Dunjićev brat odbio da odgovara na pitanja sudije: „Odgovorio sam na sve što je trebalo“

Dunjićev brat odbio da odgovara na pitanja sudije: „Odgovorio sam na sve što je trebalo“

Optuženi Goran Knežević ispred Palate pravde u Beogradu (foto: krik.rs)

Na suđenju za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića u maju 2014. danas je svedočio njegov brat Rade koji je odbio da odgovara na pitanja suda. „Ne bih da odgovaram na pitanja iz ličnih razloga. Mislim da sam odgovorio sve što je trebalo“, rekao je Dunjić smireno.

Piše: Bojana Pavlović

Rade Dunjić danas je trebalo da svedoči o okolnostima koje su mu poznate u vezi sa ubistvom njegovog brata, ali je posle nekoliko kratkih odgovora odbio da dalje odgovara na pitanja.

On je napre istakao da ne želi da se pridruži krivičnom gonjenju niti da traži odštetu – što praktično znači da ako tužilaštvo iz bilo kog razloga odustane od gonjenja optuženih, postupak neće moći da se nastavi po njegovoj tužbi kao oštećenog.

Kratko je odgovorio na nekoliko pitanja sudije – da je bio veoma blizak sa pokojnim bratom i da on nije imao problema ni sa kim. Rekao je i da mu nije poznato da je njegov brat nosio oružje.

Dunjić je, međutim, prekinuo sudijino pitanje o odnosu njegovog brata i Nine Šobote koja je sa njim bila u kolima ispred splava „Džimis“ kada je ubijen.

„Ne bih da odgovaram na pitanja iz ličnih razloga. Mislim da sam odgovorio sve što je trebalo“, rekao je Dunjić smireno misleći na to da je rekao da ne želi da se pridruži gonjenju optuženih.

Sudija ga je podsetila da su svedoci u obavezi da ispričaju ono što znaju i da u suprotnom može da bude kažnjen.

„Spremni ste da budete novčano kaženjeni jer nećete da odgovorite na tako jednostavno pitanje“, rekla je sudija Ana Trifunović Đuričković.

„Odgovorio sam šta sam morao, pa neka sud proceni“, ponovio je Dunjić.

„Jeste li uplašeni? Da li Vam je neko pretio?“ pitala je sudija, a Dunjić je rekao kratko da nije.

„Da je Vaš iskaz od bitnijeg značaja, bili biste debelo novčano kažnjeni. Ali, pošto je prvookrivljeni u ovom postupku nedostupan sudskim organima, nećemo Vas kazniti. Ukoliko se nešto dešava u Vašem životu, za to postoje institucije države Srbije kojima možete da obratite“, rekla je sudija.

Vozio ranjenu Šobotu

Danas je svedočio taksista Dušan Petrović koji je u noći ubistva pronašao ranjenu Šobotu. On je ispričao da je primetio devojku kako leži na putu i da su mu mahala dvojica mladića koja su stajala pored nje. Rekli su mu da je devojka ranjena i da je vozi u bolnicu. Kako je ispričao, ona je sama ušla u kola i sela na mesto suvozača. „Pitao sam je gde je ranjena i pokazala mi je na butinu. Pošto je bila u pocepanim farmerkama, video sam rupu od metka. Onda je dodala ’i ovde’ i pokazala na stomak. Kad sam video to, ja sam zgazio, prošao na sva crvena svetla i za pet minuta smo bili u Urgentnom centru.“ Naveo je i da je pitao ko ju je ranio, ali da devojka nije odgovorila. Rekao je da je tek sutradan iz medija saznao šta se dogodilo.

Sudija Ana Trifunović Đuričković nedavno je preuzela ovaj postupak zbog čega je on počeo ispočetka, pa su optuženi ponovo iznosili odbrane. Za ubistvo Dunjića ispred splava „Džimis“ optužen je Vladimir Đurović, šef obezbeđanja ovog splava, a ostali se terete da su mu pomogli da pobegne i sakrije se.

Danas je odbranu iznosio Goran Knežević, optužen da je Đuroviću pomogao da se sakrije i obezbedio mu stan.

Knežević je ispričao da je u noći ubistva bio u klubu sa drugim optuženima, kao i da je na izlasku čuo pucnje, ali da se nije na to obazirao, već se uputio prema automobilu.

Kola je vozio Bojan Starovlah, a Knežević je, kako je rekao, bio na mestu suvozača, dok su nazad sedeli Đurović i Jelena Krušedolac. Kako je naveo, dok su se vozili, nisu razgovarali.

Knežević je ispričao da je iz kola izašao kod Đeram pijace, nedaleko od mesta gde je stanovao. Kako je rekao, u kolima je zaboravio ključeve od svog stana, pa je uzeo taksi i uputio se u stan u Gružanskoj ulici.

Ovaj stan, tvrdi tužilaštvo, koristio je Knežević, a u njemu se krio Đurović nakon ubistva.

Knežević je to danas negirao rekavši da je samo povezao vlasnika stana sa momcima iz obezbeđenja – među kojima Đurovićem i Starovlahom – te da su oni stan čuvali i tamo boravili.

Đurović nikad nije uhapšen i nije poznato gde se on sad nalazi. Petoro optuženih priznalo je krivično delo i prošlo sa blagim kaznama. Trojica okrivljenih i dalje su na optuženičkoj klupi, a deluje da im sporost pravosudnog sistema ide naruku.

I okrivljeni i svedoci u međuvremenu su prilagođavali svoje iskaze. Tako je, između ostalog, Nina Šobota promenila iskaz i rekla da je Dunjić imao pištolj koji je uperio u Đurovića.

Dunjić je bio vođa navijača Crvene zvezde i uticajni kriminalac. Kada je ubijen već je bio osuđivan za različita krivična dela. Protiv njega su vođeni postupci za nasilničko ponašanje, tuče, remećenje javnog reda i mira, kao i napad na službeno lice.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.