Der osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo na Banovom brdu

Der osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo na Banovom brdu

Čaba Der (foto: policija)

Čaba Der danas je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora za ubistvo Nebojše Markovića na Banovom brdu 2019. godine. Njegov prijatelj Alen Cigler, koji je optužen kao saizvršilac, dobio je četiri godine zatvora pošto mu je sudija ublažila krivično delo – sa saučesništva na pomaganje. 

Piše: Milica Vojinović

Der je ubio Markovića „na lukav način, kada se ovaj nije nadao i nije mogao da se brani, nije očekivao napad“, rekla je sudija Višeg suda u Beogradu Olivera Đurić prilikom izricanja presude.

„Optuženi Der Čaba postupao je prikriveno i lukavo“, istakla je sudija Đurić i dodala da je „čekao i osmatrao iz automobila kada će Marković izaći iz kuće i tako pripremio zasedu.“

Sudija je dodala da nije bilo olakšavajućih okolnosti pri utvrđivanju kazne Deru, pa je za ubistvo osuđen na maksimalnih 40 godina.

Kada je reč o Cigleru, kome se sudilo za saučesništvo jer je Dera dovezao i odvezao sa mesta ubistva, sudija ga je osudila na četiri godine zatvora pošto mu je ublažila krivično delo – utvrdila je da je kriv samo za pomaganje. Sudija je prihvatila Ciglerovu odbranu da nije znao šta Derl planira da uradi, ali ga je osudila jer je Deru pomogao da pobegne nakon ubistva.

„(Nakon ubistva) daje gas, vozilo se brzo udaljava, po Derovim uputstvima odvozi ga do Novog Beograda. Te je na ovaj način pomogao optuženom (Deru) da ne bude otkriven”, obrazložila je sudija Đurić.

Izricanju presude prisustvovao je samo Cigler pošto je Der u zatvoru u Mađarskoj gde je osuđen za dva ubistva.

Njima dvojici sudilo se da su ubili Markovića u januaru 2019. tako što je Cigler Dera dovezao ispred zgrade u kojoj Marković živi, a ovaj mu je prišao i pucao u njega.

Ubistvo su zabeležile kamere video-nadzora i na osnovu ovih snimaka policija je ubrzo rešila slučaj. Cigler je uhapšen nakon nekoliko dana, a za Derom je raspisana poternica. Dva meseca kasnije on je uhapšen u Pragu i izručen Mađarskoj gde mu se sudilo za dva ubistva koja je 2018. počinio u Budimpešti i Holandiji. U međuvremenu je u Mađarskoj osuđen na doživotnu kaznu zatvora. 

Tamo je saslušan i u vezi sa ubistvom Markovića. Ispričao je da je ono bilo osveta za događaj iz Budimpešte – kada je na njega pucao napadač koga nije želeo da imenuje. 

U pismu koje je nedavno preko advokata pokušao da dostavi sudu Der tvrdi da je Marković učestvovao u pokušaju njegove likvidacije kao posrednik tako što je dao novac plaćenom ubici. Tvrdi i da nije planirao da ubije Markovića, već samo da ga rani.

U javnosti se, međutim, spekulisalo da je Marković ubijen greškom i da je prava meta bio njegov zet kriminalac Aleksandar Šarac koji je stanovao u istoj zgradi. Ovo je tvrdila i Markovićeva supruga kada je dala izjavu kod tužioca. Saslušan je i Šarac – koji je sve to porekao. 

„Lično misli da niko nije imao razlog da ubije Nebojšu, a nema ni njega“, prepričane su njegove reči u optužnici. Šarac je ubijen prošle godine u tržnom centru „Ušće“ u Beogradu, a nedavno je otkriveno da je njegovo ubistvo planirala i kriminalna grupa Veljka Belivuka osumnjičena za pet monstruoznih likvidacija. Provladin tabloid „Informer“ nedavno je objavio glasovne poruke koje su razmenjivali Belivukovi saradnici, a u kojima se čuje da planiraju da Šarca namame u kuću u Ritopeku i ubiju ga, kao što su to, kako tvrdi tužilaštvo, učinili sa drugim žrtvama.

I Der i Cigler su ranije osuđivani, a Der je i 2004. osuđen za ubistvo Branislava Jelačića na 15 godina zatvora.

Pročitajte više vesti sa suđenja za ubistvo Markovića

Comments are closed.