Direktor „Večernjih novosti“ nije prijavio imovinu

Direktor „Večernjih novosti“ nije prijavio imovinu

Radomir Dmitrović, direktor i glavni urednik lista „Večernje novosti“, nije podneo izveštaj o imovini i prihodima Agenciji za borbu protiv korupcije, otkriva Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK. Agencija kaže da će zbog toga protiv njega da pokrene postupak, dok KRIK otkriva šta direktor „Novosti“ poseduje.

Pišu: Pavle Petrović, Predrag Blagojević

Dmitrović je imenovan za prvog čoveka „Novosti“ u maju 2013. godine, dve godine pošto je država preuzela upravljanje nad ovom medijskom kompanijom.

Doniraj KRIK_300x140Većinskom vlasniku ovog lista biznismenu Milanu Beku oduzeto je pravo da raspolaže akcijama i odlučuje u firmi. Tako je država, koja je manjinski vlasnik, preuzela kompaniju. Vladini predstavnici postali su većina u nadzornom odboru i odlučuju o tome ko će voditi „Novosti“.

Dmitrović je imenovanjem za direktora ovog lista postao javni funkcioner, kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Poput direktora drugih državnih preduzeća, on je bio u zakonskoj obavezi da Agenciji u roku od 30 dana preda izveštaj o imovini i prihodima.

Dmitrović to već tri godine nije uradio, otkrili su novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK. Zbog ovoga građani ne znaju kakvom imovinom raspolaže, čak ni kolika mu je plata.

Direktor „Novosti“ novinarima KRIK-a rekao je da smatra da nije javni funkcioner i da su „Novosti“ privatna firma, pa da zbog toga ne treba da prijavi šta poseduje.

„Nije me imenovala Vlada već nadzorni odbor kompanije i ja ne podležem zakonu. Ništa ja nisam dužan da prijavim“, rekao je Dmitrović.

Nije želeo da sa novinarima KRIK-a detaljno razgovara o svojoj imovini, ali je zapretio tužbom.

„Ti što su vam rekli da sam državni funkcioner – što nisu reagovali kada sam imenovan pre tri godine?“, rekao nam je Dmitrović u telefonskom razgovoru.

Tatjana Babic

Tatjana Babić

Direktorka Agencije Tatjana Babić, s druge strane, kaže da on jeste funkcioner.

„Dmitrović je direktor privrednog društva u kome Republika Srbija ima vlasništvo. Zato je bio u obavezi da podnese izveštaj“, kaže Babić.

Agencija je KRIK-u odgovorila da će da pokrene postupak kako bi utvrdila da li je Dmitrović prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

„Kada bude sproveden postupak možemo da kažemo da li jeste ili nije povredio zakon. Ima pravo da se izjasni i iznese svoju argumentaciju (zbog čega nije prijavio imovinu)“, kaže za KRIK direktorka Agencije.

Ukoliko se utvrdi da je Dmitrović povredio Zakon, Agencija podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, zašta je zaprećena novčana kazna od 50 do 150 hiljada dinara.

Ako ni nakon prekršajnog postupka ne prijavi imovinu, Agencija podnosi krivičnu prijavu. Za ovo krivično delo zaprećena kazna zatvora je od šest meseci do pet godina.

Firma, sajtovi, džip, stan i nelegalizovana kuća

Novinari KRIK-a otkrili su da Dmitrović poseduje stan na Novom Beogradu, nelegalizovanu kuću nadomak Surčina i džip. Od kada je direktor „Novosti“, imao je u vlasništvu i firmu i dva sajta.

Dmitrović je u februaru 2013. godine, nekoliko meseci pre stupanja na javnu funkciju, osnovao firmu za proizvodnju i emitovanje televizijskog programa „Info Ras“, otkrili su novinari KRIK-a. Firma je i vlasnik sajta koji se bavi prodajom aranžmana za letovanja i druga putovanja, a na kojem se reklamiraju i „Večernje novosti“. U martu 2014. godine vlasništvo nad kompanijom poklonio je dotadašnjem direktoru Zoranu Kordiću, pokazuju podaci Agencije za privredne registre (APR).

Do 2014. godine Dmitrović je bio vlasnik i desno orijentisanog internet portala Intermagazin. Vlasništvo nad portalom takođe je ostavio Kordiću.

