Brnabić istrgnuta iz konteksta

Brnabić istrgnuta iz konteksta

Čitava naprednjačka propagandna mašinerija upinje se da nam objasni da je predsednica vlade odbranila čast Srbije od nasrtaja nevaspitanog i pristrasnog novinara Tima Sebastijana koji je pitanjima valjda rešio da je obeščasti.

Piše: Bojana Pavlović

Ana Brnabić je, kako kažu, pokazala smelost kakvu još nismo videli i nije dozvolila novinaru da omalovažava Srbiju. Šta je tačno pošlo po zlu, pa je posle tih mučnih dvadesetak minuta ona ostala još jednom duboko ponižena?

Premijerka je uradila sve što treba. U maniru istaknutog predstavnika stranke čiji član namerava da postane, naklapala je o reformama, ključnim stubovima, jakoj ekonomiji i zajedničkim vrednostima.

Pripremila se za razgovor, ali Sebastijan izgleda nije poslao pitanja. Nije je čak ni pustio da ispriča šta su je poslali da kaže.

Brnabić je za kratko vreme uspela i da negira odluku međunarodnog suda, stane u zaštitu osuđenom ratnom zločincu i ujedno preuzme zasluge za „sve što je Srbija uradila u pogledu ratnih zločina od 2000. godine“.

Sve vreme pravila je izražajne dramske pauze, mrštila se, podizala obrve u čudu, povremeno se usiljeno osmehivala. Kad ni to nije upalilo, probala je sa „Pustite me da završim, ja vas nisam prekidao“ koje je u njenom izvođenju glasilo „Mogu li ja da kažem ili ćete da vodite intervju sami sa sobom”, ali i sa „Izjavu ste istrgli iz konteksta, ako je uopšte tačna, a ja se ne sećam te izjave“. Objasnila je da u Srbiji postoji sloboda medija pošto novinare samo etiketiraju, ali ne i tuku.

Među lako proverljivim neistinama o smanjenju nezaposlenosti i stranim ulaganjima, proizvoljnim ocenama o napretku u procentima, premijerki se, međutim, potkrala i jedna istina.

Da je Srbija „privržena“ ideji da 2025. postigne sporazum sa Prištinom i uđe u Evropsku uniju, ali da ovo toplo osećanje ne znači da će se to zapravo i dogoditi. Pa ako dogovori budu trajali 20 godina, nećemo ni ulaziti, kaže Brnabić. Evropa u tom slučaju može svojim putem, niko je ne tera da nas čeka. Čemu onda proces pridruživanja ukoliko Srbija ne želi da sprovede ono što Evropa od nje traži?

Dosadašnje ocene napretka bile su loše, podsetio je premijerku Sebastijan. Sačekajte sledeći izveštaj, pobedosno je poručila ona.

„Srbija nije napredovala“, „nema vidljivih rezultata“, „ozbiljno kasni“, „ne pruža informacije“, „Srbija nije pogodno okruženje“, to piše u novom izveštaju Evropske komisije u koji su samo dan kasnije imali uvid novinari Radija Slobodna Evropa i koji je demantovao premijerku.

Uprkos njenom uveravanju, ocene su iste, ako ne i gore. Predsednica vlade ili nema realnu sliku stanja u zemlji na čijem je čelu ili ozbiljno ombanjuje svoje građane. Pošto uvođenje promena i brzinu napretka Srbije kontrolišu ona i njena vlada koje uporno odbijaju da postupe po preporukama EU.

Tako ćemo do 2025, a možda i neke dalje godine, trpeti tetke, braću, stanove, fontane, nelegalne vikendice, jarbole, letnju novogodišnju rasvetu i najezdu bugarskih turista.

Za čast bar ne moramo da brinemo pošto je ona davno izgubljena.

1 Comment

  1. Gavrilo kaže:

    Sa određenim delom teksta se slažem ali „…negira odluku međunarodnog suda, stane u zaštitu osuđenom ratnom zločincu…“ je mogao da napiše samo neko potpuno odrođen od realnosti ko zatvara oči pred činjenicom da je „međunarodni sud“ obična politički obojena kreatura a „osudeni ratni zločinac“ general koji je branio svoju zemlju od nelegalne agresije nasilnika.