Drugom čoveku „grupe Amerika“ poništena presuda u Peruu

Drugom čoveku „grupe Amerika“ poništena presuda u Peruu

Zoran Jakšić (desno) sa saradnikom

Zoranu Jakšiću, jednom od vođa klana „Amerika“, ukinuta je 25-godišnja zatvorska kazna i odlučeno je da iz peruanskog zatvora bude premešten u kućni pritvor gde će čekati ponovno suđenje za šverc kokaina, objavio je „Kanal N“. „Grupa Amerika“ je najdugovečnija i najmisterioznija narko-grupe sa Balkana. 

Piše: Sara Smolović 

Zoran Jakšić, jedan od vođa međunarodnog kriminalnog klana „grupa Amerika“, biće poslat iz zatvora u kućni pritvor i sudiće mu se opet jer je presuda kojom je osuđen za trgovinu drogom proglašena nevažećom, objavio je perunaski „Kanal N“.

Naime, Drugo krivično žalbeno veće za organizovani kriminal iz Perua analiziralo je presudu kojom je Jakšić prošle godine bio osuđen na 25 godina zatvora zbog šverca kokaina i uočilo proceduralnu grešku – sudija Rikardo Manrike učestovao je u istražnom postupku protiv ovog narko-dilera, a kasnije mu i sudio. 

„Presuda se mora proglasiti ništavom, jer ju je doneo sudija koji nije ispunjavao uslove nepristrasnosti“, piše u odluci žalbenog veća koju je objavio „Kanal N“.

Zbog ovoga je izdat nalog da se Jakšiću ponovo sudi, kao i još osmorici optuženih, a sud im je odredio tromesečni kućni pritvor – iako je Jakšić ranije planirao bekstvo iz zatvora.

Zoran Jakšić

Njega su, upravo zbog planiranja bekstva, prošle godine prebacili iz preuanskog zatvora „Migel Kastro Kastro“ u kome je bio tokom suđenja od 2016. u zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem „Ankon 1“. 

U zatvoru „Migel Kastro Kastro“ novinari KRIK-a/OCCRP-ja i češkog portala Investigace su posetili Jakšića i intervjuisali ga. U zatvor je uspela da uđe samo novinarka, jer je to bio takozvani „dan za seks” – dan kada u posete zatvorenicima mogu da idu supruge, devojke, ljubavnice i prostitutke. Jakšićeva ćelija nije izgledala obično jer je novcem mogao da plati različite materijalne pogodnosti kakve je moguće imati u zatvoru. Crne pločice, beli kožni jastuci i tigraste šare obeležili su enterijer, u kome su se nalazili i toalet, televizor, mobilni telefoni, knjige…

Jakšić je sa novinarkom razgovarao o mnogim temama, ali o sebi i svojoj grupi nije želeo da priča. Ipak, objasnio je kako funkcioniše posao.

„Radimo slično kao vi (istraživački novinari). Kad mi trebaju informacije o narko-tržištu u Izraelu, zovem Tibu i pitam: ’Hej, Tibo, ko u Izraelu prodaje drogu na veliko?’“, rekao je. „Znate, samo da dobijete uvid u posao.“

Jakšić, u Peruu poznat kao čovek sa 40 identiteta – jer je koristio mnoštvo lažnih pasoša, jedan je od vođa najdugovečnijeg klana sa Balkana „grupe Amerika“. Ova međunarodna grupa već decenijama švercuje kokain iz Južne Amerike u Evropu, a njihovi tovari droge su završavali i u Africi. 

„U Peruu nema igrača poput njega. On je Liga šampiona“, rekao je novinarima peruanski policajac koji je radio na ovom slučaju.

Za Jakšićem su raspisivane poternice i u Italiji, Grčkoj, Nemačkoj i Argentini. 

Jakšićev šef je prvi čovek ovog klana – Mileta Miljanić, pokazuje policijska, tužilačka i sudska dokumentacija, video-snimci i prisluškivani telefonski razgovori koje su novinari OCCRP-ja sakupili u više zemalja.

Ovo novinarsko istraživanje pokazuje i da klan ima veze u obaveštajnim strukturama nekoliko zemalja.

Tokom devedestih, pripadnici „grupa Amerika“ bili su bliski jednom od šefova Državne Bezbednosti Bošku Bojoviću – bliskom saradniku tadašnjem šefu obaveštajne službe Jovici Stanišiću. U prisluškivanim razgovorima ove grupe se čuje da su i kasnije imali svoje „prijatelje“ u BIA. 

Zvaničnik italijanske policije je novinarima OCCRP-ja rekao da veruje da klan ima ovakih veza i u Americi, a iz srpske policije je objašnjeno da su upravo zbog toga ovoj kriminalnoj organizaciji dali naziv „grupa Amerika“. 

Sem šverca droge, veruje se da su članovi grupe umešani i u ubistva, članovi klana su tokom godina hapšeni i osuđivani u Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Grčkoj, Poljskoj, Nemačkoj, Južnoj Africi, Argentini i Peruu. 

Više o tome u priči: Operacija „Lastavica“: Kako je srpski kriminalac osvojio Peru.

Comments are closed.