Bivšoj predsednici crnogorskog Vrhovnog suda određen pritvor

Bivšoj predsednici crnogorskog Vrhovnog suda određen pritvor

Vesna Medenica (foto: printscreen Vijesti)

Vesni Medenici, bivšoj predsednici Vrhovnog suda Crne Gore, sinoć je određen pritvor do mesec dana jer postoji opasnost da bi mogla da utiče na svedoke i saučesnike, kazao je za KRIK njen advokat Zdravko Begović. Medenica je uhapšena u nedelju uveče, a sumnjiči se za stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj sa funkcije koju je imala. 

Piše: Sara Smolović

Dugogodišnjoj predsednici crnogorskog Vrhovnog suda Vesni Medenici sinoć je određen prtivor do mesec dana zbog sumnje da je učestovala u stvaranju kriminalne grupe, a koju je navodno formirao njen sin Miloš Medenica. Bivša sudija se sumnjiči i da je uticala na svoje podređene da vrše nezakonite poslove u zamenu za imovinsku korsit, ali se još zvanično ne zna o čemu se tačno radi.

Vesna Medenica trenutno nije u prostorijima zatvora Spuž, već u Kliničkom centru Podgorica jer je, kako kaže njen advokat Zdravko Begović, lošeg zdravstvenog stanja. On je za KRIK rekao da je ona u bolnici pokušala da izvrši samoubistvo, međutim, obezbeđenje i lekari su to sprečili. Navodi i da se žalio na odluku o pritvoru.

„Ja sam danas predao žalbu krivičnom vijeću Višeg suda u Podgorici sa obrazloženjem da se moglo bez pritvora, odnosno da se moglo kućnim pritvorom i zabranom komunikacije sa svedocima. Očekujem posle Uskrsa da će se odlučiti o toj žalbi“, kaže Begović.

Medenica je uhapšena u nedelju na podgoričkom aerodromu kada je navodno trebalo da otputuje za Beograd. 

Policija i tužilaštvo, kako je rekao advokat Begović, i dalje tragaju za Medeničinim sinom Milošem koji se sumnjiči za organizovanje kriminalne grupe. Kaže da ima nezvanične informacije da se on nalazi u Beogradu na lečenju od bolesti zavisnosti. 

„To imamo neke nezvanične informacije, ali nemam komunikaciju sa njim. Pouzdano da li je tamo ili nije, stvarno ne mogu da znam“, komentariše Begović i naglašava da on nije njegov advokat. 

Osim Medenice, prethodnih dana uhapšeno je još osoba zbog sumnje da su bili deo njene grupe ili joj pomogali, među kojima su policajac i službenica Uprave carine. 

Crnogorska policija ranije je saopštila da se istraga protiv Medenice vodila od kraja prošle godine – u decembru 2021. crnogorsko tužilaštvo se obratilo francuskim kolegama tražeći da im dostave sadržaj sa zaštićene „skaj” aplikacije. Nakon što su dobili ove podatke, krenula su hapšenja.

Policija nije iznela više detalja, ali su „Vijesti” objavile da su iz Francuske stigli transkripti razgovora Miloša Medenice i policajca Darka Lalovića.

Medenica je, pišu „Vijesti”, preko „skaja” ugovarao šverc droge iz Kolumbije, kao i krijumčarenje cigareta. U tim razgovorima je navodno otkrio da je njegova majka upoznata sa njegovim poslovima te da će ih, ukoliko bude bilo potrebno, zaštiti.

„Oni su se pomirili sa Grandovcima i izbacuju po 4 kamiona u 5 dana…Ali i to nas boli ku*ac, jer ona sve zna od početka baš, zbog ne daj Bože, da je u toku, da nas može zaštititi. Istim napadamo kao oni na nas. Čak i gorim kad im ona zna sve i još su oni došli kod nje da je mole da im izađe u susret“, navodi se u razgovorima između Medenice i Lalovića, pišu „Vijesti“.

Vesna Medenica je na čelu Vrhovnog suda Crne Gore sa prekidima bila od 2007. sve do ostavke koju je podnela 2020. godine. Pre toga je bila vrhovna tužiteljka Crne Gore.

Comments are closed.