Dobrašinović: Veća šansa za loto dobitak, nego da Agencija pokrene postupak protiv Petrovića

Dobrašinović: Veća šansa za loto dobitak, nego da Agencija pokrene postupak protiv Petrovića

Dragan Dobrašinović (foto: Medija centar)

Otkriće KRIK-a da je Nikola Petrović, dok je bio direktor „Elektromreža Srbije”, posedovao ofšor firmu koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, pokazuje da je Petrović izvršio krivično delo za koje je čak predviđena zatvorska kazna, kaže direktor Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava Dragan Dobrašinović. On ističe i da je „veća šansa za dobitak na lotou, nego da se Agencija doseti da pokrene postupak”.  

Piše: Milica Ljubičić

Dobrašinović ističe da posedovanje ofšor firme nije krivično delo, ali ukoliko javni funkcioner ima firmu i ne prijavi je Agenciji za sprečavanje korupcije, onda je zakon prekršen. Upravo to je slučaj sa Nikolom Petrovićem koji je, kako je KRIK otkrio, bio vlasnik „Arkshore International” sa Britanskih Devičanskih Ostrva i nije je prijavio Agenciji. 

„Ako je ovo tačno, krivična odgovornost je nesumnjiva. To je krivično delo za koje je propisana zatvorska kazna”, kazao je Dobrašinović.

On pojašnjava i da poslovanje preko ofšora inače dovodi u pitanje moralni kredibilitet.

„Javni funkcioner koji otvara firmu u poreskom raju, koji navodno radi u javnom interesu, a ne želi da plati porez u svojoj zemlji, takvom odlukom dovodi u pitanje svoj moralni kredibilitet”, navodi Dobrašinović. 

„Da smo normalna zemlja, sada bi nadležno tužilaštvo oformilo predmet i krenulo u procesuirnje, po službenoj dužnosti.” 

On ističe i da sumnja da će Agencija za sprečavanje korupcije i tužilaštvo na bilo koji način reagovati nakon KRIK-ove priče o Petroviću navodeći da je „veća šansa za dobitak na lotou, nego da se Agencija doseti da pokrene postupak”. 

KRIK je, podsetimo, juče otkrio da je Nikola Petrović, inače kum predsednika Aleksandra Vučića, dok je bio direktor državne firme ‘Elektromreža Srbije’, posedovao ofšor kompaniju „Arkshore International”, na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Vlasništvo nad firmom nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je kao javni funkcioner bio dužan da to uradi. Petrović je preko ove firme posedovao račun u Švajcarskoj. Više detalja pročitajte ovde.

Ovu priču KRIK objavio u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri”, u kojem su novinari širom sveta analizirali više od 11,9 miliona dokumenata o osnivanjima ofšor firmi. Projekat su vodili novinari Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), a KRIK je bio deo tima i analizirao je papire u vezi sa Srbijom. 

Pročitajte priče iz projekta:

„Barka“ predsednikovog kuma: Petrović sakrio ofšor firmu i račun u Švajcarskoj

Nova dokumenta sa Devičanskih Ostrva: Mali je definitivno bio vlasnik 24 stana

Comments are closed.