Čabi Deru potvrđena doživotna robija u Mađarskoj

Čabi Deru potvrđena doživotna robija u Mađarskoj

Čaba Der (foto: društvene mreže)

Mađarski sud potvrdio je doživotnu kaznu zatvora kriminalcu Čabi Deru za ubistva koja je počinio u ovoj zemlji i u Holandiji. Sud se odlučio za doživotnu zatvorsku kaznu pošto se Der nije pokajao već je tvrdio da je imao pravo da ubije dvojicu muškaraca jer su kriminalci pa su njihovi životi bili bezvredni.

Piše: Milica Vojinović

Der je osuđen jer je 2018. ubio mađarskog državljanina Lasla Vetulija iza jednog šoping centra u Budimpešti pošto ga je prethodno namamio pod izgovorom da će mu prodati kokain, kao i hrvatskog državljanina Ivana Serdarušića u jednom kafiću u Amsterdamu. 

Der je prvobitno priznao da je izvršio ova ubistva, a zatim povukao svoj iskaz i tvrdio da je dvojicu muškaraca ubio u samoodbrani. Sud je, međutim, utvrdio da je Der ubistva planirao unapred i da je za njegovu krivicu postojalo je mnoštvo dokaza – snimci kamera, telefonska komunikacija i DNK tragovi.

Sud se odlučio za doživotnu zatvorsku kaznu pošto se Der nije pokajao, već je na suđenju čak govorio i da je imao pravo da ih ubije jer su bili kriminalci. Tada je izjavio da „život jednog ‘gangstera’ smatra bezvrednim, a oduzimanje života takvoj osobi izričito legitimnim“.

U svojoj odluci sud navodi i da se nisu mogli utvrditi konkretni motivi zločina, ali da je sigurno da žrtve nije ubio iz ličnih motiva, već za nekog drugog.

Osim Dera, na prvostepenu presudu koja je sada potvrđena žalilo se i tužilaštvo tražeći da mu se izrekne doživotna kazna bez mogućnosti uslovnog otpusta. Apelacioni sud ipak je odlučio da ostavi mogućnost Deru za uslovno puštanje na slobodu nakon odsluženih 40 godina.

Der je već ranije osuđivan za ubistvo – u Srbiji je 2004. ubio Branislava Jelačića i za ovo ubistvo mu je izrečena kazna od 15 godina zatvora. On je uhapšen u Holandiji u martu 2019. i ova zemlja ga je izručila Mađarskoj.

Istovremeno, u Srbiji se vodio postupak protiv Dera za ubistvo Nebojše Markovića na Banovom brdu početkom 2019. godine. Za ovo ubistvo u Srbiji mu se sudilo u odsustvu i nedavno je osuđen na 40 godina zatvora. Tu presudu trenutno razmatra Apelacioni sud Beogradu.

Der je priznao i ovo ubistvo i ispričao da je ono bilo osveta za događaj iz Budimpešte kada je na njega pucao napadač koga nije želeo da imenuje. 

Pročitajte više o ovom slučaju

Comments are closed.