Deveti protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu

Deveti protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu

Protest u Beogradu (foto: KRIK)

Nešto posle 18 časova u Beogradu je počeo deveti po redu protest „Jedan od pet miliona“. Okupljeni građani prošetali su centralnim gradskim ulicama, a ispred zgrade Predsedništva održan je performans „Ostavite pismo Vučiću“.

Pišu: Milica Vojinović, Bojana Jovanović

Građani su se, kao i prethodnih puta, okupili na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Okupljenima su se obratili profesorka Marija Bogdanović, predstavnica Udruženja malinara Slađana Stanković i Marko Šelić Marčelo, muzičar i pisac.

Bogdanović je rekla da se već 50 godina građani okupljaju na platou ispred Filozofskog fakulteta da izraze svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem u društvu.

„Slobodni građani žele da žive u organizovanom društvu, a ne u zatvorenom društvu ‘preučenog’ vođe“, rekla je Bogdanović i upitala: „Ako živimo u zlatnom dobu, zašto je građanstvo masovno izašlo da se bori za demokratiju i slobodu?“

Foto: KRIK

Bogdanović je navela i da je broj univerzitetskih profesora i saradnika koji podržavaju proteste sve veći, uprkos tvrdnjama ministra prosvete Mladena Šarčevića da „tu nema ozbiljnih imena“.

Predstavnica malinara poručila je da na protestu želi da u ime svih poljoprivrednih proizvođača izrazi veliko nezadovoljstvo zbog situacije u kojoj su se našli. Stanković je rekla da su se malinari obraćali predstavnicima vlasti za pomoć, ali da je na njihova pisma odgovoreno tek pošto se pročulo da će da podrže proteste širom Srbije.

Marko Šelić Marčelo (foto: KRIK)

Obraćajući se okupljenima Šelić je rekao da je na protestu da traži lustraciju za predstavnike vlasti rekavši da bi ih, da postoji sud za neumesno, za bahato i besramno, trebalo prvo izvesti pred taj sud.

„Aleksandre Vučiću, tvoj ministar prosvete osim što ne zna da se ne kaže floksula nego floskula, javno je ponizio deo akademske zajednice poručivši da profesori u penziji više nisu profesori i da mladi istraživači, najveći umovi svoje generacije, mogu slobodno da odu u drugu zemlju gde će njihova imena biti važna. Tvoj direktor Koridora, umesto da porodici poginule žene izjavi saučešće, u svojoj se prvoj izjavi neotesano sprda, kao i svi vi sa našim životima, a dok daje ostavku verovatno spreman da bez funkcije izdrži čak I godinu dana, on više spominje tebe nego na tragediju“, rekao je Šelić.

Kolona je prošetala centrom Beograda (foto: KRIK)

Na početku protesta pročitano je i pismo studenata Fakulteta političkih nauka u kome su pozvali kolege sa drugih fakulteta da im se pridruže u pobuni protiv politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zatražili ostavku resornog ministra Mladena Šarčevića. Šarčević je nedavno povodom podrške više od 600 ljudi iz akademske zajednice u Srbiji protestima „Jedan od pet miliona“ izjavio da tu „nema ozbiljnih imena“.

Nakon obraćanja građani su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Ispred zgrade Predsedništva održan je performans „Ostavite pismo Vučiću“ – građani su pisali pisma predsedniku Vučiću i ubacivali ih u kutije.

Na zgrade Radio-televizije Srbije i „Politike“ građani su, kao i prošle subote, lepili poruke koje su im delili organizatori.

Neke od nalepnica zalepljenih na zgradu RTS-a (foto: KRIK)

Protest je završen uz povike „Vučiću , lopove“ i najavu da je sledeće okupljanje za sedam dana, u isto vreme.

Večerašnja subota deveta je u nizu koju je obeležio masovni protest u Beogradu. Povod za prvi protest bilo je prebijanje jednog od lidera opozicije Borka Stefanovića i tada je protestna šetnja organizovana pod parolom „Stop krvavim košuljama“.

Protesti su se u međuvremenu proširili i organizovani su u mestima širom Srbije.

Pogledajte kako je izgledao prošlonedeljni protest u Beogradu.

Comments are closed.