Boljević: Postupci protiv demonstranata očigledan primer uticaja na pravosuđe

Boljević: Postupci protiv demonstranata očigledan primer uticaja na pravosuđe

Dragana Boljević (foto: N1)

Odluke pravosudnih organa u postupcima protiv demonstranata koji su uhapšeni tokom protesta „Jedan od pet miliona“ prethodnog vikenda očigledan su primer kako političari utiču na pravosuđe, kaže za KRIK predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Piše: Milica Vojinović

Boljević objašnjava da je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će tražiti pomilovanje za neke demonstrante i da očekuje da Prekršajni sud usvoji žalbe onih koji su osuđeni na zatvorske kazne, primer uticaja na pravosuđe.

„Mislim da je to baš očigledan primer kako političari utiču na pravosuđe i kakve su posledice tog uticaja. Sve to pokazuje da je pravosuđe još uvek daleko od onog kakvo bi trebalo da bude“, kaže Boljević.

Ona podseća i da su pravosudni organi menjali odluke u skladu sa zahtevima predstavnika vlasti.

„Kada su političari zahtevali najstrožu osudu, izrečene su mere koje su za takve prekršaje dosta stroge. Pošto smo za vrlo kratko vreme od političara čuli da treba abolirati, amnestirati ili pomilovati, onda smo odjednom dobili sasvim drugačiju reakciju organa“, kaže Boljević.

„Nažalost, meni se čini da su se određeni sudovi, mislim pre svega prekršajni, veoma loše pokazali.“

Podsetimo, grupa demonstranata predvođena liderom opozicionog pokreta „Dveri“ Boškom Obradovićem upala je u toku subotnjeg protesta u zgradu RTS-a tražeći da se ispuni jedan od zahteva protesta „Jedan od pet miliona“ – da organizatori gostuju u „Dnevniku“ javnog servisa.

Zbog upada u RTS uhapšeno je nekoliko demonstranata, a nekolicina je privedena zbog sumnje da su napali policajce na protestu koji se održavao dan kasnije ispred Predsedništva Srbije.

Prekršajni sud u Beogradu je odmah u nedelju osudio neke od uhapšenih na 30 dana zatvora. Osuđeni su odmah poslati u zatvor u Padinskoj Skeli na izdržavanje kazne.

Istog dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je demonstrante da su bili nasilni i kazao da takvo nasilje više neće biti tolerisano.

Sutradan, nakon protesta srednjoškolaca koji su tražili puštanje iz zatvora jednog od uhapšenih – osamnaestogodišnjeg Pavla Cvejića, Vučić je naveo da će tražiti pomilovanje za neke demonstrante, kao i da očekuje da će prekršajni sud usvojiti žalbe onih koji su osuđeni i poslati u zatvor.

Nekoliko sati kasnije svi su pušteni na slobodu.

Najpre su puštena trojica muškaraca protiv kojih je pokrenut krivični postupak zbog nasilničkog ponašanja na javnom skupu, jer je sud odbio predlog tužilaštva da im se, nakon dvodnevnog policijskog zadržavanja, odredi pritvor.

Nekoliko sati kasnije da se brane sa slobode omogućeno je i onima koji su odlukom prekršajnog suda osuđeni na zatvorske kazne. Naime, Apelacioni prekršajni sud je prihvatio njihove žalbe, ukinuo ove presude i naložio da se ponovi postupak protiv njih, a da se oni brane sa slobode.

Protesti „Jedan od pet miliona“ održavaju se tri i po meseca u Beogradu, a u međuvremenu su organizovani i u više desetina gradova i opština širom Srbije.

2 Comments

  1. Arena kaže:

    Strasno!Pravna drzava!Ne bi trebalo niko da vrsi uticaj na Sud i Tuzilastvo pogotivo Predsednik drzave.To sto obavlja tu funkciju ne moze da radi sta hoce.Pomilovala bi ih ja na sveti nikad.Zato nam i jeste ovko.Vedri i oblaci svaka susa.

  2. Ranko kaže:

    Gde su ovde pitanja o nečinjenju ustavnog suda i republičkog javnog tužiocs po ključnim pitanjima : o ukidanje institucija na Kosovu, kršenju ustava od strane predsednika države i najužeg rukovodstva….?
    … ili ste mislili da je ovo što ste pitali predsednicu Društva sudija važnije i interesantnije?