CRD: Tužbe sudije protiv KRIK-a gušenje nezavisnog novinarstva

CRD: Tužbe sudije protiv KRIK-a gušenje nezavisnog novinarstva

Civil Rights Defenders (foto: CRD)

Tužbe koje je protiv KRIK-a podnela sudija Apelacionog suda u Beogradu Dušanka Đorđević nesvakidašnji je pritisak i ozbiljan pokušaj gušenja nezavisnog novinarstva i sprečavanja kritičkog izveštavanja o srpskom pravosuđu, saopštila je organizacija Civil Rights Defenders (CRD). Sudija Đorđević tužila je KRIK zbog baze podataka „Prosudi ko sudi”, a osim novčane kazne zbog navodne povrede privatnosti, traži i dvogodišnju zabranu rada za urednika i novinarku KRIK-a, kao i po 10 meseci zatvora.

Piše: Jelena Radivojević

Organizacija za zaštitu ljudskih prava CRD pozvala je srpske vlasti da poštuju principe transparentnosti i slobode medija i da novinarima obezbede da rade bez straha od odmazde. Smatraju da su tužbe koje je sudija Đorđević podnela protiv KRIK-a neviđen oblik pritiska.

„Ovo je alarmantan pokušaj gušenja nezavisnog novinarstva i sprečavanja kritičkog izveštavanja o srpskom pravosuđu. Pravo na izveštavanje o pitanjima od javnog interesa, uključujući rad i integritet sudija, je fundamentalno za demokratsko društvo i mora biti zaštićeno“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Podsećaju da je ovo nije prvi put da je KRIK meta klevetničkih kampanja, pretnji i SLAPP tužbi, koje su osmišljene da ućutkaju istraživačko novinarstvo.

„Ove taktike imaju za cilj ne samo da zastraše, već i da finansijski iscrpe organizaciju, potkopavajući njihovu sposobnost da izveštavaju o ključnim pitanjima. Targetiranje KRIK-a deo je šireg negativnog trenda u Srbiji, gde su istraživački novinari i mediji često izloženi uznemiravanju i kampanjama blaćenja“, smatraju iz CRD-a.

Organizacija poziva međunarodnu zajednicu da se pridruži u podršci KRIK-u i odbrani slobodu medija u Srbiji. Naglašavaju da je ključno da se zajedno suprotstave svim pokušajima podrivanja suštinske uloge novinarstva u očuvanju ljudskih prava i demokratije.

Sudija Đorđević ponela je parničnu i krivičnu tužbu protiv KRIK-a zbog baze podataka „Prosudi ko sudi“ koja sadrži podatke o radu i integritetu sudija. U bazi je do sada objavljen 51 profil sudija sa podacima o njihovim karijerama, najvažnijim slučajevima u kojima su sudili, postupcima koji su vođeni protiv njih, kao i imovini koju poseduju – uključujući i podatke o sudiji Đorđević. 

Đorđević tvrdi da novinari KRIK-a objavljivanjem ovih informacija „stavljaju metu” na čelo i pomažu kriminalcima da je pronađu, iako u bazi nema informacija koje bi mogle da na bilo koji način ugroze bezbednost sudija ili članova njihovih porodica. Svi podaci, koji se u njoj nalaze dobijeni su na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja ili su pronađenu u javnim bazama podataka. 

KRIK čvrsto veruje da ove tužbe predstavljaju pritisak na slobodu medija, sa ciljem zastrašivanja novinara i ometanja njihovog ključnog rada u pozivanju pravosuđa na odgovornost. Ovakvi postupci mogu biti pretnja po istraživačko novinarstvo jer im je cilj da novinarima zabrane da istražuju, rekao je urednik KRIK-a Stevan Dojčinović. 

Mnoge međunarodne i domaće medijske organizacije već su pružile podršku KRIK-u i osudili ovakav vid pritiska.

Pročitajte još:

Sudija tužila KRIK, traži zatvor za novinare i zabranu rada

O sudijama i važnim sudskim predmetima više saznajte u našoj bazi „Prosudi ko sudi“ na ovom linku.

KRIK se nalazi na udaru tužbi kojima žele da zaustave naš rad! Pomozite nam da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju! Podržite nezavisno novinarstvo, donirajte KRIK! Kako da donirate pročitajte ovde.

Comments are closed.