Dojčinović na suđenju KRIK-u: Tužbe policajaca pritisak na slobodu govora

Dojčinović na suđenju KRIK-u: Tužbe policajaca pritisak na slobodu govora

Foto: Ilustracija

Glavni i odgovorni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović rekao je prošlog četvrtka na suđenju KRIK-u po tužbi šefova policijske Jedinice za zaštitu svedoka da ovaj postupak vidi kao pokušaj da se novinari zastraše i prestanu da pišu o decenijskom problemu u policiji. „Ovo je pitanje slobode govora, pokušavaju da nas ućutkaju da ne pišemo o problemima u tom odeljenju MUP-a što je suprotno smislu novinarskog posla“, rekao je Dojčinović.

Piše: Jelena Radivojević

Dojčinović je na suđenju naveo da su rukovodioci policijske Jedinice za zaštitu svedoka nedavno protiv KRIK-a podneli još jednu, drugu po redu tužbu i to zbog vesti u kojoj smo objavili da su nas ranije tužili. 

„To pokazuje da je u pitanju pokušaj zastrašivanja i ućutkivanja i da nema reči o stvarnoj duševnoj boli i naknadi štete”, kazao je Dojčinović prošle nedelje na suđenju koje se protiv njega i koleginice Bojane Jovanović vodi po prvoj tužbi policajaca. 

On je istakao da je javnost morala da bude obaveštena o detaljima koji ukazuju na navodne propuste u radu komandanta Gorana Živkovića i dvojice rukovodilaca ove policijske jedinice, kao i na to da je bila ugrožena bezbednost svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

„Svedok saradnik je pomogao državi da procesuira Darka Šarića i država se obavezala da mu štiti život, ali to nije ispunila. Taj čovek je ozbiljno ugrožen, država je omanula i to odeljenje nije obavilo svoj zadatak. Veliki je interes javnosti da to zna, s obzirom da policajci plate primaju iz budžeta“, rekao je Dojčinović. „Baš zbog odgovornosti koju imaju, policajci sada pokušavaju da nas zaustave da pišemo o tome.“

Dojčinović je podsetio i da se trenutno vodi postupak protiv Šarića zbog sumnje da je planirao Joksovićevo ubistvo i da je navodno već bio kupljen snajper iz kog bi bio likvidiran, što samo dodatno govori o tome koliko je ozbiljno svedok bio ugrožen.

Advokat policajaca tražio da se suđenje zatvori za javnost
Kada je u sudnici video novinarku KRIK-a koja je došla da izveštava sa ovog suđenja, advokat policajaca Nikola Jovanović tražio je od sudije da suđenje zatvori za javnost zbog zaštite privatnosti policajaca i zaštite interesa nacionalne bezbednosti, odnosno da novinari ne mogu da prate postupak. Sudija Jasmina Vukovljak Jovanović je to odbila.

„Čoveka 11 godina izlažu problemu, neko mora da bude odgovoran. Smatram da je bilo potpuno opravdano da ovo napišemo“, rekao je Dojčinović.

On je rekao da sedam meseci nakon objavljivanja nije bilo nikakve reakcije policajaca – nisu pokušali da stupe u kontakt sa novinarima niti su demantovali otkriće, a tužili su tek nakon što je u januaru 2020. objavljena vest da je Joksović ponovo napadnut.

Ovu vest pisala je novinarka KRIK-a Bojana Pavlović. Ona je na sudu kratko ispričala da slučaj Šarić prati od 2012. godine i da su napadi na Joksovića usmereni sa namerom da se opstruiše suđenje.

Policajci podneli novi tužbu – zbog teksta o tužbi
Živković i njegove kolege nedavno su podnele još jednu, drugu tužbu protiv KRIK-a, ovog puta zbog teksta u kom smo objavili da su nas tužili 2020. godine. U pitanju je tekst u kome su pobrojane sve SLAPP tužbe koje su u tom trenutku pristigle u redakciju KRIK-a. Dojčinović je na suđenju rekao da smatra da je ta tužba, koja se odnosi na „hladni tekst o tome da smo tuženi“, pokušaj zastrašivanja.

„Smatrali smo da je veoma važno da ukažemo na to da država ne brine o bezbednosti svedoka saradnika. Nijedan slučaj napada na imovinu i porodicu Nebojše Joksovića još nije rešen“, rekla je Pavlović.

Suđenje će biti nastavljeno krajem decembra kada će svedočiti jedan od policajaca iz Jedinice za zaštitu svedoka.

Podsetimo, policajci smatraju da im je KRIK-ovim tekstom narušena čast i ugled i ugrožena bezbednost, pa traže da im se isplati 750.000 dinara odštete. Priča je bazirana na informacijama iz službenih beleški koje su sastavili pojedini pripadnici ove jedinice, u kojima su se žalili na svoje šefove i poslali Sektoru unutrašnje kontrole. 

Ovo je samo jedna u nizu tužbi protiv KRIK-a koje služe da zastraše novinare, takozvana SLAAP tužbe koje podnose ljudi sa pozicija moći i čiji cilj nije zadovoljenje pravde, već pritisak na medije.

Comments are closed.