EP usvojio rezoluciju o Srbiji, traži da se reši slučaj Savamala

EP usvojio rezoluciju o Srbiji, traži da se reši slučaj Savamala

Zastrašivanje novinara, politički uticaj na pravosuđe i bespravno rušenje objekata u Savamali neke su od tema rezolucije o Srbiji koja je usvojena danas u Evropskom parlamentu (EP) u Strazburu, prenosi N1.

Piše: Milica Vojinović

U rezoluciji se beogradske vlasti pozivaju da reše sporne događaje u četvrti Savamala kada su tokom noći bespravno srušeni objekti u privatnom vlasništvu. Traži se da taj slučaj brzo bude rasvetljen i da počinioci budu privedeni pravdi.

Poslanici Evropskog parlamenta ponovo su izrazili zabrinutost zbog situacije u srpskim medijima. Ona je pogoršana, prisutna je autocenzura i sloboda izražavanja.

„I dalje je zabrinjavajući politički upliv, pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara, uključujući fizičke napade, verbalne i napade u pisanom vidu, kao i nasrtaje na njihovu imovinu“, navode u EP.

Od vlasti u Srbiji zatraženo je i da „javno i neopozivo osudi sve napade, obezbedi odgovarajuća sredstva za efikasniju istragu napada na novinare i medije da bi počinioci bili privedeni pravdi“.

EP je pozdravio sporazum o saradnji i zaštiti između tužilaca, policije i novinarskih i medijskih udruženja.

„Mora se obezbediti sloboda izražavanja i medija, i na to se mora prvenstveno usredsrediti vlada u Beogradu”, rekao je Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, koji je pripremio rezoluciju.

U vezi sa stanjem pravosuđa u Srbiji ocenjeno je da je određen napredak učinjen, ali da nezavisnost sudstva nije ostvarena. Od srpskih vlasti zatraženo je da obezbede evropske norme u pravosuđu i smanje politički upliv na biranje i postavljanje sudija i tužilaca. Od Srbije je zatraženo i „da pokaže jasnu političku volju i predanost rešavanju tog pitanja“.

Uloga Beograda u međunarodnoj i regionalnoj policijskoj saradnji i napredak u suzbijanju organizovanog kriminala se pohvaljuju.

Comments are closed.