Bugarski registar odbio da Malog obriše iz ofšor firmi

Bugarski registar odbio da Malog obriše iz ofšor firmi

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i dalje je direktor ofšor kompanija u čije ime je kupio 24 stana u Bugarskoj. Tamošnji registar odbacio je zahtev da se Mali izbriše sa mesta direktora ovih firmi, saznaje Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Piše: Dragana Pećo

Bugarski poslovni registar odbio je da prihvati dokumenta koja je u oktobru prošle godine, nekoliko dana nakon što je KRIK otkrio da je Mali kupio 24 apartmana, podnela njegova advokatica Ana Ivanova Panajotova.

Ovom dokumentacijom Siniša Mali trebalo je da bude izbrisan sa mesta direktora misterioznih firmi sa Britanskih devičanskih ostrva preko kojih su kupljene luksuzne nekretnine u bugarskom letovalištu Sveti Nikola na Crnom moru. Umesto njega, advokatica je zatražila da ona bude upisana kao direktor ovih kompanija.

Kompleks Sveti Nikola_Bugarska

Kompleks Sveti Nikola u Bugarskoj

Dokumenta su odbačena prošle nedelje jer je poslovni registar utvrdio da su neispravna. Panajotova nije dostavila zvaničan prevod dokumentacije o ofšor kompanijama na bugarski jezik, navodi se u obrazloženju objavljenom na sajtu registra.

Siniša Mali je, tako, i dalje direktor ovih ofšor kompanija i može da upravlja apartmanima u Bugarskoj, vrednim više od pet miliona evra.

Mali je stanove kupio od bivšeg direktora srpskog ogranka „Lukoila“ Srđana Dabića. Njih dvojica poznaju se od ranije – Mali je bio na čelu Centra za tendere Agencije za privatizaciju 2003. godine i sa Dabićem je dogovorio da „Lukoil“ kupi lanac srpskih benzinskih pumpi „Beopetrol“. Ovu privatizaciju, Savet za borbu protiv korupcije označio je kao koruptivnu.

Jedan od kupljenih stanova gradonačelnik Beograda uknjižio je na svoje ime.

Nakon otkrića KRIK-a, Mali je priznao da je učestvovao u kupovini luksuznih nekretnina, ali do danas nije otkrio za koga ih je kupio.

Doniraj KRIK_300x140Tvrdio je i da je iz tog posla izašao pre nego što je postao gradonačelnik – iako dokumentacija pokazuje da je on i danas direktor ovih firmi.

Za potpis na dokumentaciji koja je nastala nakon njegovog imenovanja za gradonačelnika, Mali je rekao da je „apsolutni falsifikat“.

Izjavio je da mu je bugarski grafolog potvrdio da je potpis falsifikovan, ali Mali do danas javnosti nije dostavio dokaz u prilog tome.

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je, posle KRIK-ovih otkrića, postupak provere da li je Mali prijavio svu imovinu i prihode. Ovaj postupak je još u toku.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je obećao javnosti da će slučaj biti ispitan do kraja, kao i da Siniša Mali neće ostati na mestu gradonačelnika ukoliko se utvrdi da je direktor ofšor kompanija i da je prekršio zakon. 

Siniša Mali više od pola godine odbija intervju sa novinarima KRIK-a.

Britanska devičanska ostrva jedna su od najatraktivnijih lokacija za one koji žele da osnuju ofšor preduzeća. Ovakve firme često se koriste za skrivanje imovine, izbegavanje plaćanja poreza i pranje novca.

Sve istraživačke priče o Siniši Malom pročitajte u projektu „Gradonačelnikova priča“ na ovom linku.

Pomozite KRIK-u da nastavi da istražuje korupciju i prati ovaj slučaj. Sve informacije o tome kako da donirate KRIK možete pronaći na ovom linku.

Pogledajte video o slučaju Siniše Malog.

 

Comments are closed.