Brnabić o slučaju „Minel“: „Verujem u institucije“

Brnabić o slučaju „Minel“: „Verujem u institucije“

Ana Brnabić (foto KRIK)

Premijerka Ana Brnabić nije odgovorila na pitanje novinarke KRIK-a kako je ministar Nenad Popović dobio mesto u Vladi uprkos tome što je uništio „Minel“ fabrike i ostavio stotine ljudi bez posla, rekavši da KRIK izigrava institucije.  

Piše: Jelena Radivojević

Premijerka Ana Brnabić upitala je novinarku KRIK-a ko je ona da tvrdi da je „Minel“ uništen, a kada joj je rečeno da postoji dokumentacija koja to potvrđuje, rekla je da čeka da institucije završe svoj posao.

„Je l’ završena istraga? Donesena je presuda? Ko ste vi da izigravate institucije Republike Srbije? Vi ste meni upravo postavili pitanje kao či-nje-ni-cu. Ja kao predsednica Vlade verujem samo isključivo institucijama Republike Srbije, a još jednom molim vas, pošto ste istraživački medij da se ponašate odgovorno i da ne stavljate stvari koje nisu činjenice kao činjenice“, rekla je Brnabić.

Fabriku „Minel transformatori“ aktuelni ministar Nenad Popović privatizovao je kada je bio narodni poslanik i za manje od četiri godine je doveo u višemilionska dugovanja. Ugovor koji je sklopio sa državom Popović je prekršio na više nivoa – u fabriku nije investirao ugovorenih sedam miliona evra, nije plaćao doprinose radnicima, niti isplaćivao dividende malim akcionarima, pokazuje zvanična dokumentacija Agencije za privatizaciju.

Popović je sredinom 2012. godine vlasništvo u zaduženoj firmi prebacio na kiparske ofšor kompanije.

Agencija za privatizaciju potom je raskinula privatizacioni ugovor i vratila vlasništvo u državne ruke. Firma je u tom trenutku imala 13 miliona evra duga, između ostalog PIO fondu, državnim preduzećima, ali i bankama i drugim privatnim firmama.

Tužilaštvo već sedam godina proverava navode iz krivične prijave koju su protiv Popovića podneli radnici zbog sumnje na malverzacije u fabrici i izvlačenje novca.

Agencija za borbu protiv korupcije više puta je slala dopise tužilaštvima insistirajući da se slučaj reši.

Detalje o tome kako je ministar Popović „Minel Transformatore“ doveo do stečaja pročitajte ovde.

2 Comments

  1. Aleksandar kaže:

    Kako ste preneli 240000 evra preko granice? Pa po 9000. Glupog li pitanja

  2. guru kaže:

    A fabrika nameštaja „Lagado“ u Bujanovcu? Ista sudbina od istog „biznismena“.