Đilas: Svuda istrage povodom „Pandorinih papira”, krenuće i u Srbiji

Đilas: Svuda istrage povodom „Pandorinih papira”, krenuće i u Srbiji

Dragan Đilas (foto: skrinšot)

Predsednik opozicione Stranke slobode i pravde Dragan Đilas održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je podsetio na otkrića KRIK-a iz globalnog istraživanja „Pandorini papiri” – da je ministar Siniša Mali bio vlasnik 24 stana u Bugarskoj, kao i da je Nikola Petrović, kum predsednika Aleksandra Vučića, dok je bio na javnoj funkciji tajno osnovao ofšor kompaniju i preko nje otvorio račun u Švajcarskoj. 

Piše: Milica Vojinović

Đilas je rekao da su se otkrića iz „Pandorinih papira” pojavila u svim svetskim medijima i podsetio na otkrića iz Srbije koja je objavio KRIK.

„’Pandorini papiri’ kažu da Siniša Mali jeste bio vlasnik kompanije koja je imala 24 stana u Bugarskoj, nije to prijavio Agenciji koja je za to nadležna u Republici Srbiji i time je prekršio zakon. Kažu i da je gospodin Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića, tada direktor „Elektromreže Srbije“, otvorio račun i ofšor firmu, i takođe prekršio zakon“, rekao je Đilas.

„Na osnovu ‘Pandorinih papira’ kreću istrage u svim zemljama sveta, od Crne Gore do Švedske i Ukrajine. Moraćemo u Srbiji malo da sačekamo još šest meseci, ali krenuće istraga o tome i ovde“, rekao je Đilas aludirajući na izbore i smenu vlasti.

On se osvrnuo i na otkriće KRIK-a da je isti čovek koji je umešan u otvaranje ofšor firme Nikole Petrovića – advokat Džejms Bouzaglo – bio vlasnik prorežimskog portala „Antidot“ koji je u tekstovima napadao neistomišljenike režima, nezavisne i istraživačke novinare, ali i tužioca Sašu Ivanića kojij je vodio najveće slučajeve organizovanog kriminala.

„Taj isti čovek je osnivač čuvene, takozvane istraživačke kuće ‘Antidot’ koja je povezana sa Vladimirom Bebom Popovićem”, kazao je Đilas, ali nije izneo više detalja. „Kako se zove čovek koji povezuje i Caneta Subotića i Nikolu Petrovića i Bebu Popovića – jedan jedini Aleksandar Vučić“, rekao je Đilas i podsetio da se Subotiću sudilo za šverc cigareta i da je oslobođen kada je Srpska napredna stranka došla na vlast.

Subotić je, kako je ranije otkrio KRIK, od koncesije beogradskog aerodroma „Nikola Tesla” zaradio 47 miliona evra, podsetio je takođe danas Đilas.

Podsetimo, KRIK je u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri“ otkrio da je Nikola Petrović osnovao ofšor kompaniju i preko nje otvorio račun u Švajcarskoj u vreme dok je bio direktor državne firme „Elektromreža Srbije“. Firmu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je bio u obavezi da to uradi, čime je prekršio zakon.

Takođe, u ovom projektu novinari KRIK-a došli su i do dokumenata koji dokazuju da je ministar Mali definitivno bio vlasnik ofšor firmi i preko njih 24 luksuzna stana na Bugarskom primorju. Uprkos objavljenim dokazima, Mali je juče ponovo negirao da je posedovao ove stanove.

U „Pandorinim papirima“ pojavljuje se i ministar Novica Tončev. On je 2010. osnovao ofšor kompaniju koju je sakrio od Agencije za sprečavanje korupcije. Tončev je novinarima KRIK-a prvobitno negirao da ima bilo kakve veze sa ovom firmom i da je njegov potpis falsifikovan, ali se naknadno setio da ju je, kako je rekao za KRIK, osnovao kako bi ušao u posao sa mini-hidroelektranama u Srbiji.

Sve priče iz „Pandorinih papira“ pročitajte ovde

Comments are closed.