Drugi čovek „grupe Amerika“ ponovo osuđen u Peruu zbog šverca droge

Drugi čovek „grupe Amerika“ ponovo osuđen u Peruu zbog šverca droge

Zoran Jakšić (foto: screenshot)

Zoran Jakšić, jedan od vođa kriminalne „ grupe Amerika“, osuđen je juče u Peruu na 25 godina zatvora zbog šverca droge, objavio je Insajder. Jakšić je već bio osuđen na ovakvu zatvorsku kaznu, ali je krajem prošle godine presuda ukinuta i suđenje ponovljeno. On je u Peruu osumnjičen i da je zajedno sa članovima Sinaloa kartela finansirao kopanje tunela za bekstvo iz zatvora. 

Piše: Bojana Jovanović

Jakšić, jedan od ključnih ljudi najdugovečnijeg kriminalnog klana sa Balkana poznatog kao „grupa Amerika“, juče je u Peruu drugi put osuđen na 25 godina zatvora zbog učešća u švercu oko 800 kilograma kokaina. 

Prva presuda iz 2019. godine ukinuta je krajem prošle godine jer je utvrđena proceduralna greška –  sudija koji je sudio Jakšiću učestovao je i u istražnom postupku protiv njega, što nije dozvoljeno. Zbog toga je presuda ukinuta i naloženo novo suđenje, a Jakšić je na kraju osuđen na istu kaznu. Osim njega, još osam osoba osuđeno je na kazne od 15 do 35 godina zatvora.

Jučerašnjom odlukom peruanski sud naložio je i da Jakšić, pošto odsluži zatvorsku kaznu, bude proteran iz ove zemlje, objavio je „Canal N“. 

Jakšić je u Peruu osumnjičen i da je finansirao kopanje tunela kojim je trebalo da pobegne iz zatvora Migel Kastro Kastro u Limi, glavnom gradu Perua. Plan je bio da tunel poveže zatvorsku kuhinju i jednu kuću blizu zatvora, ali je njegova izgradnja zaustavljena pošto je policija otkrila da Jakšić planira bekstvo, pa je prebačen u drugi zatvor – Piedras Gordas.

Njegovi partneri u izgradnji ovog tunela bili su članovi jednog od najmoćnijih kriminalnih organizacija u Meksiku – Sinaloa kartela, saopštila je tada peruanska policija. Vođa ovog kartela Hoakin Guzman poznatiji kao El Čapo je 2015. godine pobegao iz zatvora u Meksiku upravo kroz jedan ovakav tunel.

Jakšić je, kako su ranije otkrilio KRIK/OCCRP, imao ključnu ulogu u trgovini drogom u Peruu. 

„Liga šampiona“

Njegove aktivnosti u ovoj zemlji otkrivene su 2016. godine u policijskoj akciji „Golondrinas“ (u prevodu: lastavica). Policija je utvrdila da je Jakšić zaslužan za to što je peruanski kokain počeo da se prodaje van granica ove države jer su preko njega uspostavljene veze i kontakti neophodni za međunarodni šverc droge.

„U Peruu nema igrača poput njega. On je Liga šampiona“, rekao je novinarima KRIK-a/OCCRP-ja peruanski policajac koji je radio na ovom slučaju.

U ovoj zemlji Jakšić je poznat kao čovek sa 40 identiteta pošto je koristio najmanje toliko lažnih pasoša kako bi ostao neprimećen. Najčešće su to bila lažna dokumenta Srbije i Bosne i Hercegovine. Sa jednim takvim je i uhapšen 2016. godine kada je pokušao da iz Ekvadora uđe u Peru, nakon čega je vraćen u Limu, gde je potom i osuđen.

Kriminalna grupa „Amerika“ čiji je Jakšić jedan od vođa spada među najmoćnije i najstarije balkanske klanove. Osim dugovečnosti, grupa je poznata po tome što operiše na najmanje četiri kontinenta, ali i ima jake veze sa obaveštajnim službama, pre svega srpskom BIA-om. Sumnja se da ovakve veze imaju i u Americi, po čemu su i dobili naziv.

KRIK je ranije otkrio da je u različitim zemljama širom sveta u periodu od dvadeset godina zaplenjeno više od pet tona kokaina koji je pripadao nekom od članova „grupa Amerika“, kao i da su izvršena ubistva koja su se dovodila u vezu sa njom.

Šef ove grupe je Mileta Miljanić, američki državljanin poreklom sa Balkana, i Jakšićev dobar prijatelj. Miljanić je na poternici u Italiji jer je pobegao iz te zemlje pre nego što je odslužio kaznu zbog trgovine drogom, a protiv njega još od 2003. godine postoji i optužnica u Njujorku, takođe za šverc kokaina, ali je čudno što ovo suđenje do danas nije počelo. 

Miljanić je, kako je utvrdilo američko tužilaštvo, blizak Džejmsu Kahilu, moćnom šefu unije sindikata iz Njujorka i saradniku guvernera ove države Endrjua Kuoma. Kahil je nedavno optužen za primanje mita. U dokumentima američkog tužilaštva citirani su i prisluškivani telefonski razgovori Kahila u kojima on govori o svojim odnosima sa „grupom Amerika“ i Miljanićem. Između ostalog, za Miljanića kaže da ima „ekipu za masovna ubistva“ i otkriva da sa sinom njegovog brata učestvuje u građevinskom poslu. Više o tome pročitajte na ovom linku.

Pročitajte naše priče o „grupi Amerika“:

Tajne „grupe Amerika“: Klan sa dubokim vezama

Operacija „Lastavica“: Kako je srpski kriminalac osvojio Peru

Comments are closed.