao radnika obezbeđenja tog noćnog kluba, ali je na kraju oslobođen. U pucnjavi na Terazijama 2017. godine, Vavić je upucan u noge. 

Veljko Ražnatović i Nikola Vavić

Porodična tradicija

Kostadin Terzić nije odoleo izazovu i da se, poput oca, dokaže u svetu sporta. Krajem prošle godine izabran je za potpredsednika OFK Beograda. 

Pod novom upravom klub je brzo napredovao – posle šest godina u niželigaškom fudbalu OFK Beograd je početkom juna slavio ulazak u Prvu ligu Srbije. 

Kostadinu je tako pošlo za rukom isto što i njegovom ocu četvrt veka ranije. Najavio je da planira da u OFK Beograd dovede nove igrače i da u narednih pet godina klub uđe u Superligu što je najviše takmičenje u zemlji. Osim toga najavio je i obnovu stadiona i prostorija OFK Beograda.

Pročitajte više o suđenju Zvezdanu Terziću: Terzić oslobođen optužbi za malverzacije pri prodaji fudbalera

Da li vam se dopala priča? Podržite KRIK i pomozite da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju! Više o tome kako možete da uplatite donaciju, pročitajte na ovom linku. Hvala na podršci!

Comments are closed.