Dojčinoviću dodeljena nagrada „Duško Jovanović“

Dojčinoviću dodeljena nagrada „Duško Jovanović“

Stevan Dojčinović na dodeli nagrade Fondacije Duško Jovanović (foto: Vedran Ilić, Dnevne novine)

Fondacija Duško Jovanović dodelila je nagrade za istraživačko novinarstvo, povodom 11 godina od smrti urednika dnevnog lista Dan, Duška Jovanovića.

Izvor: B92

Novinarski tim iz Južne Afrike na čelu sa Stefanom Hofstaterom osvojio je prvu nagradu za rad pod nazivom „Pucaj da ubiješ“. Oni su razotkrili elitnu jedinicu detektiva koja je ubila preko 1.000 ljudi.

Druga nagrada pripala je Stevanu Dojčinoviću, novinaru regionalne organizacije Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i autoru knjige „Šarić – kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu“, za tekstove o balkanskom kokainskom kartelu.

Egipćanin Ahmed El Šami osvojio je treće mesto za tekstove o silovanju i seksualnom uznemiravanju u okviru porodice.

Stevan Dojčinović je nagradu dobio za serijal priča iz knjige „Šarić“, koji su u vidu feljtona objavljeni u dnevnim novinama Vijesti. Nagradu mu je u vidu povelje uručio Mladen Milutinović, glavni i odgovorni urednik dnevnih novina Dan, koji je rekao da negujući uspomenu na Duška Jovanovića, najsnažnije želi da podrži novinare da se što više bave istraživačkim novinarstvom.

„Sjajni tekst koji je napisao Stevan Dojčinović može da im posluži kao neiscrpna inspiracija“, naglasio je Milutinović.

Knjiga novinara Stevana Dojčinovića „Šarić – Kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu“, u izdanju Samizdata B92 i Organized Crime and Corruption Project (OCCRP), opisuje kako su tekle kokainske operacije, kako se prao novac, kako su kriminalci nalazili veze u politici i policiji, kako su tekle istrage i šta tužilaštvo ima protiv Darka Šarića. Knjigu možete kupiti u većini knjižara u zemlji ili naručiti na sajtu izdavača.

Dojčinović je rekao da je pokrenuta agera „Balkanski ratnik“ da je uporedo sa policijom istraživao aspekte ove priče, pa je putujući po raznim kontinentima i državama sklapao mozaika rada balkanskog narko-kartela.

On je istakao i da je očekivao da će se vraćanjem Darka Šarića u državu priča zaokružiti, ali da je suđenje i ono što se dešava nakon njegovog povratka pokazalo da se to neće desiti.

Kako je istakao, svi kriminalci su čudnim sudskim odlukama oslobođeni za krivična dela koja su učinili, a Šarić je jedini osumnjičeni koji se trenutno u Srbiji nalazi u pritvoru.

„Vlasti jednostavno nemaju nikakav komentar na to, kažu da su to odluke sudova i da to oni ne smeju da komentarišu, a sudije to posmatraju kao da su oni profesionalci koji su doneli svoje odluke i da javnost ne bi smela da ih dovodi u pitanje“, izjavio je Dojčinović.

Dojčinović, koji se istraživačkim novinarstvom bavi od 2008. godine, dobitnik je dve nacionalne nagrade za istraživačko novinarstvo, međunarodne nagrade „Daniel Perl“, kao i nagrade za novinarsku izuzetnost „Jug Grizelj“.

Comments are closed.