Društvo sudija Srbije: Ubistvo advokata napad na pravosuđe

Društvo sudija Srbije: Ubistvo advokata napad na pravosuđe

Društvo sudija Srbije ocenilo je da je ubistvo advokata Dragoslava Ognjanovića napad na pravosudni sistem i zatražilo od nadležnih da preduzmu sve mere i pronađu počinioce zločina.

Piše: Bojana Pavlović

„Advokatska profesija je deo pravosudnog sistema i napad na advokata ujedno predstavlja napad na pravosudni sistem“, piše u saopštenju Društva sudija Srbije.

Sudije su zatražile od policije i tužilaštva da preduzmu sve mere da pronađu počinioce zločina.

Brzu reakciju nadležnih zatražili su i predstavnici advokatske profesije koji su zbog ubistva Ognjanovića obustavili rad na nedelju dana. Oni su istakli da ubistvo njihovog kolege na najdrastičniji način pokazuje u kakvim okolnostima advokati u Srbiji vrše svoju delatnost, kao i da je ovo samo poslednje u nizu brojnih napada na advokate od kojih je veliki broj do danas ostao nerasvetljen.

Dragoslav Ognjanović ubijen je u subotu uveče na Novom Beogradu. U pucnjavi je ranjen njegov dvadesetšestogodišnji sin.

Ognjanović je bio poznati beogradski advokat. Godinama je zastupao kriminalca Luku Bojovića i članove njegove porodice, a branio je i bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića u postupku pred Haškim tribunalom, Đorđa Prelića u slučaju ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona, kao i optuženog za ubistvo vođe navijača Zvezde Velibora Dunjića. Bio je zastupnik u slučajevima „Havana“ i „Durmitor“ u kojima su optuženi bliski škaljarskom klanu – kriminalnom klanu koji je blizak Luki Bojoviću.

Ognjanovićevo ubistvo je devetnaesto od početka ove godine u Srbiji koje ima odlike mafijaških likvidacija. U poslednja dva meseca ubijene su dve osobe koje su bile bliske Luki Bojoviću – Dragoslav Miloradović Gale i Siniša Milić, kao i nekoliko članova kriminalnih klanova bliskih Bojoviću.

Pogledajte „Crnu knjigu“, bazu podataka o kriminalnim obračunima koju su uradili KRIK i RSE

2 Comments

 1. Nada kaže:

  Bio je dobar covek ,prijatelj, vrhunski obrazovan uzivala sam da ga slusam i gledam …
  Bio jw veliki sarmer ,gracka faca ..
  Neka mu je vecna slava ..
  Saucesce porodici …

 2. Svetlana kaže:

  Kao da zivimo na nekadasnjem divljem zapadu gde oruzje resava sve!Ovo u moje vreme je bilo pojam , da se u gradu desi pucnjava i ubistvo.Danas , ni u Beogradu niste zasticeni, a tek ako ste na nekoj funkciji, jos je i gore!Ovome konacno mora da se nadje kraj!Bezbednost mora da postoji za svakog!