Šef njujorškog sindikata Džejms Kahil blizak vođi „grupe Amerika“

Šef njujorškog sindikata Džejms Kahil blizak vođi „grupe Amerika“

Džejms Kahil

Američko tužilaštvo otkrilo je da je Džejms Kahil, moćni šef unije sindikata iz Njujorka i saradnik guvernera ove države, povezan sa srpskim kriminalnim klanom – „grupom Amerika“. Kahil je optužen za primanje mita, a u spisima njujorškog tužioca citira se prošlogodišnje KRIK-ovo istraživanje o „klanu Amerika” sa čijim vođom, Miletom Miljanićem, je Kahil blizak. Šef sindikata u prisluškivnim razgovorima Miljanića naziva „svojim čovekom“ i članom „ekipe za masovna ubistva“.  

Piše: Bojana Pavlović

Džejms Kahil, jedan od najmoćnijih američkih predstavnika radnika, uhapšen je u oktobru prošle godine u Njujorku. Bio je na čelu unije sindikata koja je zastupala više od 200.000 građevinskih radnika i bio je dobro politički povezan.

Istraga koju je sproveo američki tužilac utvrdila je da su Kahil i desetorica njegovih saradnika, takođe čelnika sindikata, uzimali mito i radili na štetu radnika koje su zastupali.

Kahil je, navodi tužilaštvo, od oktobra 2018. do juna 2020. primio više od 44.000 američkih dolara u 17 navrata, a u njegovom sefu u banci pronađeno je još 200.000 dolara. Vlasnici firmi su, osim novcem, čelnike sindikata podmićivali skupim ručkovima, besplatnim radovima u kući, kao i kućnim aparatima poput ledomata ili mašine za odlaganje otpada.

Dokument koji je tužilaštvo poslalo sudiji dva dana pre nove godine, čiju kopiju objavljuje KRIK, a kojim se traži da se Kahilu ne odobri da se brani sa slobode otkriva nove mračne tajne ovog sindikalnog lidera. Osim što je primao mito, otkriveno je i da je Kahil duboko povezan sa organizovanim kriminalom – uključujući i veze sa čuvenim srpskim klanom poznatim kao „grupa Amerika“.

Tužilaštvo je Kahila prisluškivalo i pratilo, te su snimljeni njegovi razgovori u kojima govori o kriminalcima sa kojima je blizak i zabeleženi njegovi susreti sa njima. 

U tim razgovorima se hvalio da je „poslednji član Vestisa (Zapadnjaci)“ – nasilne kriminalne bande nastale osamdesetih godina u njujorškoj četvrti „Paklena kuhinja“, a čiji je pripadnik bio njegov brat Miki Kahil.

Jedan od vođa „Vestisa“ bio je imigrant iz Srbije Boško Radonjić koji je grupu približio mafijaškoj porodici Gambino koju je vodio čuveni Džon Goti, o čemu je prošle godine pisao KRIK. Radonjić je preminuo 2011. godine, a poslove je preuzeo njegov mlađi saradnik iz Srbije.

U prisluškivanim razgovorima, Kahil objašnjava ove odnose. „Džon (Goti) je bio ovakav sa mojim bratom, zetom i s tim tipom Boškom“, rekao je i ukrstio prste da objasni da su bili bliski, kako piše u tužilačkom dokumentu.

„Sad, Boškova zamena je Majkl Majkl. On je moj čovek“, kaže Kahil, a američko tužilaštvo navodi da govori o Mileti Miljaniću.

„Za Miljanića se veruje da je vođa srpske organizovane kriminalne grupe zvane ’grupa Amerika’, a Kahil se više puta tokom istrage sa njim susreo“, piše dalje tužilac. 

Tokom razgovora Kahil je za Miljanića rekao da ima „ekipu za masovna ubistva“ i otkrio da sa njegovim nećakom (sinom njegovog brata) učestvuje u zajedničkom građevinskom poslu.

Ova saradnja nije išla glatko. Šef sindikata u razgovorima objašnjava i da je morao da interveniše kada je Miljanić pretio njegovom rođaku. 

„Nakon što je nećak Majkl Kahil dobio pretnje od Miljanića i njegove ekipe, Kahil se lično umešao”, navodi tužilaštvo, „Pretio je da će im ukinuti pristup koji imaju kod njega i moći koju ima u sindikatu, ukoliko Majkl Kahil ne napusti partnerstvo sa Miljanićem nepovređen.”

„Ako ga gnjavite, ja odlazim od vas, neću pričati sa vama, otišao sam”, rekao je Kahil.

Tužilaštvo se u dokumentu poziva i na priču koju je KRIK sa novinarskom mrežom OCCRP objavio u septembru prošle godine o misterioznom „klanu Amerika“.

Kriminalci i obaveštajci

Mileta Miljanić (iza Dačića desno) prilikom Dačićeve posete Njujorku 2016. godine, nakon što je izgorela srpska crkva na Menhetnu

„Grupa Amerika“ nastala je u srpskoj imigrantskoj zajednici u Americi. Vođe su stasavale na ulicama Njujorka radeći sa italijanskom mafijom da bi se početkom devedesetih vratile na Balkan gde su u ratnim okolnostima brzo uspostavile moćnu organizaciju uključenu u likvidacije, kako je KRIK prošle godine objavio. 

Nakon što je krajem devedesetih ubijen vođa ove grupe, Vojislav Raičević poznatiji kao Voja Amerikanac, grupu je preuzeo Mileta Miljanić i poveo klan u unosniji posao – međunarodni šverc kokaina.

Tokom naredne dve decenije Miljanić i njegova desna ruka Zoran Jakšić hapšeni su širom sveta – u Grčkoj, Nemačkoj, Peruu, Italiji… Upravo je italijanska policija sprovela najopsežniju istragu o ovoj grupi nazivajući je „uslužnom agencijom“ u međunarodnom švercu droge – kokain kupuje od proizvođača iz Južne Amerike i prodaje ga evropskim trgovcima na veliko, držeći se podalje od ulične prodaje.

Miljanić je pobegao iz Italije pre nego što je odslužio kaznu. Vratio se u Ameriku gde živi kao slobodan čovek iako je u Italiji begunac. Ovo je neobično i zbog toga što je protiv njega u Americi 2003. podignuta optužnica za šverc kokaina, ali suđenje nikada nije počelo. 

Više sagovornika iz policijskih službi nekoliko zemalja sa kojima su novinari KRIK-a razgovarali izrazilo je sumnju da grupa ima podršku jedne od najmoćnijih obaveštajnih službi na svetu – CIA. 

Više se zna o vezama klana sa srpskim obaveštajnim strukturama. 

Prema svedočenju člana ovog klana koji je postao policijski doušnik sa kodnim nazivom Srećko, „grupa Amerika” je bila pod zaštitom jednog od najbližih saradnika Jovice Stanišića, bivšeg šefa Državne Bezbednosti. Čak i nakon promene režima nakon 5. oktobra, grupa je održala veze sa srpskom obaveštajnom agencijom odakle im je dostavljano oružje i informacije, otkriva novinarsko istraživanje.

Više o tome pročitajte u našoj priči o „grupi Amerika” 

Comments are closed.