Crna Gora: Uhapšena kriminalna grupa zbog međunarodnog šverca kokaina

Crna Gora: Uhapšena kriminalna grupa zbog međunarodnog šverca kokaina

Katamaran (foto: Europol)

Osmoro je uhapšeno, a za još petoro ljudi se traga zbog sumnje da su članovi organizovane kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Centralne Amerike u Evropu, saopšteno je jutros na zajedničkoj konferenciji Specijalnog tužilaštva i Uprave policije Crne Gore. Njima se na teret stavlja šverc 840 kilograma kokaina zaplenjenih u Portugalu 2018.

Piše: Jelena Radivojević

Osumnjičeni su uhapšeni na teritoriji Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Prilikom hapšenja pretreseno je 20 objekata za koje tužilaštvo sumnja da ih je koristila ova grupa, oduzeto sedam skupocenih vozila, 12.500 evra, nekoliko „Rolex“ satova, pištolj, pakovanje eksploziva i municije kao i kriptovani telefoni i sim kartice.

U septembru 2018. u portugalskoj luci Horta na katamaranu „Florida I“ zaplenjeno je 840 kilograma kokaina. Tada je uhapšeno četvoro, od kojih su dve osobe bile državljani Crne Gore kojima je suđenje u toku u Portugalu.

Nakon ovog događaja, specijalni istražni tim koji je predvodilo crnogorsko tužilaštvo u saradnji sa organima drugih država i Europolom, nastavilo je da nadzire i prati ostale članove grupe što je dovelo do jučerašnjeg hapšenja. 

Specijalna tužiteljka Crne Gore Mira Samardžić, koja je vodila slučaj, navela je da je otkriveno trinaest članova od kojih su dvojica organizatori. 

Zadatak organizatora bio je da finansiraju aktivnosti grupe, ali i da koordinišu rad ostalih pripadnika i izdaju naredbe kako će se dalje postupati.

„Svaki od pripadnika imao je svoju ulogu i zadatak. Brodovima – katamaranom ili jahtama prenosili su velike količine kokaina od Južne Amerike do Evrope. Kilogram kokaina u Južnoj Americi košta 5-6.000 evra, dok cena u Evropi dostiže 30-40.000 evra u zavisnosti od države u kojoj se prodaje”, rekla je Samardžić. „Za kupovinu brodova pojedini članovi nabavljali su i koristili falsifikovane pasoše, dok su drugi bili zaduženi da prenose poruke”, dodala je. 

Tužiteljka je pomenula i da su važnu ulogu imali i crnogorski pomorci koji su bili zaduženi za prenos velikih količina kokaina.

Zaplenjeni kokain (foto: Europol)

Samardžić je istakla da neće saopštiti imena članova kriminalne organizacije jer su već objavljena u medijima.

Crnogorski mediji pisali su da je reč o Nikici Todoroviću i Damjanu Vukašinoviću koji su označeni kao organizatori, a da su među osumnjičenima i Ranko Stojović, Radoje Radulović, Milica Bukilić, Jovan Ercegović, Milovan – Lolo Laković, Marko Stević, Veljko Jovanović, Mario Lazović, Darko Giljača.

Osim državljana Crne Gore, grupu čine još neidentifikovani državljani Srbije i Hrvatske, rekla je Samardžić.

Na pitanje novinara da li je ova grupa deo već postojeće kriminalne organizacije ili je nova, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić objasnio je da nije moguće organizovati proizvodnju i transport ove količine droge bez saradnje nekoliko kriminalnih grupa.

Katnić je rekao i da se još uvek utvrđuje da li je grupa kokainski novac unosila i prala u Crnoj Gori.

Tužiteljka Samardžić je rekla i da je verovatno da je jedan od pripadnika ove kriminalne organizacije učestvovao u prenosu 5,5 tona kokaina koje su nedavno zaplenjene na Arubi kada je uhapšeno 11 državljana Crne Gore. Ona je rekla da su vlasti Arube mejlom zatražile od Crne Gore da preuzme gonjenje svojih državljana, ali da će o tome biti odlučeno nakon što budu razmotreni dokazi koji budu dostavljeni.

Comments are closed.