Bubalu će se ponovo suditi za zloupotrebu položaja

Bubalu će se ponovo suditi za zloupotrebu položaja

Predrag Bubalo (foto N1)

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je bivši ministar privrede Predrag Bubalo oslobođen optužbi da je zloupotrebio službeni položaj i naložio ponovno suđenje. Bubalu se sudi jer je sa drugim optuženima navodno omogućio firmi biznismena Milana Beka i Miroslava Miškovića da kupi akcije „Luke Beograd“ po ceni nižoj od tržišne.

Piše: Jelena Radivojević

Apelacioni sud u Beogradu presudu je ukinuo jer je nejasna, kao i jer je prilikom njenog donošenja pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Sudije Apelacionog suda navele su da nije jasno kako su sudije Višeg suda izvodile zaključke iz postojećih dokaza, kako su prihvatile odbrane optuženih koje su kontradiktorne jedna drugoj, kao i da je problematično to što određene dokaze nisu posmatrali u celosti.

Suđenje će početi ispočetka pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

Osim Bubala, za zloupotrebu službenog položaja optuženi su i direktori Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević, Goran Mrđa i Aleksej Misailović, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i direktor Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović. Za zloupotrebu položaja odgovornog lica terete se bivši direktori „Luke Beograd“ Miroslava Drobac i Dušan Kosovac. Svi oni su bili oslobođeni prvostepenom presudom iz decembra 2017. godine.

Kako piše u optužnici, Bubalo i drugi optuženi omogućili su da kompanija „Worldfin S.A.“ iz Luksemburga 2005. godine kupi državni paket akcija preduzeća „Luka Beograd“ po ceni znatno nižoj od tržišne.

U to vreme krajnji vlasnici ove luksemburške firme bili su biznismeni Milan Beko i Miroslav Mišković, piše u optužnici.

Akcije „Luke Beograd“ prodate su po ceni od 800 dinara, dok je realna vrednost akcije iznosila 1.450 dinara. Optuženi su tako pribavili korist kompaniji „Worldfin S.A.“ od 14 miliona evra za koliko je oštećen budžet Republike Srbije.

Optužbe

Bivšem ministru Bubalu sudilo se jer kao resorni ministar nije učinio ništa da spreči da se akcije prodaju, iako je znao da je cena daleko ispod tržišne. On, kako piše u optužnici, nije naložio kontrolu rada Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda, niti je upozorio na uočene nepravilnosti.

Bubalo je bio ministar u Vladi Vojislava Koštunice, a uhapšen je u junu 2013. Suđenje je počelo sredinom naredne godine, a on je negirao sve optužbe.

Milan Beko se u ovom postupku pojavio kao svedok i na sudu je ispričao da mu je kupovina „Luke Beograd“ bio jedan od najgorih poslova i da se pokajao što je u njega ušao.

Privatizacija „Luke Beograd“ jedna je od 24 sporne privatizacije koje je istraživao Savet za borbu protiv korupcije.

Optužnicu za ovaj slučaj možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove)

Comments are closed.