Terzić oslobođen optužbi za malverzacije pri prodaji fudbalera

Terzić oslobođen optužbi za malverzacije pri prodaji fudbalera

Zvezdan Terzić posle jednog od suđenja (foto: KRIK arhiva)

Zvezdan Terzić, direktor fudbalskog kluba „Crvena zvezda“, danas je u Višem sudu u Beogradu oslobođen optužbi da je nezakonito prisvajao novac od prodaje fudbalera OFK Beograda. Suđenje je trajalo 12 godina tokom kojih su zastarile dve od tri tačke optužnice, pa se Terziću na kraju sudilo samo za malverzacije prilikom prodaje Branislava Ivanovića moskovskoj „Lokomotivi“ 2006. godine. Presuda nije konačna i na nju tužilaštvo može da se žali. 

Piše: Bojana Pavlović

Sudija Ana Trifunović Đuričković kratko je navela da nema nijednog jedinog dokaza da je Terzić izvršio krivično delo – da je zloupotrebio položaj i uticao na Vladimira Bulatovića, sportskog direktora OFK Beograda, da novac od prodaje Branislava Ivanovića završi na računu ofšor firme.  

„Bulatović je u ovom postupku bio dosledan da on sa Zvezdanom Terzićem nije ništa razgovarao u vezi sa transferom igrača, da on nije imao nikakve veze. Nema dokaza da je Terzić prisustvovao sastancima, pregovarao ili na bilo koji način uticao na Bulatovića“, rekla je sudija Trifunović Đuričković.

Bulatović je takođe bio optužen, ali je preminuo 2020. godine. Sudilo se i Milovanu Nikodinoviću, bivšem generalnom sekretaru Zajednice prvoligaša, kome su optužbe zastarile i Draženu Podunavcu, fudbalskom menadžeru – koji je danas oslobođen. 

Suđenje je trajalo 12 godina tokom kojih je održano svega 18 puta – odlagano je zbog nedolaska optuženih, počinjalo je ispočetka zbog izmena sudija, a pet godina uopšte nije ni zakazivano, što sud nikada nije obrazložio. 

Terziću su odlaganja išla naruku pošto su od tri krivična dela za koja je bio optužen – dva zastarila. 

Sudija Trifunović Đuričković danas je kazala da se zbog zastarelosti odbija deo optužbe.

„Što se tiče odbijajućeg dela bespredmetno je davati komentar jer je po sili zakona nastupila apsolutna zastarelost. Nijedan sudija ne voli kad mu predmet zastari makar i u delu i svakako voli da da ličnu ocenu o slučaju, ovde bi ocena suda bila drugačija“, rekla je sudija.

Presuda nije konačna i na nju tužilaštvo može da se žali. Troškovi postupka padaju na račun budžeta, odnosno građana, a Terziću se vraća jemstvo od 1 milion evra, koje je dao kako bi izašao iz pritvora 2011. godine.

Terzić nije prisustvovao izricanju presude, što po zakonu i nije u obavezi.

Optužbe, bekstvo i povratak u fudbal

Terzić je bio optužen da je kao direktor OFK Beograda i predsednik Fudbalskog saveza Srbije, od 1998.do 2006. godine nezakonito prisvajao novac od prodaje fudbalera Vanje Grubača, Srđana Stanića i Branislava Ivanovića. 

Terzić i njegovi saradnici su prilikom prodaje Grubača u nemački Hamburg sastavili lažni dokument da je Grubaču prekinut ugovor u OFK Beogradu, predstavili ga kao slobodnog igrača i tako uspeli da prisvoje sav novac od transfera koji je trebalo da pripadne klubu, tvrdilo je tužilaštvo u optužnici. 

U slučaju prodaje Stanića Terzić je, tvrdi tužilaštvo, potpisao dva ugovora sa „Spartakom“ iz Moskve od kojih je samo jedan prikazao u klubu – onaj u kom je bila tri puta manja suma. 

Prilikom prodaje Branislava Ivanovića moskovskoj „Lokomotivi“, piše u optužnici, Terzić i Podunavac preneli su prava na transfer igrača sa OFK Beograda na posredničku ofšor firmu kojoj je otišao novac. 

Kako tvrdi tužilaštvo Terzić je u ovim poslovima prisvojio sebi 1,1 milion nemačkih maraka, a 3,3 miliona evra firmama „Integrated investment services ltd“ i „Gardian worldwide llc“ čije vlasnike tužilaštvo nije otkrilo. 

Optužbe za nezakonitosti prilikom transfera Grubača i Stanića su zastarile, tako da se Terziću na kraju sudilo samo za prodaju Ivanovića.

Terzić je devet godina proveo kao fudbaler u OFK Beogradu, a 1997. godine je, kako je naveo, prihvatio poziv tadašnjeg rukovodstva kluba da stane na njegovo čelo – iako pre toga nije imao nikakvog upravljačkog iskustva. OFK je, prema Terzićevim rečima, bio klub Državne bezbednosti. 

„Ti ljudi su me tu doveli, spremali, čuvali… Kad je došlo neko vreme rekli su: ‘Terza, ti treba da preuzmeš ovaj klub da vodiš’”, ispričao je u podkastu „Telcast“.

Terzić je za manje od godinu dana na mestu direktora napravio neočekivan uspeh – našao finansijere, formirao novi tim mladih igrača, rekonstruisao stadion i odveo klub u Prvu ligu Srbije. 

U to vreme je, prema navodima iz optužnice, potpisao prvi sporni ugovor od kog je prisvojio novac.

Na ovoj funkciji ostao je do 2005, kada je izabran za predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS) – na ovoj poziciji je bio kada je, prema navodima tužilaštva, učestvovao u prodaji Ivanovića.

Istraga protiv njega pokrenuta je tri godine kasnije. On je, međutim, misteriozno nestao iz zemlje pod izgovorom da je otišao na stručno usavršavanje u Ameriku. Sa nepoznate adrese podneo je ostavku na mesto predsednika FSS-a. Za njim je raspisana crvena Interpolova poternica.

Terzić se predao srpskoj policiji posle tri godine bekstva krajem 2010. i u pritvoru je proveo nekoliko meseci. 

Uprkos postupku koji se protiv njega vodio ponovo je postao direktor „OFK Beograda”. 

Na poziv Aleksandra Vučića u junu 2014, napredovao je i postao direktor fudbalskog kluba „Crvena zvezda“, a od maja prošle godine je i predsednik upravnog odbora Sportskog društva Crvena zvezda. Klub ima desetine miliona evra duga. 

OFK Beograd ima dug od nekoliko miliona evra za koji nikada nije utvrđeno kada niti kako je nastao. Klub godinama nije mogao da se oporavi – igrači su igrali bez naknade, a na stadionu nije bilo struje ni vode dok prošle godine klub nije preuzeo Terzićev sin Kostadin. Kao i pre četvrt veka, OFK Beograd je napravio novi tim i neočekivanom brzinom prešao u Prvu ligu, a najavljena je i obnova stadiona. 

Comments are closed.