Dačić: „Nisam znao ko je Miljanić“

Dačić: „Nisam znao ko je Miljanić“

Vođa grupe „Amerika“ iza ministra Dačića

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bio je u društvu sa Miletom Miljanićem, vođom kriminalne grupe „Amerika“, prilikom obilaska izgorele srpske crkve u Njujorku. Dačić za KRIK kaže da je događaj organizovala crkva i da Miljanića ne poznaje.

Piše: Bojana Pavlović

Dačić je u maju ove godine obišao ostatke srpske crkve Sveti Sava u Njujorku koja je izgorela u požaru dve nedelje ranije.

Snimak ovog događaja je tek juče privukao veliku pažnju javnosti nakon što je „Kurir“ objavio da iza ministra Dačića stoji Mileta Miljanić, vođa kriminalne grupe „Amerika“.

Snimak je uklonjen sa sajta Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić za KRIK kaže da je prisutne pozvao sveštenik Đokan Majstorović i da on ne poznaje nikog od njih, pa ni Miljanića.

„Otišao sam da obiđem crkvu koja je bila izgorela i sveštenik je pozvao crkveni odbor. Bio sam pola sata tamo, pričao sam sa crkvenim odborom o obnovi crkve. Kada sam posle pitao rekli su mi da je (Mileta Miljanić) donator i da je crkvi dao više para nego svi oni tamo. Nisam znao da će to da me zadesi. Više ne smeš ni u crkvu da ideš“, rekao je Dačić za KRIK.

Sveštenik Đokan Majstorović nije želeo da razgovora sa novinarima KRIK-a.

Mileta Miljanić je vođa grupe „Amerika“ koja se bavi međunarodnim švercom kokaina. On je uhapšen u Italiji 2010. godine i osuđen na sedam i po godina zatvora zbog trgovine narkoticima, ali je odatle pobegao, kako je KRIK-u saopštilo italijansko tužilaštvo.

Ova grupa jedna je od najjačih kriminalnih organizacija sa ovih prostora koja postoji više od 15 godina i povezana je sa mnogim ubistvima.

Miljanićev najbliži saradnik Zoran Jakšić uhapšen je pre petnaestak dana u Peruu.

Prijatelj iz narko-kartela

O Dačićevim vezama sa ličnostima iz sveta organizovanog kriminala KRIK je pisao pre godinu dana kada je objavio snimke njegovih susreta sa Rodoljubom Radulovićem, jednim od šefova narko-kartela i saradnikom Darka Šarića.

Snimci pokazuju da su Dačić i Radulović bili su prijateljskim odnosima – vidi se kako ručaju i nazdravljaju u prijateljskoj atmosferi. U vreme kada su se ovi susreti dešavali, Radulović je sa Šarićem organizovao velike isporuke droge iz Južne Amerike u Evropu.

Prema informacijama tužilaštva, članovi Šarićevog kartela su dobijali poverljive informacije iz istraga koje su se vodile protiv njih – što je kriminalcima pomoglo da izbegnu hapšenja i zaplene droge.

Bivši Dačićev šef kabineta Branko Lazarević optužen je da je dostavljao informacije mafiji i suđenje je u toku.

Dačić je nakon što je KRIK objavio snimke njegovih sastanaka sa šefom mafije rekao da nije znao da je Radulović kriminalac.

„Mi smo prijatelji koji imaju mnogo zajedničkih tema – od sporta, cigara, političkih tema. Nemoguća situacija da ministar koga neko treba da štiti nije upoznat sa bezbednosnom opasnosnošću koju predstavlja čovek sa kojim se viđa“, rekao je tada Dačić.

Donirajte KRIK i pomozite nam da nastavimo da istražujemo korupciju i veze organizovanog kriminala sa političarima u vlasti. Informacije tome kako da donirate KRIK, pročitajte ovde.

Comments are closed.