DS: Odluka ministarstva napad na slobodu govora

DS: Odluka ministarstva napad na slobodu govora

Aleksandra Jerkov

Narodna poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov ocenila je da je dopis koji je Ministarstvo kulture i informisanja uputilo KRIK-u napad na slobodu govora, vladavinu prava i dostojanstvo građana.

Piše: Pavle Petrović

„Očigledno je da će Tasovac biti upamćen kao ministar u čije vreme su gašene emisije, obarani sajtovi, preko noći smenjivani novinari i celokupne redakcije, urednici kažnjavani zbog kritika koje su upućivali na račun vlade, a novinari zbog toga što su se usudili da pitaju nešto premijera“, rekla je Jerkov i podsetila da ministar Ivan Tasovac nije reagovao na ove pojave.

Ministarstvo kulture dopisom je obavestilo redakciju KRIK-a da u „Informerovim“ tekstovima „Mafija udara na porodicu Vučić“ i „Sado-mazo francuski špijun“ nije prekršen Zakon o javnom informisanju.

U ovim tekstovima provladin tabloid „Informer“ otvoreno je vređao i klevetao urednika KRIK-a, iznosio detalje o KRIK-ovom istraživanju imovine premijera Vučića, pa čak i sadržinu telefonskog razgovora koje je urednik KRIK-a vodio sa kolegom iz druge redakcije.

Kampanju koju je „Informer“ vodio protiv KRIK-a osudila su novinarska udruženja, nevladine organizacije kao i brojni mediji u Srbiji i inostranstvu.

Komisija za žalbe Saveta za štampu donela je odluku da je provladin tabloid „Informer“ prekršio Kodeks novinara Srbije u tekstovima, a urednik KRIK-a je tužio ovaj list.

 

Comments are closed.