Bombe na beogradske restorane, muk policije i tužilaštva

Bombe na beogradske restorane, muk policije i tužilaštva

Uviđaj na Dorćolu (foto: N1)

U poslednjih mesec dana na ugostiteljske objekte u Beogradu bačene su bombe, molotovljev koktel, a jedan je gađan i iz zolje. U napadima niko nije povređen, a policija i tužilaštvo ni u jednom od slučajeva nisu otkrili zbog čega su restorani i kafići bili meta, niti ko je naredio i izvršio napade. Sagovornici KRIK-a kažu da učestalost napada zabrinjava i navode da postoji mogućnost da se radi o naplati duga ili pritisku na vlasnike lokala da prodaju poslove.

Piše: Jelena Radivojević

Bombe, zolje i molotovljevi kokteli u poslednje vreme su česta pojava u Beogradu – u proseku svaki peti dan u prethodnih mesec dana restorani i kafići bili su na meti napada. Svi su izvršeni kada u ugostiteljskim objektima nije bilo nikoga.

Poslednji u nizu je napad na kafić „Pržionica D59B“ na Dorćolu, na koji je prošle nedelje bačena bomba. Nešto ranije, u oktobru prošle godine, ručna bomba bačena je i na restoran „Holesterol“ koji se nalazi pored nje. 

Sredinom januara nepoznata osoba razbila je izlog restorana „Dudurudu“ u Savamali i ubacila molotovljev koktel u objekat. Požar je ugašen, a niko nije povređen. Vlasnik restorana je tada rekao da objekat nije radio od marta prošle godine.

Dan kasnije na restoran „Ćošak“ u Rakovici rano ujutru je ispaljen projektil iz zolje, ali na sreću nije eksplodirao. Bio je to drugi napad na isti restoran od početka godine. Najpre je 3. januara tokom noći u dvorište restorana bačena bomba.

Nijedan od ovih slučajeva policija i tužilaštvo nisu rešili. Na pitanja novinara KRIK-a iz Višeg tužilaštva u Beogradu odgovoreno je šturo – da se radi na otkrivanju učinilaca. 

Novinarka KRIK-a kontaktirala je i vlasnike ovih restorana, ali niko od njih nije odgovorio na pitanja i pozive.

Sagovornici KRIK-a smatraju da su ovi napadi najverovatnije pritisak na vlasnike lokala da prodaju svoje poslove, a ne isključuju mogućnost da se radi o kriminalnim obračunima. Navode i da je najverovatnije reč o opomeni jer su svi napadi izvršeni kada u restoranima nije bilo nikoga. 

Božo Prelević, bivši koministar policije, sada advokat, smatra da se ovi napadi mogu dovesti u vezu sa ratom narko-klanova jer je u toku osvajanje teritorije. 

„To može da bude ili obračun oko narkotika ili pritisak da se prodaju poslovi, imam informacije da se to dešava i da to jeste ozbiljna opasnost i problem”, kaže Prelević i dodaje da je takav obrazac već viđen. 

Njegov kolega advokat Vladimir Gajić smatra da paljenje ugostiteljskih objekata najverovatnije predstavlja prisiljavanje njihovih vlasnika da urade nešto što ne žele.

„Mogu da budu međusobni obračuni iz kriminalnog sveta između vlasnika lokala i tog nekog s kim je u obračunu, a može da bude i prisiljavanje vlasnika da promeni odluku – ukoliko su mu nudlili da proda lokal a on neće, pa ga na drugi način ubeđuju”, zaključuje on.

Gajić navodi i da to što u restoranima i kafićima nije bilo gostiju u trenutku napada mnogo govori.

„Kad neko baci bombu u vreme kad je siguran da neće biti ljudskih žrtava, to su obično opomene”, kaže advokat. 

Saša Đorđević, koordinator Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala za Srbiju i Crnu Goru, kaže za KRIK da učestalost napada zabrinjava i da građani mogu da se osete nebezbedno.

„Izgleda da se vodilo računa jer su se svi napadi odigrali u kasnim satima ili kada nema velike frekvencije ljudi. Moguće da se radi o naplati duga ili kontroli tržišta“, zaključuje Đorđević.

Comments are closed.