Filip Korać optužen u Hrvatskoj zbog lažnih dokumenata

Filip Korać optužen u Hrvatskoj zbog lažnih dokumenata

Filip Korać, uticajni srpski kriminalac i najbliži saradnik ozloglašenog kriminalca Luke Bojovića, optužen je u Hrvatskoj zbog falsifikovanja dokumenata, potvrdio je za KRIK njegov advokat Gordan Preglej. Korać je u pritvoru u Zagrebu od kraja aprila kada se predao hrvatskoj policiji.

Piše: Jelena Radivojević

„Optužnica je podignuta i potvrđena“, rekao je kratko za KRIK Koraćev advokat Gordan Preglej. Koraću je, odlukom suda, produžen pritvor u kom je od kraja aprila, kada se predao hrvatskoj policiji jer se protiv njega vodio postupak zbog posedovanja lažnih ličnih dokumenata – pasoša i lične karte.

On je saslušan sredinom ovog meseca, ali njegov advokat nije želeo da govori o tome šta je Korać rekao na saslušanju, navodeći da je postupak u toj fazi zatvoren za javnost.

Korać se navodno, kako je ranije objavio „Jutarnji list”, skrivao u Zagrebu 2017. kada je izvadio lažni pasoš i ličnu kartu na ime srpskog državljanina iz Hrvatske Slobodana Koralije.

Srpska Bezbednosno-informativna agencija u izveštaju iz 2018. godine Koraća opisuje kao uticajnog kriminalca i najbližeg saradnika ozloglašenog kriminalca Luke Bojovića, koji u španskom zatvoru služi osamnaestogodišnju kaznu zbog organizovanja kriminalne grupe i drugih krivičnih dela. Kada je Bojović završio u zatvoru, sve njegove poslove preuzeo je Korać, piše u izveštaju.

O Koraću, kao jednom od „trojice najopasnijih ljudi u zemlji“, pre dve godine govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Korać se sumnjičio da je podstrekao dva kriminalca na ubistvo, ali je zbog nedostatka dokaza, istraga kasnije obustavljena i u Srbiji se protiv njega ne vodi ni jedan postupak.

Veliku pažnju javnosti Korać je privukao u decembru 2017. kada je pokušao, kako tvrdi BIA, da osvoji prevlast na tribini Partizanovog stadiona i preuzme primat u prodaji droge. On je tada organizovao hrvatske huligane da se na tribini sukobe sa grupom Veljka Belivuka koja je bila bliska kavačkom kriminalnom klanu, ali mu plan mu nije uspeo. Poslove je ipak zadržala Belivukova grupa koje je imala jake veze u policiji i politici.

Korać se, pokazuje izveštaj BIA-e, u ratu između kavačkog i škaljarskog kriminalnog klana koji traje od 2014, priklonio škaljarcima.

Sukob na stadionu, međutim, nije bio kraj, pokazuje optužnica protiv Belivuka i njegovih saradnika optuženih za pet ubistava. Jedna od žrtava ove grupe, kako tvrdi tužilaštvo, bio je Koraćev blizak saradnik Goran Veličković Goksi. Želeli su da ubiju i Koraća – pokušali su da ga namame tako što su mu slali poruke sa Veličkovićevog kriptovanog „skaj“ telefona u kojima su se predstavljali kao on. Nakon što ih je Korać prozreo, poslali su mu fotografiju Veličkovićevog tela na kojem su krvlju ispisali „Korać pička“ i poruku: „Tik-tok, tik-tok, ovako ćeš ti da završiš, na’vataćemo te.“

Ovo nije bio prvi put da je neka kriminalna grupa želela da ubije Koraća – isto je ranije planirala i grupa pokojnog Slobodana Šaranovića, uticajnog crnogorskog kriminalca, koji je godinama bio u ratu sa Bojovićem. Šaranović je sumnjao da mu je Bojović ubio brata, pa je želeo da mu se osveti ubijanjem bliskih saradnika. Šaranovićevi saradnici pratili su Koraća, ali ih je policija uhapsila i tako sprečila da ostvare plan.

Više o Koraću pročitajte u tekstu: Filip Korać: Državni neprijatelj bez poternice

Comments are closed.