Odmor i putovanja PrtSc

Sajt Odmor i putovanja na kome se reklamiraju „Novosti“

Direktor „Novosti“ nije odgovorio na pitanja o firmi i sajtovima.

Dmitrović i njegova supruga Nataša žive u stanu od 104 kvadrata u Gandijevoj ulici na Novom Beogradu. Vlasništvo ove nekretnine se u katastru vodi kao društvena svojina, ali nam je Dmitrović u razgovoru potvrdio da je on vlasnik stana i rekao da ga je kupio pre 25 godina.

U vlasništvu Dmitrovića i supruge, prema podacima katastra, nalazi se i imanje u naselju Petrovčić, nadomak Surčina. Dmitrovići tamo poseduju 70 ari zemlje i porodičnu kuću od 158 kvadratnih metara. Kuća je, prema podacima geodetskog zavoda, izgrađena bez građevinske dozvole i do danas nije legalizovana.

Direktor „Novosti“ vozi džip marke honda. Novinari KRIK-a nisu utvrdili da li ima ušteđevinu u banci.

Vukasin-Obradovic

Vukašin Obradović (foto: mc.rs)

Budući da Dmitrović nije podneo imovinsku kartu Agenciji za borbu protiv korupcije, ne zna se koliko iznosi njegova plata u „Novostima“. Novinarska udruženja NUNS i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) su početkom godine pozvala Dmitrovića da otkrije javnosti primanja čelnih ljudi „Novosti“, ali on do danas nije reagovao na njihov poziv.

„Država od 2011. godine ima potpuna upravljačka prava i većinu u nadzornom odboru koji je izabrao Dmitrovića za direktora i glavnog urednika“, kaže Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a. „Ono što je za mene ključno pitanje je zašto Dmitrović ne želi da govori o svojoj plati.“

Dmitrović nije odgovorio ni na pitanje KRIK-a koliko zarađuje.

„Pre 25 godina sam kupio stan, pre 11 godina vikendicu i ceo život vozim dobra kola. I ceo život imam dobru platu“, kaže Dmitrović za KRIK ne ulazeći u detalje.

„(Nisam) se obogatio u ’Novostima’. Izgubio sam tri godine života ovde radeći od devet do devet.“

KRIK će nastaviti da se bavi istraživanjem imovine državnih funkcionera. Pomozite nam da nastavimo da istražujemo. Svaka vaša donacija pomaže naš rad. Kako da nas donirate pročitajte na ovom linku. Hvala na podršci!

3 Comments

 1. Niski kaže:

  Pa dabome država stiti sve funkcioner većih firmi, dok mi mali i slabasni i nemoćni moramo da plaćamo porez i za njih. Znači koje direktor neke kompanoje može da skriva imovinu i oštećuje državu. Dokle će to da ide i koče tome da stane na put? Neka se gospoda iz državnog finansiskog vrha malo zapita na koji način da poreske obveznike natera da moraju da plaćaju porez. U gore pomenutom tekstu se pominje kazna od 50. – 150. hiljada. Kakva je to kazna za ljude koji imaju toliko bogatstvo. Pogledajte malo u sisteme evropskih zemalja: Švajcarske, Nemačke,
  Austrije i da ne nabrajam ostale, kakve poreske sisteme one imaju. Svaka firma i
  običan radnik, najkasnije do marta meseca svake godine mora da ispuni poreski formular. Koliko poseduje prihod i koliko su mu rashodi, pa na osnovu toga plaća porez.

 2. Upućen kaže:

  Nije počeo u maju, nego 30. aprila i uredno je za taj jedan dan potpisao sebi platu od oko 5.000 evra…
  Službeni auto, lični vozač, službena kartica… Pa saberite koliko puta po pet somića od angažovanja. Za to vreme, teže ga je naći u redakciji nego bilo gde drugde, jer pojma nema šta se i kako radi. Uz to čovek piše knjige… Potrudio se da upropasti 70 godina dugu tradiciju lista „Sport“ koga je prodao pajtosu iz Zaječara Saši Mirkoviću uz pretnje zaposlenima i ostalo sa menija. A list mu ima tiraž ukupan, kao pre njega slabije bgd izdanje…

 3. Žika šikavac kaže:

  Podgojilo se to od dolaska u SER.