CINS: Najviše novca za „čistu struju“ EPS-u i firmama povezanim sa Nikolom Petrovićem

CINS: Najviše novca za „čistu struju“ EPS-u i firmama povezanim sa Nikolom Petrovićem

Nikola Petrović (foto: N1)

Od ukupnog iznosa koji je država prošle godine izdvojila za kupovinu struje iz obnovljivih izvora energije, odnosno malih hidroelektrana, oko 40 odsto pripalo je Elektroprivredi Srbije (EPS) i firmama povezanim sa Nikolom Petrovićem, kumom predsedika države Aleksandra Vučića, piše CINS.

Izvor: CINS

Od 16,7 miliona evra EPS je zaradio gotovo 3,7 miliona evra, a za državnim preduzećem slede firme povezane sa Petrovićem kojima je isplaćeno nešto manje od 2,9 miliona evra.

Time je nastavljen trend od prethodne četiri godine.

CINS navodi da su ranija istraživanja pokazala da u posao sa malim hidroelektranama delimično ulažu funkcioneri i ljudi bliski vlasti, a da interesi građana često ostaju zaklonjeni interesima investitora.

Firma „Eco Energo Group“, čiji je suvlasnik i direktor Petrović, poseduje sedam malih hidroelektrana elektrana.  Udeo u vlasništvu imaju i njegovi partneri Dragan Klisura, vlasnik firme „Hidro-Tan“ koja se bavi izgradnjom malih hidroelektrana, Nenad Kovač, vlasnik firme „Roaming Eletronics“, i Vera Ristić, vlasnica firme „Eco Global“ i majka Jelene Đoković, supruge tenisera Novaka Đokovića.

Dok je bio direktor državnog preduzeća Elektromreža Srbije (EMS) od 2012. do 2016. godine, Petrović nije imao udela u vlasništvu „Eco Energo Group“, ali se vratio u firmu po odlasku sa pozicije.

Vlast u Srbiji podstiče proizvodnju struje na ovaj način jer se Energetskoj zajednici obavezala da će do 2020. godine ostvariti 27 odsto potrošnje iz obnovljivih izvora energije.

Investitori koji su izgradili male hidroelektrane dobili su od Ministarstva energetike status povlašćenog proizvođača električne energije – država od njih otkupljuje struju po unapred određenim, višim cenama. Novac dolazi od građana Srbije kojima su posebnom naknadom uvećani računi za struju.

Comments are closed.