Bugarski tužilac se zbog Vasileva žalio evropskim institucijama na Srbiju

Bugarski tužilac se zbog Vasileva žalio evropskim institucijama na Srbiju

Cvetan Vasilev (foto: mc.rs)

Institucije u Srbiji već pet i po godina nisu odgovorile na zahtev Bugarske za izručenje biznismena Cvetana Vasileva, zbog čega se tužilac te zemlje požalio evropskim institucijama – Generalnom sekretarijatu Saveta Evrope i Evropskom komitetu za probleme kriminala. Vasileva bugarski organi traže jer se protiv njega vodi postupak zbog pronevere novca što je dovelo do najveće bankarske krize u ovoj zemlji.

Piše: Jelena Radivojević

Vasilev je privatizovao „Srpsku fabriku stakla“ iz Paraćina 2012. godine, a u Srbiju se doselio dve godine kasnije i to samo deset dana pre nego što je za njim raspisana međunarodna poternica.

Naime, tada je u Bugarskoj protiv njega pokrenuta istraga zbog sumnje da je kao većinski akcionar Korporativne komercijalne banke (CCB) umešan u 144 slučaja pronevere novca zbog čega mu preti kazna od 10 do 20 godina zatvora. Pet godina kasnije je i optužen, a tužilaštvo je teretilo Vasileva i još 17 osoba da su proneverili 1,3 milijarde evra što je ugrozilo stabilnost bugarskog bankarskog sistema i finansijske sigurnosti države.

Zbog ovog postupka, Ministarstvo pravde Bugarske zatražilo je od Srbije u septembru 2014. godine da izruči Vasileva, ali se to, međutim, nije dogodilo.

Viši sud u Beogradu je u dva navrata odlučio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje, ali je Apelacioni sud oba puta poništio te odluke.

Budući da srpski organi nikako da stave tačku na postupak izručenja Vasileva, bugarski tužilac Ivan Gešev žalio se evropskim institucijama. Generalnom sekretarijatu Saveta Evrope i Evropskom komitetu za probleme kriminala poslao je dopis u kome je kritikovao odnos Srbije prema ovom slučaju, a od predsednika Evropskog parlamenta i Evropske komisije zatražio je da procene spremnost Srbije da, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, primenjuje načela vladavine zakona.

Bugarski tužilac poslao je dopis i Višem sudu u Beogradu i obavestio ga da je ovaj zahtev i dalje na snazi.

Vasilev je u Srbiji na slobodi, a oduzet mu je pasoš kako ne bi napustio zemlju.

Srbija raj za begunce

Iako je Vasilev 2012. u Srbiji najavljivan kao veliki investitor i spas za fabriku stakla, ona je završila u stečaju, a protiv njega je podneta krivična prijava zbog sumnje da je kompaniju namerno upropastio.

Dok je „Srpska fabrika stakla“ tonula u sve veća dugovanja, Vasilev je tokom poplava u Srbiji 2014. godine donirao novac Fondaciji Dragice Nikolić, supruge tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića,. Nikolić je tada rekao da je Vasilev donaciju uplatio pre raspisivanja poternice za njim i dodao da nije imao lične kontakte sa ovim bugarskim biznismenom.

Vasilev tvrdi da je postupak u Bugarskoj politički montiran i da nije kriminalac.

Vasilev nije jedini begunac koji je našao utočište u Srbiji.

Bivši rumunski poslanik i biznismen Sebastijan Gica je u julu 2018. dobio azil zbog „pretnje progonom u zemlji porekla usled političkog mišljenja“. Rumunija je tražila njegovo izručenje jer je protiv njega  vođen postupak zbog ucene, davanja mita, trgovine uticajem, pranja novca i odavanja poverljivih informacija. Rumunija je u martu 2019. povukla poternicu za Gicom.

Više o Sebastijanu Gici pročitajte u posebnoj vesti

1 Comment

  1. Rodjen-Los kaže:

    Gde da pobegnem,ne mogu vise.