Država „Milenijum timu“ prošle godine dala poslove vredne gotovo 12 miliona evra

Država „Milenijum timu“ prošle godine dala poslove vredne gotovo 12 miliona evra

Stojan Vujko i Ivan Bošnjak (foto: printskrin TV Pančevo)

Kompanije u vlasništvu biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, uključujući i njihovu najpoznatiju „Milenijum tim“, dobile su desetine poslova od države tokom prethodne godine, u vrednosti od 12 miliona evra, otkriva KRIK. Ovi biznismeni su bliski ministru finansija Siniši Malom, kako je KRIK ranije pisao – njegovom bratu su, preko svoje firme, dali na korišćenje automobil i stan.

Piše: Jelena Radivojević

Godinama unazad najvredniji poslovi u državi rezervisani su za firme bliske ljudima iz vlasti, a jedan od primera je kompanija „Milenijum tim“ čiji su vlasnici povezani sa ministrom finansija Sinišom Malim, pokazuje dokumentacija koju je sakupio KRIK.

Biznismeni Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, osim čuvenog „Milenijum tima“ koji se bavi gradnjom i gasifikacijom, vlasnici su još petnaestak firmi u zemlji i regionu. Nedavno su privatizovali i Institut vodoprivrede „Jaroslav Černi“, što je izazvalo negodovanje stručnjaka koji se bave pitanjima zaštite životne sredine. 

Samo tri njihove firme – „Milenijum tim“, „Institut Goša“ i „KBV Datakom“, tokom prošle godine dobile su 17 državnih poslova vredih najmanje 1,43 milijarde dinara, odnosno oko 12 miliona evra, otkriva KRIK. Neke od njih „Milenijum tim“ dobio je u konzorcijumu sa drugim firmama, dok je deo poslova dobio samostalno. Često su bili i jedini ponuđači, odnosno jedina firma koja se prijavila na javnu nabavku.

Sve Bošnjakove i Vujkove firme
Osim ove tri kompanije, Bošnjak i Vujko u Srbiji imaju i firme „MT Gastel”, „Millennium resorts“, „Alea Consulting”, „Mostogradnja ing”, „Industrija mehanizacije i traktora”, „Millennium properties“, „MTT air services“, „Millennium Property Management“, „Industrija mašina i traktora“, „Kop Top Project“. U Hrvatskoj posluju preko kompanije „Millennium Adria“, dok su u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini pod prepoznatljivim imenom „Millennium team“.

Najvrednije poslove dobila je njihova najpoznatija firma „Milenijum tim“, pokazuje dokumentacija koju je prikupio KRIK. Državna preduzeća angažovala su ovu kompaniju za više od 11,5 miliona evra da izvrši preventivne radove na zaštiti od poplava u Nišu, raščisti teren od neeksplodiranih mina, izgradi puteve u beogradskom groblju kućnih ljubimaca, rekonstruše šumske puteve, novu scenu za Beogradsko dramsko pozorište i, kao najvredniji posao, izgradi novu crpnu stanicu Vračar za Beogradski vodovod i kanalizaciju.

Unosne državne poslove tokom prošle godine dobio je i istraživačko-razvojni Institut „Goša“ koji je „Milenijum tim“ kupio krajem 2018. godine za gotovo milion evra. Kompanija „Goša“ je i nakon prelaska u privatno vlasništvo nastavila da dobija poslove stručnog obrazovanja u državnim gigantima – pa je prošle godine sklopila poslove sa Elektroprivredom Srbije (EPS) i Infrastrukturom Železnice Srbije. Zahvaljujući ovim poslovima, „Goši” će biti isplaćeno gotovo 90 hiljada evra.

Ko sve angažuje Vujkove i Bošnjakove firme
Među državnim preduzećima koja su dodeljivala poslove „Milenijum timu“ i drugim firmama su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Beogradski vodovod i kanalizacija, Srbijašume, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Grad Niš i državno preduzeće SPV Nišava, Infrastruktura železnice Srbije, Elektroprivreda Srbije, Beogradsko dramsko pozorište i Ratel.

Još jedna kompanija Vujka i Bošnjaka prošle godine dobila je vredne poslove na javnim nabavkama. „KBV Datakom“ je tokom 2021. godine sklopila ugovore sa RATEL-om, Infrastrukturama železnice Srbije i EPS-om vredne više od pola miliona evra.

„Milenijum tim“ je u javnosti pre svega poznat po tome da učestvuje u izgradnji „Beograda na vodi“, projekta koji je Siniša Mali ispregovarao. To, međutim, nije jedina stvar koja ih spaja sa sadašnjim ministrom finansija.

Veze sa ministrom Sinišom Malim

KRIK je ranije otkrio da brat ministra Predrag Mali godinama vozi „audi“ koji je prvo bio registrovan na „Milenijum tim“, a zatim na „KBV datakom“. 

Novinari KRIK-a tada su videli Predraga Malog kako parkira ovaj automobil, ali on nije želeo da objasni zašto godinama vozi kola ove firme, već je kratko dobacio da to nije tačno. Biznismeni su mu, osim automobila, jedno vreme besplatno ustupali i stan u kome je živela njegova bivša devojka.

Predrag Mali parkira audi u garažu (foto: KRIK)
Kupovina banje i vinogradi
Osim vrednih poslova, firme Vujka i Bošnjaka dobijaju i druge pogodnosti od države. Krajem 2020. godine država je njihovoj firmi „Milenijum resorts“ dala 10 miliona evra nepovratne pomoći da u Vranjskoj banji, na prostoru kompleksa koji su prethodno kupili, započnu izgradnju velnes centra. Kupovinu zemljišta i stacionara ove banje Savet za borbu protiv korupcije ocenio je kao nezakonitu jer je zemljište prodato po ceni deset puta manjoj od ranije procenjene vrednosti. Osim za banjski turizam, Vujko i Bošnjak zainteresovani su i za proizvodnju vina, pa su preko svoje firme kupili i zakupili stotine hektara vinograda u okolini Leskovca, kako su objavile „Južne vesti“.

Stručnjaci su tada za KRIK rekli da je u pitanju klasičan primer korupcije.

Agencija za sprečavanje korupcije je, nakon otkrića KRIK-a, pogledala slučaj i izjavila da nema osnova da pokrene postupak protiv Malog. 

Bošnjak se krajem prošle godine pojavio na skupu Srpske napredne stranke u Štark areni, ali to nije bio prvi put da se politički angažuje – on i Vujko su ranije bili u predizbornom spotu Socijalističke partije Srbije. U vreme prethodne vlasti „Milenijum tim“ je najvrednije poslove dobijao od „Srbijagasa“ kojim upravlja Dušan Bajatović iz redova SPS-a.

Pročitajte priču o koruptivnim vezama „Milenijum tima“

O privatizaciji instituta „Jaroslav Černi“ čitajte ovde

Comments are closed.