Bubalo pravosnažno oslobođen u slučaju „Luka Beograd“

Bubalo pravosnažno oslobođen u slučaju „Luka Beograd“

Predrag Bubalo (foto: N1)

Bivši ministar privrede Predrag Bubalo pravosnažno je oslobođen optužbi da je pomogao biznismenima Milanu Beku i Miroslavu Miškoviću da kupe akcije „Luke Beograd“ po dosta nižoj ceni od tržišne, saopštio je danas Apelacioni sud u Beogradu.

Piše: Jelena Radivojević

Bubalo i sedam njegovih saradnika, nekadašnji direktori Agencije za privatizaciju, Akcijskog fonda i „Luke Beograd“, oslobođeni su optužbi da su omogućili kompaniji „Worldfin S.A.“ iz Luksemburga da 2005. godine kupi državne akcije preduzeća „Luka Beograd“ po ceni znatno nižoj od tržišne.

Vlasnici luksemburške kompanije bili su biznismeni Milan Beko i Miroslav Mišković, a omogućeno im je da akcije kupe po ceni gotovo duplo nižoj od realne. Time su Bubalo i ostali optuženi, smatralo je tužilaštvo, oštetili budžet Srbije za više od 14 miliona evra.

Direktorima Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda sudilo se da su ugovorili prodaju državnih akcija po knjigovodstvenoj ceni, iako su znali da je u toku nova procena vrednosti “Luke beograd” i da se očekivalo da će cena akcija biti mnogo veća.

Sudije, međutim, smatraju da su svi optuženi postupali u skladu sa informacijama koje su imali, te da zakon nije prekršen.

„Okrivljeni su svoje odluke doneli na osnovu zvaničnih i egzaktnih podataka, dostupnih i javno objavljenih, a ne na osnovu toga šta neko očekuje da bi se moglo eventualno desiti u budućnosti“, piše u saopštenju Apelacionog suda.

Bubalu se sudilo jer je tužilaštvo tvrdilo da je kao nadležni ministar morao da zna da je vrednost akcija potcenjena, i da ga je zakon obavezivao da reaguje, ali da on nije učinio ništa da spreči ovu štetnu prodaju. Za tužilaštvo je bilo sporno što nije naložio nadzor nad radom Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda, niti je upozorio na nepravilnosti koje je uočio.

Sudije zaključuju i da Bubalo nije prekršio Zakon o privatizaciji, jer se nije ni radilo o privatizaciji. 

Bubalo je bio ministar privrede u vladi Vojislava Koštunice, a uhapšen je u junu 2013. Suđenje je počelo sredinom naredne godine, a on je od početka negirao krivicu. U decembru 2017. godine je oslobođen, ali je kasnije Apelacioni sud vratio predmet na početak. Bubalo je ponovo oslobođen u januaru prošle godine, a danas je saopšteno da je sredinom septembra ova presuda potvrđena.

Privatizaciju „Luke Beograd“ Vladin Savet za borbu protiv korupcije označio je kao jednu od 24 sporne privatizacije.

Više o ovom slučaju pročitajte u našoj bazi “Prosudi ko sudi”

Comments are closed.