Brat Olivera Ivanovića: Ne zadovoljavam se imenima ubica mog brata, hoću razobličenje cele priče

Brat Olivera Ivanovića: Ne zadovoljavam se imenima ubica mog brata, hoću razobličenje cele priče

Miroslav Ivanović (foto: Kossev)

Miroslav Ivanović, brat ubijenog političara Olivera Ivanovića, komentarišući intervju Bobana Bogdanovića za KRIK u kome je izneo detalje o navodnim ubicama njegovog brata, nalogodavcu i organizatoru, kaže da se ne zadovoljava time da sazna imena ubica, već da želi da se razotkrije pozadina celog slučaja. „Mene može da zadovolji samo konačan cilj, a to je konačno razobličenje cele priče Oliverovog ubistva i svega onoga što se posle toga dešavalo.“

Izvor: Kossev

Ivanović, sudija u penziji, rekao je za Kossev da Bogdanovićev intervju u kome tvrdi da mu je prijatelj, kriminalac Aleksandar Gligorijević Puke, ispričao da je ubica Olivera Ivanovića navodno Ljubomir Lainović, naručilac Zvonko Veselinović i organizator Milan Radoičić, obiluje činjenicama i da bi nadležni organi trebalo da se time pozabave.

„Izjava zaista obiluje činjenicama koje imaju logičan sled. Čovek koji govori veoma ubedljivo o svemu tome, bar za mene, zavređuje ozbiljnu pažnju. Ne bi trebalo tu izjavu tek tako olako odbaciti kao što neki pokušavaju, da priču anuliraju i da se ona automatski odbaci kao neupotrebljiva. Nadležni organi treba da se ozbiljno pozabave i da se mnogo od izrečenog preispita“, navodi.

Ivanović ističe i da iako se radi o navodnom svedočenju Gligorijevića koji sada nije među živima, ne znači da se takav iskaz može odbaciti.

„Da je lice živo, u konačnom sudskom epilogu, to bi se nazivalo posrednim svedočenjem, ali nije tačno da nema snagu data izjava. Izjava sadrži toliko detalja koji su vredni preispitivanja i profesionalci u ovoj istrazi to znaju mnogo bolje od mene“, objasnio je sudija.

„Zar im nije pala na pamet prva stvar, da se poveže sa pređašnjom Belivukovom izjavom iz pritvora, a Belivuk se ovde stavlja u funkciju isplatioca za to izvršeno ubistvo?! Zar im to nije palo na pamet da provere kome je to dat novac i da li je dato bilo kakvo objašnjenje zašto se daje 50.000 evra?“

Ovaj iznos, kako je ispričao Bogdanović, isplaćen je osobi koja je ubila Olivera Ivanovića – Ljubomiru Lainoviću. Miroslav Ivanović kaže da mu je bilo teško kada je video fotografiju mladića koji je navodno ubio njegovog brata, ali ističe da su mnogo važniji oni koji su naručili ubistvo.

„Posle ovih ratova, na ovim prostorima uvek možete naći takve ljude. To su mašine, roboti, oni koji izvršavaju to za određenu stimulaciju, ili možda ovlaš svog ubeđenja. Registrovao sam da je mlad čovek i da ima preozbiljan pedigre u kriminalnoj sferi. Taj čovek mi je manje bitan u ovom momentu, mnogo su mi bitni oni drugi, oni u pozadini, oni koji su pripremali i organizovali sve i oni koji su to zahtevali i tražili.“

Navodi da je ubistvo njegovog brata hladnokrvno izvršeno, profesionalno organizovano i da se to vidi na osnovu priprema koje su prethodile, ali i na osnovu onoga što se događa nakon ubistva.

„Ubica je to uradio možda za jedan iznos – manji ili veći. Onaj koji mu je to obezbedio i tražio, taj malo više razmišlja o svemu tome. U Oliverovom slučaju, međutim, očigledno je – kako bi kartaši rekli – da su se preškartali. Prevarili su se u proceni. Oni su mislili da će ovo ubistvo veoma lako proći, u jednoj političkoj klimi u Mitrovici, da će moći sa kraćim vremenom i bombardovanjem informacijama, da ga anuliraju i da zaborave“.

Ivanović ističe da želi da se razotkrije pozadina celog slučaja.

„Ne zadovoljavam se da vidim imena ubica. Hoću i svakoga onoga koji je tome svemu pomagao. Pomagati se može i pre, za vreme, ali i posle ubistva. Hoću to“, kaže. „Daleko od toga da je priča gotova. Mene može da zadovolji samo konačan cilj, a to je konačno razobličenje cele priče Oliverovog ubistva i svega onoga što se posle toga dešavalo.“

Ivanović smatra da Bogdanović nije bio uverljiv i da je ostao nedorečen kada je rekao da su motiv ubistva neraščišćeni poslovi sa Zvonkom Veselinovićem i istovremeno isključio bilo kakvu uključenost predsednika Aleksandra Vučića.

„Nije uverljivo. To je ostala nedovršena priča. On je zapravo naprasno celu tu priču presekao, kada kaže da je Zvonku ušao u rebra, neraščišćeni poslovi, međutim, ni jednog momenta, makar u kontekstu onoga što je kazao, nije čak spomenuo ni koji su to neraščišćeni poslovi. Oliver i Zvonko se nisu nalazili na bilo kakvim poslovnim planovima“, objašnjava.

„Sa druge strane, za mene to nije raščišćeno ni kada je u pitanju politička interesna sfera. Vi imate Zvonka i Milana koji u jednoj sredini svojim ponašanjem nisu eksponenti samo sopstvenih poslova i ambicija, ličnog angažovanja i interesovanja. Oni su eksponenti i određene političke klime, politike SNS-a. Oni na tome grade svoje carstvo na Severu Kosova i šire. Samim tim, ta priča utoliko nije završena.“

Govoreći o nedavnom sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova kada je Milan Radoičić po prvi put pred kamerama u prostoriji sa preko sto ljudi direktno seo do Aleksandra Vučića, Ivanović kaže da je bio „zgrožen“.

„Ja sam bio zgrožen, bio sam zgrožen i to je moj neposredan utisak onog momenta kada sam tu sliku ugledao“, kazao je.

U izjavi za Kossev Ivanović osvrnuo se i na Vučićev komentar Bogdanovićevog intervjua – da neće da se bavi besmislicama i lažima.

„Pa zar ne osećate i u samoj izjavi, neću da komentarišem, a ovamo – besmislice i laži. To znači da je on već komentarisao. Zna ono što i mi ne znamo, ali to je u maniru dosadašnjeg ponašanja.“

Bogdanović, koji sebe opisuje kao preduzetnika koji osniva i prodaje firme, u intervjuu za KRIK objasnio je da je njegov dugogodišnji prijatelj, kriminalac Aleksandar Gligorijević Puke znao istinu o ubistvu Olivera Ivanovića. jer je bio posrednik u isplati ubice – od Veljka Belivuka dobio je novac i predao ga Ljubomiru Lainoviću koji mu je ispričao za šta je isplaćen, tvrdi Bogdanović.

Pogledajte ceo intervju Bobana Bogdanovića:

Comments are closed.