Društvo sudija Srbije: Izraditi nove predloge izmena Ustava u oblasti pravosuđa

Društvo sudija Srbije: Izraditi nove predloge izmena Ustava u oblasti pravosuđa

Učesnici konferencije (foto: bgcentar.org.rs)

Učesnici konferencije Društva sudija Srbije

Neophodno je da se sastavi nova radna grupa i izrade novi predlozi izmena Ustava u oblasti pravosuđa jer je postojeće nemoguće uskladiti sa preporukama Venecijanske komisije, zaključak je konferencije za novinare Društva sudija Srbije.

Piše: Bojana Pavlović

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević istakla je da je Venecijanska komisija u svom mišljenju iznela gotovo iste primedbe koje je na predloge izmena Ustava iznosila i stručna javnost tokom njihove izrade.

„Ovako veliki broj primedaba ukazuje da je nemoguće ove amandmane popraviti i da treba da se pristupi izradi novih“, istakla je Boljević i dodala da očekuje da bude oformljena nova radna grupa koja bi sastavila novi nacrt.

Boljević je istakla da mišljenje upravo ukazuje da je neophodno da u izradi novih predloga učestvuju  stručnjaci iz oblasti ustavnog prava.

„Ustav je temelj vladavine prava i svih naših prava kao građana. Da bi Ustav bio dobar, važan je proces njegovog donošenja jer mu on daje legitimitet“, navela je Boljević.

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić rekao je da se nameće pitanje šta dalje nakon reakcije ministarstva koja je po njegovoj oceni – zabrinjavajuća.

„Ministarstvo je navelo da je zadovoljno ovakvim mišljenjem što govori u kom će pravcu ići promene. Zabrinjava to što se formiranje nove radne grupe i otvaranje rasprave uopšte ni ne pominju kao opcije“, rekao je Majić.

Majić je istakao da će Srbija, ako se i kada bude približila Evropskoj uniji, zbog ovakvih ustavnih rešenja ponovo biti vraćena na „popravni“, pošto su neprihvatljiva.

Stavovi komisije u vezi sa izmenama u tužilaštvu takođe su se podudarili sa zamerkama strukovnih udruženja tužilaca, naveo je Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUKOM).

„Komisija je navela da rešenja ne mogu  da opstanu na ovaj način i dala konkretne korake šta mora da  se promeni  i više prihvatljivih opcija. To nas opet dovodi do neophodnosti nove rasprave“, rekao je Antonijević.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak rekao je da je Srbija otvorila pregovore sa EU na osnovu akcionog plana koji je podrazumevao i određene izmene u oblasti pravosuđa, a potom poslali predloge amandamane koji ne idu u tom pravcu.

„Ovaj posao je odavno trebalo da bude završen. Prema akcionom planu Srbija bi trebalo da već ima izmenjen ustav. Mi smo te rokove probili. Pisanje amandmana na osnovu ovih preporuka nije moguće – komisija na nekoliko mesta kaže da ovako ne može, ali ne kaže kako može“, rekao je Međak i naveo da Srbija mora da se vrati u okvire akcionog plana.

Podsetimo, u okviru pregovora o pristupanju Evropskoj uniji Srbija se obavezala da će učiniti izmene Ustava i drugih pravnih akata da bi otklonila politički uticaji na pravosuđe. Sudije, tužioci i pravnici iz strukovnih udruženja, pridružili su se izradi ovih izmena i dostavili svoje predloge. Oni su, međutim, ubrzo napustili radnu grupu pošto je ministarstvo izbegavalo da ove predloge razmotri.

Ministarstvo pravde poslalo je Venecijanskoj komisiji nacrt izmena Ustava kojima se usprotivila celokupna stručna javnost.

Komisija je prošlog ponedeljka objavila mišljenje o predloženim izmenama u kome je naglasila da postoji šest problema koje treba rešiti. I ministarstvo i predstavnici strukovnih udruženja izjavili su da su zadovoljni mišljenjem komisije, tumačeći ga, međutim, na različite načine. Detaljnije o tome pročitajte u posebnom tekstu.

1 Comment

  1. Nada Aleksic kaže:

    A vi novinari ne smete da taknete u pravosudje, kao da je osinje gnezdo. Niko nece da iznese ni jednu cinjenicu o organizovanoj kriminalnoj grupi koja upravlja sudstvom, o nezakonitim pesudama i pritvorima…I onda se cudite kada se to odnosi i na vas? Stvarno cudno i iznenadjujuce. Gradjani to i te kako osecaju na svojim ledjima godinama. Ni Insajder, ni Krik, ni N1, ni B92 …Prenosite uredno sarenu lazu o ugrozenosti sudija i tuzilaca koji placu na ramenu Venecijanske komisije i Saveta Evrope. Boljevicka, Majic i ostali organizuju tribine i masu narod pred ocima da ne vidi da niko od njih ne reaguje kada neko od njihovih kolega oslobadja kriminalce, pise lazne optuznice i pritvara kada zele da ostvare svoje ciljeve, pusta kriminalce kojima se sudi za ubistvo na izlet na prvenstvo u Rusiju… i oslobadja ubice nepodobnih novinara..I svi se oni stite medjusobno. Sada kada su namirisali eventualne promene i moguce procesuiranje kriju se iza pritisaka od strane vlasti. Ima i toga, ali ni to ne bi bilo moguce u sudstvu sa integritetom, pritisak se vrsi na one koji imaju putera na glavi i moraju da pristanu. Pa ko bi dao svoj cist obraz, da ga ima.